Iphone XS är telefonen nästan ingen behöver

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Nästa naturliga steg för Iphone X

Iphone XS är en stabil uppdatering från förra årets Iphone X. Nästan allt har blivit lite bättre, men för de som redan har en Iphone X finns inte skäl att uppgradera detta år. Undantaget är om du fotograferar mycket, för förbättringarna i kameran är rejäla tack vare nya sensorer och A12-processorns Neural Engine. Ett annat skäl är om du vill ha en större telefon, för då täcker Iphone XS Max alla behov.

Fördelar

+ Suverän kamera
+ Byggkvalitet rakt igenom
+ Blixtsnabb och intuitiv

Nackdelar

− Högt pris
− Jag saknar hemknappen

Det finns två slags Iphone-uppdateringar. Traditionen föreskriver att vartannat år förändras den yttre designen, och telefonen får ett helt nytt namn. Mellan dessa år behålls utseendet, men funktionalitet och prestanda förfinas och namnet behålls med tillägget S. Det blir såklart en ny processor, och ofta ganska rejäla nya användarfunktioner, samt nästan alltid en ny färg för att folk ska kunna visa att de har den nya.

Apple har dock aldrig följt den här traditionen slaviskt. Den allra första modellen följdes upp året efter med en ny design och funktionalitet som gav den namnet Iphone 3G. Först året efter kom den första S-uppdateringen i form av Iphone 3GS. Apple har också ovanligt länge behållit designen från Iphone 6, det går att argumentera för att både Iphone 7 och Iphone 8 egentligen är "S-uppdateringar" i allt utom namnet. Förra året avslöjades vad Apple under tiden jobbat på – en helt ny Iphone-design i form av superflaggskeppet Iphone X. OLED-skärm, ingen hemknapp och ansiktsigenkänning genom Face ID. Det var helt enkelt den största förändringen sedan åtminstone Iphone 4.

Den som älskade Iphone X kommer att älska Iphone XS Nu är uppföljaren här, och Apple har till synes åter hemfallit åt sin klassiska uppdateringsstrategi. För Iphone XS är i alla avseenden en klassisk S-uppdatering. Förra årets Iphone X har förbättrats i de flesta avseenden – högre prestanda, bättre kamera, längre batteritid, några nya funktioner som snabbladdning och stöd för dubbla sim-kort. Men det är fortfarande i stort sett samma telefon. Den som älskade Iphone X kommer att älska Iphone XS, och den som hatade Iphone X kommer knappast omfamna årets modell.

Den som redan förra året sneglade på Iphone X, men avhöll sig från köp på grund av den höga prislappen får det här året alltså en förbättrad version att köpa, men till ett ännu högre pris i Sverige åtminstone. I USA är grundpriset oförändrat på 999 dollar för instegsmodellen av Iphone X. Den större Max-modellen är givetvis dyrare, och den som vill ha mer lagringsutrymme än grundmodellernas 64 gigabyte får betala ordentligt för det. Iphone XS är helt enkelt ingen produkt för snåljåpar.

I princip gäller alltså fortfarande allt som Ida skrev i sammanfattningen av förra årets Iphone-test. Bildskärmen är fantastisk, svepgesterna fungerar fint, Face ID är smidigt. Telefonen är tung på ett lyxigt sätt, och varje detalj känns premium.

Kort och gott är de stora nyheterna i Iphone XS:

  • Det finns nu en större modell, Iphone XS Max

  • Kameran har blivit bättre, främst tack vare en ny sensor som släpper in mer ljus

  • Det finns en ny färg, guld

Snabbare processor, längre batteritid och annat smått och gott är såklart trevliga förbättringar, men det är absolut ingenting som gör det värt att slänga bort din Iphone X.

Större modell

Iphone XS Max skiljer sig från tidigare Plus-modeller genom att prestanda och funktion är i det närmaste identisk med sitt mindre syskon. Iphone 6 Plus, Iphone 6S Plus, Iphone 7 Plus och Iphone 8 Plus har alla kunnat skryta med en bättre kameralösning, vilket har gjort att de som vill ha den bästa Iphone-kameran också tvingats välja den största Iphone-storleken.

