Sju år senare – nu har Sverige slutat twittra

Efter sju år har @sweden slutat att twittra. Varje vecka har en ny person haft kontroll över kontot, men nu är det dags för något nytt.

För sju år sedan startades projektet Curators of Sweden i form av Twitter-kontot @sweden. Bakom det prisade projektet står Visit Sweden och Svenska institutet tillsammans med reklambyrån Volontaire. Twitter-kontot har genom åren som gått fått mycket uppmärksamhet både här hemma och ute i världen.

Varje vecka har en ny helt vanlig svensk fått kontrollen över kontot och fått twittra fritt om sin vardag (enda regeln har varit att innehållet måste vara lagligt). Allt började med Jack Werner och avslutades i söndags med Mattias Axelsson. Totalt har 365 personer haft ansvar för att berätta om sitt Sverige. Kontot har samlat på sig ungefär 145 000 följare och skickat ut lite mer än 197 000 tweets.

Under åren som gått sedan kontot startades har Twitter förändrats mycket. Då kändes plattformen full av möjligheter. I New York användes plattformen för att organisera protesterna på Wall Street och den hade också betydelse under den arabiska våren. Människor har också använt Twitter under katastrofer för att rapportera att sig i säkerhet. Nu har klimatet hårdnat, robot-kontona blivit fler och enskilda personer som haft hand om Sverige-kontot har fått mycket näthat.

Men näthat är inte anledningen till att projektet nu lagts ned. Istället säger Svenska institutet att följarna främst kommer från Sverige, Storbritannien och USA och att man vill nå ut bredare och satsa mer på rörligt material. Svenska institutet kikar tydligen på att flytta till Youtube.

Läs mer: