Nyheterna jämfört med föregångaren är relativt få, men Oneplus 6T känns som en utmärkt flaggskeppstelefon för Android-puritanen.
Oneplus använder en lanseringscykel där en huvudversion av flaggskeppstelefonerna lanseras med ny design och ny teknik på vårkanten, följt av en uppdaterad variant med suffixet T i produktnamnet under hösten. Oneplus 6T är just detta, en uppdaterad variant av Oneplus 6 med uppdateringar som ser till att telefonen håller sig modern och aktuell till nästa år då den stora uppgraderingen kommer.
På insidan har väldigt lite hänt, åtminstone sett till hårdvaran som driver telefonen. Det är samma Snapdragon 845-processor som drev föregångaren, och det är samma alternativ för 6 eller 8 gigabyte primärminne beroende på vilken konfiguration du väljer att köpa. Batteriet har dock vuxit till 3 700 milliamperetimmar, att jämföra med föregångarens 3 300, och med Android 9 som systemversion kan detta potentiellt leda till ytterligare batteritid beroende på om Oneplus nyttjat de batterisparande egenskaperna hos Android 9 effektivt. Vi får återkomma om hur batteritiden artar sig, men efter några dagars användning verkar det som att den är något bättre än hos Oneplus 6.
Skärmen är en OLED-panel på 6,41 tum och med bildförhållandet 19,5:9 är något större på höjden jämfört med föregångaren. Framsidan skyddas av Corning Gorilla Glass 6, medan baksidan skyddas av Gorilla Glass 5. Skärmens upplösning är också marginellt högre på 2 340 x 1 080 pixlar, att jämföra med 2 160 x 1 080 pixlar hos Oneplus 6. Skärmkanterna har minskats både ovanför, nedertill och på telefonens sidor, och skärmflärpen hos föregångaren har som rykten angett ersatts av en droppformad "flärp" som hyser den främre kameran samt sensorer för avstånd och omgivande ljusförhållanden.
Fingeravtrycksläsaren är nu integrerad i skärmen, något Oneplus med liten marginal missar att bli först med då Huawei Mate 20 Pro hinner före med blott några veckor. Tekniken som används är liknande och Oneplus 6T integrerar fingeravtrycksläsaren på skärmens nedre del där tummen naturligt placeras. Rent tekniskt bygger detta på att en kamera placerats under skärmen och denna läser av grön färginformation från fingret då denna färg är bäst på att tyda olika hudfärger och hudtoner.
Den är något långsammare än den klassiska fingeravtrycksläsaren som användes på Oneplus 6, men inte långsam nog för att vara ett irritationsmoment. I praktiken kan den dock ha problem med att läsa av tummen om den inte placeras i en rak vinkel, något som jag uppenbarligen sällan gör. Det här problemet delas med Huawei Mate 20 Pro som sannolikt använder samma eller åtminstone liknande teknik. Jag har huvudsakligen använt mig av ansiktsupplåsning, men om du inte vill använda denna kan alltså fingeravtrycksläsaren i skärmen bli en liten försämring jämfört med den tidigare lösningen med läsaren på telefonens baksida.
Att fingeravtrycksläsarens kamera integrerats under skärmen har dock inneburit att det finns mindre plats över i telefonens nedre del, och detta är enligt Oneplus anledningen till att Oneplus 6T inte har någon hörlursport. Istället får ljud ut gå via USB Type-C-porten. Den som uppskattat att kunna koppla in sina trådade hörlurar får viss kompensation i den hörlursadapter som ingår i paketet, och att hörlursporten har offrats har också inneburit att ett större batteri fått plats i telefonen.
Oneplus säger sig också ha förbättrat telefonens vatten- och dammtålighet jämfört med föregångaren, men även denna gång har de valt att inte certifiera den enligt IP-standarder. Oneplus svenska representanter förklarade för oss att detta till största del beror på att certifiering medför en kostnad på 30 dollar, cirka 280 kronor, och detta vill Oneplus inte föra över till kunderna i form av högre priser för telefonerna. De menar också att en IP-certifierad telefon kan vattenskadas om man har otur med hur vattnet träffar de vattensäkrade komponenterna, och att pristillägget därför skulle vara onödigt.