Iphone X ändrade detta då den hade samma dubbla kamerauppsättning som Plus-modellerna, och mellan Iphone XS och XS Max finns inga inbördes skillnader i kamera, eller processor. Iphone XS Max har givetvis ett större antal pixlar på grund av den större skärmen, men exakt samma pixeltäthet som Iphone XS; 458 punkter per tum (PPI).

En större telefon rymmer också ett större batteri, och fastän en större bildskärm givetvis drar mer ström innebär det att Max-modellen har ungefär en timmes längre batteritid än den vanliga XS.

Ny processor

Apple fortsätter att vara branschledande när det gäller sina egendesignade ARM-baserade processorer, och årets variant kallas A12 Bionic. Nytt för i år är att tillverkningsprocessen nått 7 nanometer, vilket möjliggör antingen lägre strömförbrukning, högre prestanda, eller en kompromiss mellan detta. Apple har valt ett mellanting; batteriet räcker lite längre (runt 30 minuter för XS) och prestandan är lite högre. Det sistnämnda är förmodligen inget du kommer tänka på om du inte mäter prestandan.

Grafikprestandan däremot ska vara upp till 50 procent snabbare än A11. Den som spelar mycket spel, eller arbetar med foto- och videoredigering på sin mobil har alltså de största prestandaförbättringarna att se fram emot.

Tredje delen av A12 Bionic är en ny version av Apples egendesignade Neural Engine – en krets särskilt avsedd för maskinlärning och AI-beräkningar. Här hittar vi 8 kärnor som tillsammans är kapabla att göra 5 biljoner beräkningar per sekund. Den nya versionen av Neural Engine är nyckeln till de flesta av förbättringarna hos Iphone XS, och används till både förstärkt verklighet, ansiktsigenkänning med Face ID och inte minst vid fotografering för att göra bilderna vackrare, liksom att känna igen motiv för att hitta dem i telefonens bildbibliotek. Neural Engine är helt enkelt aktiv varhelst smarta algoritmer och maskinlärning används, vilket i stort sett är överallt.

En fördjupande diskussion om den nya A12-processorn finns på nästa sida.

Bättre kamera

Förutom den större Max-modellen är det kameran som är den viktigaste förändringen i Iphone XS. Själva kameramodulerna är samma som förra året, men huvudkamerans sensor har blivit snabbare och kan fånga upp till 50 procent mer ljus än sin föregångare, vilket inte är småpotatis i de här sammanhangen.

Den nya A12-processorn hjälper också till när det gäller kameran, både tack vare en ny bildsignalprocessor och Neural Engine som vi nämnde tidigare. Detta gör att Iphone XS är ännu duktigare än sin föregångare på att samla in bildinformation med olika exponering, och sätta ihop en bild som ser så bra ut som möjligt.

I bilder tagna under optimala ljusförhållanden är det svårt att märka någon direkt skillnad mellan Iphone X och Iphone XS, förutom att den senare levererar en mer neutral (realistisk) färgton och skuggor. När förhållandena blir mindre optimala däremot märks en större skillnad, exempelvis bilder tagna inomhus eller i dunkel. Jämfört med äldre Iphone-modeller är skillnaden ännu mer påtaglig, och kameran på Iphone XS är helt enkelt den bästa mobilkamera jag haft. Vad gäller optik och sensor är det egentligen bara Huawei P20 Pro som kommer i närheten. Pixel 2 har i andra tester presterat bra vad gäller AI-förbättring, men den har jag inte haft tillfälle att testa själv.

Det är rentav häpnadsväckande hur långt kameratekniken i mobiltelefoner har kommit på bara några år. Som en jämförelse tog jag ett snabbt porträtt med min gamla Iphone 3GS och jämförde.

En fördjupande diskussion om kameran och jämförelser finns på sista sidan.

Vem behöver en Iphone XS?

Finns det då ingenting som talar emot att Iphone XS ska bli din nästa telefon? Jo, det gör det faktiskt. Priset är givetvis en faktor – det är helt enkelt många som inte kommer ha råd att köpa den här mobilen. En tråkigare insikt är att många förmodligen kommer köpa den ändå, fastän de egentligen inte har råd. Hårdvaran väcker onekligen ett ha-begär, det går inte att förneka. I kombination med systemet IOS 12 har Apple, trots prislappen, skapat ett upplevelsepaket som väldigt få köpare blir besvikna på – och många som inte köper andra Apple-produkter lär välja detta som sin mobiltelefon. Det är helt enkelt en fantastisk telefon.

