Android-appar blir kompatibla med Windows 10

Microsoft vill få fart på sitt eget mobila ekosystem, och presenterar en ny funktion som gör det möjligt att köra Android-appar på en Windows-enhet.

Microsoft är på många sätt Apples spegelvända tvilling. Under Apples svåraste år på 90-talet var Microsoft som störst och operativsystemet Windows var i stort sett allestädes närvarande. Idag däremot, när Apple är ett av världens största och mest framgångsrika företag, då kämpar Microsoft för att vara relevanta.

Grundbulten i Microsofts satsning är operativsystemet Windows 10, som återfinns i allt från surfplattor till stationära datorer. Ett Windows-format hål finns det dock, och det är mobiltelefoner, där Microsoft gjort sorti från spelplanen efter under lång tid misslyckats med att få fart på Windows Phone.

Under sitt Surface-event under kvällen presenterade Microsoft en ny uppdatering av Windows 10, där särskilt en funktion ska fylla det hålet till viss del. Funktionen kallas App Mirroring (app-spegling), och gör att Android-användare kan använda vilken som helst av sina Android-appar på en Windows 10-enhet. Under presentationen demonstrerades funktionen med att mobilappen Snapchat kördes på en Surface-enhet.

Om det hela fungerar smidigt och pålitligt är det inte otänkbart att Microsoft kan åtgärda en av de stora problemen med Surface-plattorna, nämligen bristen på dedikerade mobilappar. Det finns dock ett potentiellt problem med den strategin, nämligen att Android-plattformen inte heller har särskilt många appar som är optimerade för en större skärm. De flesta är utformade för mobilen, och där har Microsoft inga Surface-enheter att erbjuda.

Oavsett så är det en intressant lösning, och kanske kan snålskjutsen på Android ge Surface-familjen lite av den fart produkterna skulle behöva på marknaden. Den nya uppdateringen av Windows 10 finns hursomhelst tillgänglig att hämta hem nu.