Föga förvånande är Oneplus 6T också tidigt ute med systemmjukvaran Android 9 Pie, men även här hann Huawei först med Mate 20 Pro. Till skillnad från Huawei används här en systemmjukvara som är snubblande nära standardupplevelsen för Android, eller vanilj-Android som det kan kallas. Oneplus system kallas Oxygen OS 9 men trots det egna namnet är skillnaderna små mot Googles operativsystem. Oxygen OS har ett eget utseende som håller sig nära Android-stilen men kompletterar denna med mindre justeringar.
Redan med Oneplus 6 introducerades ett system för navigation med gester, där användaren kunde svepa upp från skärmens nedre kant för att gå till hemskärmen eller svepa långsamt för att nå flerkörningsmenyn. Att Android 9 introducerade ett liknande system innebär att Oneplus-användare kan fortsätta att använda samma system de använt sedan tidigare, om de valde att göra det. Den som inte gillar att navigera via gester kan likt tidigare välja att aktivera de virtuella navigationsknapparna på skärmens nedre del. Navigering via gester fungerade mycket bra tidigare och det fungerar mycket bra även denna gång.
Även kameran följer spåret med liknande hårdvara men justerad mjukvara. Kameramodulerna i Oneplus 6T är samma uppsättning av en huvudkamera på 16 megapixel som kompletteras av en hjälpkamera på 20 megapixel, som tillsammans kan ge stöd för optisk zoom på 2x trots att den sekundära kameran inte är en zoom-kamera. Kamera-appen har justerats och fått ett nytt läge som kallas Nightscape, eller Natt med svenskt språkval. Detta läge ska ge bättre bilder i mörka förhållanden, och enligt Oneplus har läget finjusterats för att ta bra bilder i stadsmiljöer och andra typer av miljöer där det finns ljuskällor som kameran kan använda som referenspunkter för att ge bra bildegenskaper i mörkret.
Mina intryck av kameran så här långt är att den i mångt och mycket håller lika god nivå som Oneplus 6, som imponerade, men det verkar som att HDR-läget har blivit något bättre på att fånga rika kontrastnivåer samtidigt som skärpan och detaljrikedomen hålls på god nivå. Bilder tagna i Natt-läget är dock något av en besvikelse utifrån mitt korta testande hittills. Detaljer har en tendens att bli suddiga, ljussättningen på omgivningen har en tendens att bli förstärkt alldeles för mycket och överlag verkar det krävas alldeles för gynnsamma förhållanden för att läget ska komma till sin rätt. Jämförelsevis klarar sig Huawei Mate 20 Pro mycket bättre.
Porträttläget har också justerats för att ge mer estetiskt tilltalande bilder genom att skuggningen av subjektet ska ge en snyggare bild. Då jag personligen inte är en selfie-fotograf kan jag inte uttala mig om detta är en riktig förbättring eller ej, men justeringarna ska enligt Oneplus gjorts i samarbete med en professionell fotograf.
Oneplus 6T ska släppas i tre konfigurationer och två färger. Den grundläggande konfigurationen ger dig 128 gigabyte lagringsminne och 6 gigabyte primärminne, medan övriga två konfigurationer ger dig 8 gigabyte primärminne och 128 eller 256 gigabyte lagringsminne. De två färgerna är båda svarta, den ena en blank svart och den andra en något mer mattsvart färg som rent utseendemässigt liknar den mattsvarta aluminiumbaksidan hos Oneplus 5, men samtliga konfigurationer av Oneplus 6T använder bakstycke i glas.
Överlag gillar jag hur Oneplus har putsat till sitt redan imponerande flaggskepp, och det är väl egentligen bara kamerans nattläge som känns direkt bristfälligt. En aningens bråkig fingeravtrycksläsare och frånvaron av hörlurskontakt och trådlös laddning är en subjektiv fråga som inte stör mig. Vi återkommer med ett mer slutgiltigt omdöme när vi hunnit hårdtesta telefonen ett litet tag till.
Priserna blir på grund av den försvagade kronan något högre än hos föregångaren, dock bara med några hundralappar. Priset för instegsmodellen blir 5 795 kronor medan konfigurationen med 8 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring kostar 6 295 kronor. En modell med 8 gigabyte primärminne och 256 gigabyte lagringsminne kostar 6 795 kronor. Försäljning startar den 6 november.