Men, vilka behöver då en Iphone XS? Faktiskt nästan ingen. Det kanske låter motsägelsefullt, men fastän Iphone XS är fantastisk så finns det idag gott om telefoner som är nästan fantastiska. Och det räcker för nästan alla gott och väl, särskilt när det är tusenlappar som skiljer. Om du gillar Android är Oneplus 6 fortfarande den mest prisvärda investeringen du kan göra. Även Huawei P20 Pro har en imponerande kamera och välsvarvat yttre även om den i jämförelse med Iphone XS hamnar några nivåer lägre i "lyxighet".

Och för den som föredrar IOS finns också mycket som talar för att det är en klokare investering att välja förra årets Iphone 8, som finns kvar i Apples utbud. Du får inte en lika bra kamera, inte lika bra bildskärm och en design som i jämförelse ser gammal ut. Men du får en riktigt bra telefon till ett betydligt lägre pris. Och dessutom kommer Iphone XR nästa månad. Den ser inte alls lika lyxig ut, men kommer i en rad urläckra färger och gör i mångt och mycket det Iphone XS gör fast till ett lägre pris.

Den som tvekar över priset gör därför klokt i att vänta, och prova något annat alternativ. Den som däremot behöver – eller bara vill ha – en Iphone XS vet förmodligen redan om det. Iphone XS och Iphone XS Max är Apples flaggskepp, i ordets sanna bemärkelse. De gör allting bäst, inget krut har sparats och de kostar därefter. Som pryl-älskare är det klart man blir imponerad, men min gissning är att Iphone XR kommer att sälja i betydligt större mängder. På papperet verkar det nämligen vara den de flesta vanliga användare bör köpa. Vi återkommer till det när vi hunnit testa även den.

En stor del av hemligheten bakom den speciella Apple-såsen brukar tillskrivas att företaget både gör sin egen hårdvara och sin egen mjukvara, och har i det närmaste total kontroll över sin produktionskedja. På telefonsidan innebär det att Apple själva gör både operativsystemet IOS och Iphone-hårdvaran. Inget annat företag får licensiera IOS och använda det i sina produkter. Sedan ett bra tag tillbaka innebär det också att Apple designar sina egna systemkretsar, baserade på arkitekturen ARM. Det här året går företaget längre än någonsin tidigare i det avseendet, med kretsen A12 Bionic.

Andra tillverkare är hack i häl Återigen är det Taiwan-baserade TSMC som står för själva massproduktionen av A12 Bionic, och som vi redan nämnt är tillverkningsprocessen nu på 7 nanometer, första gången för en mobilkrets. En mindre tillverkningsprocess gör processorn mer strömeffektiv, och det är såklart en fjäder i hatten att vara först ut med detta. Men andra tillverkare är hack i häl, och senare i år kommer exempelvis Huawei-ägda Hisilicon med sin systemkrets Kirin 980 som använder samma tillverkningsprocess.

Mer imponerande är hur Apple lyckas öka prestandan på sina processorer år efter år, och klämma in allt fler komponenter på samma krets. A12 är fysiskt ungefär fem procent mindre än förra årets A11, men innehåller 6,9 miljarder transistorer. På kretsen finns både en sexkärnig processor (CPU), en fyrkärning grafikprocessor (GPU), fyra gigabyte primärminne (LPDDR4X), en ny bildsignalprocessor för bildhantering och den tidigare nämnda Neural Engine med åtta kärnor, dedikerad för maskinlärning och AI-processer, samt lite annat smått och gott.

Precis som förra årets A11 har A12 en processor med två högpesterande kärnor reserverade för de tyngsta processerna och fyra mer strömsnåla som hanterar enklare vardagssysslor. De två snabba är 15 procent snabbare, och de fyra enklare är 50 procent mer strömeffektiva än föregående års A11. Alla sex kärnor samverkar genom en ny kontrollkrets, och alla kan nyttjas samtidigt när behovet av full kraft finns.

A12 Bionic är också den första systemkretsen som innehåller en Apple-designad grafikprocessor, med fyra kärnor och givetvis optimerad för Apples eget ramverk Metal 2. Enligt Apple är grafikprestandan upp till 50 procent snabbare än förra året. Det ska bli riktigt spännande att se om Apple kan göra processorn ännu biffigare med en A12X-variant som brukar anpassas för Ipad.

