Ska du plugga i höst, eller går du och drömmer om en utflykt till kunskapens korridorer? 99 hjälper dig att optimera studierna med teknikens hjälp!
Denna artikel innehåller provisionslänkar. Det är ett sätt för oss på 99 att få intäkter. Stöd oss gärna genom att använda länkarna om någon av produkterna lockar dig till köp.
Studentlivet lockar många, och det är lätt att förstå varför. Att vara student innebär inte bara ett tillfälle att lära och bygga kunskap, utan också massor av tillfällen att lära känna nya spännande människor. Att studera är också ett liv med stor frihet att planera dina dagar, och det är många som väljer att ta en paus från arbetslivet för att plugga en termin eller två.
En gång i tiden var papper och penna de viktigaste redskapen för en högskolestudent, men digitaliseringen och den nya tekniken har naturligtvis hittat även till universitetsvärlden. Det finns numera massor av appar och andra verktyg som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din tid som student.
Kom ihåg: Studiemedlet betalas ut 25:e varje månad! Genom att välja rätt prylar redan i början av terminen kan du faktiskt spara både pengar och tid, och digitaliseringen kan hjälpa dig på alla områden som student; från att införskaffa läroböcker till att ta anteckningar till att kommunicera med dina klasskamrater till att fokusera på tentapluggandet.
Så oavsett om du är gammal erfaren student, precis blivit antagen till din första termin, eller bara går omkring och drömmer om att hoppa på en sista minuten-kurs i höst, så är det här en värdefull guide för dig. Här hittar du de bästa prylarna, viktigaste apparna och många andra bra tips för att göra studietiden så rolig och givande som möjligt. Först en viktig grej att komma ihåg: studiemedlet betalas ut den 25:e varje månad!
Till att börja med behöver du såklart en bra datorenhet för att arbeta med. En mobiltelefon är en självklarhet, men den inte optimal för att ta anteckningar under långa föreläsningar, eller läsa sida upp och sida ned av PDF-utskick och läroböcker. Här är såklart en bärbar dator ett alternativ, men för många är nog faktiskt en platta ett bättre alternativ. En surfplatta med ett bra tangentbord är lika bra för att skriva en hemtenta på som för att skicka e-post med. Den är dessutom mer naturlig att använda för att läsa längre texter på än en bärbar dator. Och slutligen är den optimal att anteckna på med en digital penna tack vare ett stort utbud av rit-appar och den högkvalitativa skärmen.
Plattan kan alltså bli den viktigaste prylen i ditt digitala studieliv, och det är värt att välja med omsorg och inte inte ta första bästa billiga modell. Här är några modeller som vi rekommenderar:
Apples budget-Ipad är faktiskt ett riktigt kap och en platta som duger riktigt bra till de allra flesta. Den billigaste modellen har lite för lite lagringsutrymme, och för att kunna använda Apples Smart Keyboard-fodral behöver du kliva upp till en Ipad Pro. Här kan du istället köpa ett tangentbordsfodral från tredje part, till exempel Logitech eller Zagg. Men det finns stöd för Apple Pencil, och trots att både prestanda och bildskärm är bättre hos Ipad Pro känns det mesta premium med "vanliga" Ipad nuförtiden.
Flaggskeppet Ipad Pro är förmodligen den bästa surfplattan du kan köpa just nu, och det är svårt att hitta något att klaga på förutom att priset blir ganska högt, särskilt om du ska köpa till tangentbordet Smart Keyboard och en Apple Pencil. Men bildskärmen är helt suverän för video och bilder tack vare HDR-stöd och trevlig att läsa på tack vare True Tone-tekniken. Prestandamässigt är Ipad Pro ett litet monster och visar verkligen hur långt framme Apple är med sina egendesignade ARM-processorer. Ipad Pro är faktiskt snabbare än många större bärbara datorer, och om du trivs bra i Apples ekosystem finns det knappast något bättre val. Finns i en vanlig 10,5 tums-storlek och en enorm 12,9 tums-storlek för dig som vill ha stor skärmyta, men då går priset förstås upp ännu mer.
Den här helt nya plattan från Microsoft är perfekt för dig som är van vid Windows-världen och helst vill stanna där. Det är en robust och välbyggd platta, med ett utmärkt tangentbords-fodral och en bra penna för anteckningar och konstnärligt skapande. Windows kanske inte är det mest optimerade systemet för en tryckskärm, men det fungerar fint både som en dator och som platta för allt du kan vilja göra. Ett tips är att lägga lite extra pengar och köpa modellen med mer lagringsutrymme och mer primärminne. Det kommer du inte ångra!
Kursböcker är lika centralt som kaffe på högskolan, och nuförtiden finns det oftast både tryckta och digitala versioner av en bok, eller ljudböcker om du föredrar det. De allra tjockaste textböckerna är kanske inte så smidiga att lyssna på som ljudbok, men ju fler digitala versioner du kan hitta desto lättare blir ryggsäcken.
Ett bra första ställe att leta digitala böcker är Amazons butik Kindle, som förmodligen har världens största sortiment. För dig med en Apple-platta är deras egna butik Ibooks också ett alternativ. En fördel med digitala böcker är att du enkelt kan söka i dem och även lägga till egna markeringar och anteckningar utan att förstöra böckerna.
Allt fler universitet och högskolor har också börjat lägga upp material på Apples Itunes U, som är en fantastisk kunskapsbank för både studenter och allmänt vetgiriga. Här finns lektioner och kursmaterial från både utländska och svenska högskolor, och allt är helt gratis.
Om du kan tänka dig att betala en hundralapp i månaden finns det flera prenumerationstjänster för kunskapstörstande. Störst är kanske Great Courses, som erbjuder både direktförsäljning och månadsprenumeration av sitt stora utbud av föreläsningar, med några av de mest ansedda professorerna i sina fält. Oavsett om du vill förkovra dig i andra värlskriget, fransk 1800-talslitteratur eller svensk nationalekonomi hittar du något här! Om du letar efter ett mer praktiskt lärande kan vi rekommendera Lynda, som lär ut allt från programmering till fotografering i en serie proffsiga videoguider.
Ljudböcker kanske inte är det bästa sättet att lära sig matematik eller objektprogrammering i C++. Men däremot är en riktigt mustig ljudbok ett av de bästa sätten att slappna av efter en lång dags lärande. Och om du läser engelsk litteraturvetenskap hittar du garanterat en hel del av kurslitteraturen hos någon av de största ljudbokstjänsterna. Testa exempelvis Nextory eller Storytel för att få lyssna så mycket du vill till en fast månadskostnad. Vill du hellre direktköpa böcker är Audible ett fantastiskt alternativ.
Ibland räcker digitaliseringen kanske inte hela vägen, och då är det tryggt att kunna falla tillbaka på en gammal hederlig bokhandel. Om pappersmassa är din grej rekommenderar vi ett besök hos Bokus flera gånger under terminen. Här finns ett stort utbud av kurslitteratur inom alla olika ämnen, och även ett köp- och säljtorg om du letar begagnade böcker. Som student med Mecenat- eller studentkort får du dessutom rabatt!
På en föreläsning vill du såklart lyssna uppmärksamt, men när du sitter på biblioteket kan du behöva lite hjälp på traven med att stänga ute världen runt dig, även i den tysta läsavdelningen. Ett par isolerande hörlurar kan fixa det, och även mindre lurar som inte stänger ute så mycket omvärld kan vara en god studiehjälp. Ibland för att lyssna på en rogivande koncentrations-spellista med klassisk musik, och ibland för att förkovra dig i en ljudbok.
Apples nätta hörlurar Airpods är ett ganska dyrt, men oerhört smidigt alternativ som har blivit bästa vän med alla som älskar poddar, ljudböcker och musik. Tillsammans med en Iphone eller Ipad fungerar de nästan magiskt smidigt, och om du tror att detta inte är något annat än trådlösa varianter av de halvskräpiga vita sladdlurarna, då tror du fel. En av de mest aktiva trådarna på vårt forum heter just Airpods är underbara – jag hade fel.
Om du vill isolera dig lite mer är ett par trådlösa in-ear-hörlurar en bra lösning. Här finns ett flertal riktigt bra och prisvärda alternativ att välja mellan. Beats X är ett ett par smidiga lurar från Apple/Beats, och från Oneplus har nyligen Bullet Wireless kommit i samma kategori. RHA är något av en favorittillverkare hos oss, och de har två olika trådlösa hörlurar vi kan rekommendera, RHA MA390 Wirelss och RHA MA750 Wireless.
Apple Beats X | Köp ( )
RHA MA390 Wireless| Köp ( )
RHA MA750 Wireless| Köp ( )
Om du har fått födelsedagspengar av farmor, och vill lägga en hel del krut på att få ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar som både ger superb ljudkvalitet och kan stänga ute ljudet från en korridorsfest, då finns det två riktigt bra alternativ. Bose Quiet Comfort 35 II och Sony WH-1000XM2. Båda har en aktiv brusreducering i världsklass och har fantastiskt ljud både över Bluetooth och med sladd för den som föredrar det. Det kan vara värt att hålla ögonen öppna efter Sonys allra nyaste modell WH-1000XM3, som börjar säljas inom kort och redan nu går att förhandsboka. De ska vara skönare och erbjuda ännu bättre brusreducering än XM2:orna som är favoriter bland flera på redaktionen.
Med datorplatta, hörlurar och kursböcker har du egentligen det mesta du behöver. Återstår gör de där små fiffiga tillbehören som ger guldkant på tillvaron, och förenklar livet i praktiken. En bra återförsäljare att besöka är Clas Olsson, ett riktigt paradis för de som gillar små och stora prylar.
Fiffiga tillbehör som ger guldkant på tillvaron Vuxenlekiset Clas Olsson finns på de flesta ställen, och det kan vara skojigt bara att gå runt i en av butikerna och låta sig inspireras. Men smidigast är såklart att shoppa via nätet, och Classe har det mesta en student behöver. Från rejäla matlådor i glas till praktiska ryggsäckar att bära omkring utrustningen i.
Sådär, nu har du kommit en bra bit på vägen mot att bli en digital plugghäst! Vi är snart tillbaka med nästa del i vår studieguide, och då ska vi tipsa om massor av bra appar du inte kan klara dig utan