I dagsläget kan vi bara konstatera att Iphone XS hanterar precis allt vi kastar på den utan att svettas. Skillnaden är inte enorm jämfört med förra årets Iphone X och Iphone 8, men högst märkbar för den som går från en Iphone 7. Även de mest tunga spelen flyger fram, och telefonen skrollar blixtsnabbt genom mitt bildbibliotek med 35 000 bilder. Allt känns väldigt rappt och snärtigt.

Neural Engine

Ett annat område där Apple har presterat är Neural Engine – kretsen för maskinlärning. Områden där Neural Engine används är bland annat förstärkt verklighet, Face ID och fotografering, men den har sitt finger med i det mesta. Apples ramverk för maskinlärning, Core ML, hanteras upp till nio gånger snabbare än A11 Bionic gjorde, och antalet beräkningar per sekund har gått från 600 miljarder förra året till 5 biljoner i år. Helt klart imponerande.

Även systemets bildsignalprocessor har förbättrats avsevärt, vilket borgar för ännu högre kapacitet när den behandlar fotografierna du tar och försöker göra de så tjusiga som möjligt. I princip kan du räkna med en smart algoritm har sitt finger med i spelet varje gång du tar ett foto, åtminstone om du har det nya Smart HDR-läget aktiverat (och det är det som standard).

Som vi nämnt är den dubbla uppsättningen kameror på baksidan fortfarande på 12 megapixel vardera. Apple verkar ha bestämt sig för att det är fullt tillräckligt, och att det viktigaste är hur de pixlarna används. Teleobjektivet är identiskt med Iphone X, men vidvinkelobjektivet har fått en sensor som är dubbelt så snabb och hela 32 procent större. Dessutom har pixlarna på sensorn blivit både större och djupare, med resultatet att vidvinkelkameran på Iphone XS släpper in upp till 50 procent mer ljus än förra årets Iphone X.

Den snabbare sensorn gör att bilder kan tas i ännu snabbare följd, vilket utnyttjas till fullo när bildsignalprocessorn och Neural Engine samverkar för att samla in massor av exponeringsdata vid varje kameraknäppning, och sätter utifrån det ihop en bild som ska ge de bästa skuggorna, färgåtergivningen, skärpan och djupförhållande utifrån förutsättningarna. Som användare behöver du egentligen inte bry dig om detta, och kommer inte märka när det händer heller eftersom allt går ögonblickligen. Resultatet är helt enkelt att bilderna ser bra ut – ibland häpnadsväckande bra beroende på fotografen. Men det är värt att fundera på vilken oerhörd mängd bilddata kameralinserna och processorn samlar in som den sedan väljer och vrakar från.

Apple kallar funktionen Smart HDR, och jämfört med den tidigare "vanliga" HDR-funktionen spelar nu smarta algoritmer alltså en betydligt större roll. En klassisk HDR-funktion på en mobilkamera tar i princip två bilder med olika exponering och fogar samman dessa till en bild, där ingen del är överexponerad. Smart HDR är ungefär samma process, fast uppskruvad till 11. Här samverkar både den snabbare sensorn, bildsignalprocessorn och A12-kretsens Neural Engine för att ta en hel serie exponeringar och pussla ihop en bild direkt från den datan.

Allt fler mobiler använder AI för att förbättra fotografier, och jag har alltid varit en smula skeptisk. Android-flaggskeppet Huawei P20 Pro har en riktigt bra kamerauppsättning, men jag ogillade skarpt deras Master AI som smetade ut alla fotografier till ett färgstarkt stycke popkonst. Den gick tack och lov att stänga av. Apples hantering av fotografierna är mer varsam, och resultatet betydligt trevligare. Jag har aldrig upplevt att bilderna blivit förstörda av AI-behandlingen, något som var alltför vanligt hos P20 Pro.

Jämförelser

Jag har jämfört bilder tagna med Iphone XS Max med primärt en Huawei P20 Pro i lite olika situationer, och även med Iphone 8 och Iphone X. Kort sagt är det så att kamerorna på alla dessa mobiler är riktigt bra, och i bra ljusförhållanden kan alla ta riktigt trevliga bilder. Iphone 8 presterar sämst, inte så konstigt då den inte har någon kamera med teleobjektiv som hjälper till att skapa djup i bilderna. Iphone X har dubbla kameralinser, skillnader märks framförallt vid sämre belysning då XS ger bilder med mindre brus och de smarta algoritmerna gör ett bra jobb.

P20 Pro ger en ordentlig utmaning

Huawei P20 Pro vinner megapixel-racet med råge tack vare sin vidvinkellins på 40 megapixel, och har dessutom en monokrom lins på 20 megapixel samt en telelins på 8 megapixel. Detta kan jämföras med Iphone XS som har två kameror på 12 megapixel vardera, en vidvinkel och en tele. Antalet megapixel är däremot inte fullt så intressant som det kan verka, och P20 Pro använder normalt inte sin maffiga huvudkamera till att ta bilder i full upplösning. Standard är istället att skala ned fotografierna till 10 megapixel genom något som Huawei kallar Pixel Fusion.

Sensorn på P20 Pro är 1/1,7 tum, och pixelstorleken 2µm. Apple anger normalt inte storleken på vare sig sensor eller pixlar i sina kameror, men har bekräftat att pixelstorleken är 1,4µm. Sensorn i XS är 32 procent större än i Iphone X, vilket enligt några gissningar är 1/2,0 tum. Förutsatt att de här siffrorna stämmer verkar P20 Pro alltså bli vinnaren vad gäller ren optik.

Nu handlar Apples kameralösning lika mycket om mjukvara som hårdvara, och även Huawei satsar stort på att berika fotografierna med artificell intelligens och algoritmer. Jag använde P20 Pro under några veckor, och har använt Iphone XS några dagar, och enligt min erfarenhet är detta en gren Apple vinner med råge. Huaweis funktion Master AI såg jag mig tvungen att stänga av då den i princip förstörde fotografier genom att blåsa upp färger och applicera diverse skönhetsfilter på slutresultatet. Allt såg overkligt och överdrivet ut, vilket jag konstaterade i mitt test av P20 Pro.

Överlag är Iphone XS bättre på att lyfta fram detaljer och naturtrogna färger i bilden, med mindre brus. Detta har vi garanterat Smart HDR-funktionen att tacka för. P20 Pro har däremot en fördel i mörkerfotografering, med högre ljusinsläpp och dessutom ett särskilt nattläge med längre exponeringstid. Kameran i IPhone XS har visserligen stöd för längre slutartid på upp till 1 sekund (jämfört med tidigare modellers 1/3 sekund) men inte i den inbyggda kameraappen.

Porträttläge

Det kontroversiella porträttläget med artificell bokeh-effekt finns givetvis kvar, och har blivit bättre med Iphone XS. Även här är det processorn som bidrar mer än förändringar i optiken, fastän högre ljusinsläpp givetvis bidrar till att ge bra råmaterial för A12 att bygga med. Jämfört med en Iphone X har XS framförallt blivit bättre på att behålla bakgrunden väl exponerad; i bildexemplet nedan är bakgrunden överexponerad hos Iphone X. Annars upplever jag att telefonen blivit lite bättre generellt på att hitta konturerna för objektet, men det är fortfarande lite av en chansning att använda porträttläget.

Den bästa nya funktionen är därför reglaget som låter dig skala tillbaka bokeh-effekten i efterhand, något som faktiskt kan göra underverk för bilden. I nästan alla bilder jag provat har resultatet blivit bättre av att minska effekten några steg.

Vilken telefon har då den bästa kameran? Ja det är faktiskt inte helt lätt att svara på. För att verkligen utropa en segrare skulle jag behöva göra en mer omfattande jämförelse, och faktum är att det i slutändan mestadels kommer handla om tycke och smak. Vad gäller ren optik kan smarta mobiler givetvis inte tävla om dedikerade systemkameror – fysikens lagar hindrar det. Men mobilerna har givetvis fördelen att de är rimliga att bära omkring på hela tiden, och de har sitt hemliga vapen i form av AI-behandling och allt kraftigare processorer.

Mellan P20 Pro och Iphone XS kan jag bara konstatera att det är två suveräna kameralösningar, som lagt fokus på lite olika saker. Huawei P20 Pro erbjuder kanske en bättre grundplattform för den som vill trixa med bilderna, men Iphone XS på klassiskt Apple-vis är enklare att använda för den som inte vill trixa så mycket. Slutresultatet blir oftast fenomenalt.