Jag använder Google Chrome dagligen, både på datorn och mobilen. Min älskade webbläsare erbjuder inte mycket spänning, men har allt jag behöver. Vad skulle kunna få mig att ta byta?
Jag använder webbläsaren många gånger varje dag. I mobiltelefonen och på min bärbara dator, både hemma och på jobbet. På alla plattformar är Google Chrome mitt förstahandsval. Min kära Chrome lämnar inte mycket att önska, men erbjuder heller inte särskilt mycket spänning. Kanske är det ändå dags att fundera över något annat alternativ?
Hur kommer det sig att Googles webbläsare blev mitt förstahandsval? Jag tror att det var 2009 det började, alltså nästan tio år sedan. På marknaden för sökmotorer hade Altavista, Ask och Yahoo redan varit på dekis ett tag och Google hade börjat göra sig känd bland gemene svensk. Företaget hade nyligen också släppt sin helt egna webbläsare – märkligt! Kunde Google verkligen konkurrera där?
Jag tänkte inte mycket mer på det i början. Jag hade redan lämnat Internet Explorer till förmån för Mozilla Firefox. Jag uppskattade Firefox för finesser som att synkronisera bokmärken mellan enheter, och den mer moderna designfilosofin. Ungefär vid den här tiden testade jag ändå Google Chrome, och det var ingen revolutionär upplevelse. Det var egentligen inte ett stort steg från Firefox, men någonstans kände jag att Chrome var allt jag inte visste att jag saknat. Min nya webbläsare tog mindre av datorns kapacitet i anspråk, var lite snyggare, lite snabbare, lite bättre. Jag var fast.
Det här var början på Chromes decennium som det självklara valet, både hos mig och många andra. Google lyckades fantastiskt bra med att etablera sin webbläsare på marknaden och webbläsarens popularitet sköt i höjden i ungefär samma takt som Internet Explorer förlorade sin ställning hos folket.
Chromes totala dominans har präglat marknaden och i jämförelse är alla andra uppstickare. Microsoft och Apple har visserligen alltid haft ett rätt stadigt grepp om sina andelar, liksom Firefox som lyckats behålla sitt fotfäste på marknaden. Jag tycker att Explorer/Edge, Firefox och Safari tuffar på i sina gamla hjulspår. De blir lite snabbare och lite säkrare för var år, men bjuder aldrig på något riktigt innovativt.
Övergången till smarta mobiltelefoner som smugit på oss under det senaste decenniet har lagt till ytterligare en dimension till den här marknaden. Idag använder jag i första hand webbläsare i min mobiltelefon. Google Chrome är fortfarande mitt förstahandsval. Jag använder Safari eller Internet Explorer emellanåt och har till och med testat Microsoft Edge någon enstaka gång. De två senare på grund av olika system på jobbet, mer än av eget intresse.
Det är inget större fel på dessa, men de är inte snygga och hanterar inte heller bokmärken på ett smidigt vis. Därför tänker jag fokusera på de webbläsare som passar mina preferenser bättre och som känns mer spännande. De som måste sticka ut för att lyckas göra ett avtryck. Som tur är finns det sådana intressanta aktörer – både gamla rävar och nya tillskott, som är väl värda en titt.
Först ut är Aloha, som utger sig för att ge en snabb och privat webbupplevelse. Ett privatläge kombinerat med en inbyggd VPN tillsammans med en modern och smidig design gör det till en ganska trevlig webbläsare. I det övre vänstra hörnet kan användaren snabbt slå av eller på VPN-tjänsten. Smidigt!
Även Puffin säger sig vara snabb och dessutom responsiv och väl optimerad. Dessutom har den fiffiga funktioner för att hoppa mellan mobil- och desktopversionerna av webbsidor samt en knapp för att plocka fram en muspekare att navigera sig fram med.
Den gamla räven Opera har inte mindre än två olika alternativ för mobiltelefoner, och båda synkroniserar med datorversionerna av webbläsaren. Först ut är Opera Touch som säger sig vara designad utifrån hur vi manövrerar mobilen. Längst ner på skärmen finns en bubbla du styr med ditt finger. Från bubblan ploppar det upp reglage för att manövrera, hitta bokmärken och navigera mellan flikar. Dessutom fungerar bubblan som en snabbknapp för att komma hem till startsidan. Fiffigt!
Operas alternativ till Touch är Opera Mini. Den fokuserar på att minimera datamängden den förbrukar, samt bjuder på ett rätt trevligt gränssnitt. Känslan påminner om Touch, bara mer avskalad. Opera Mini har också ett väldigt trevligt nattläge, vilket är en bonus!
Sist men inte minst vill jag nämna Documents. Främst är det en applikation för filhantering lokalt och för olika molntjänster, men det är också en överraskande kompetent webbläsare. Alla vanliga funktioner finns där i ett stilrent gränssnitt – och det är faktiskt rätt behändigt att ha webbläsaren i samma app som filhanteringen.
Men det är något som skaver – faktum är att ingen riktigt sticker ut från mängden. Alla webbläsare säger sig vara säkra, snabba och kompetenta. Men det finns problem och invändningar med alla alternativen.
Det finns problem med samtliga alternativ. Aloha är inte så snabb och det finns ingen motsvarighet på datorsidan att synkronisera mot. Puffin har placerat sina reglage i toppen av webbläsaren och det är osmidigt, även denna webbläsare är dessutom rätt långsam. Och i slutändan är Documents tyvärr just en filhanterare. Den har inte alla de funktioner jag söker i en webbläsare.
Men Opera då? Ja Opera. Mini var för långsam, men Touch föll mig desto mer i smaken. Jag blev rentav lite förtjust i den. Den är rätt lagom. Mycket funktioner, men de är snyggt paketerade i en rätt slimmad design. Ett tag tänkte jag att jag skulle ge den en chans. Men jag har ju redan Chrome på alla mina enheter, som redan synkroniserar all min information och alla mina bokmärken. Chrome som fungerar så bra på både min laptop och min telefon. Chrome, som varit min bas, mitt fort och mitt hem på webben i snart tio års tid. Jag tror jag stannar, ett tag. För bekvämligheten och för tryggheten.
Jag tror att Chromes status som det självklara valet kan utmanas i framtiden. Det finns konkurrenter som kommer och går. Men en dag kommer något av företagen få ett ordentligt fotfäste. En gång i tiden var Internet Explorer ohotad på tronen, men saker kan ändras snabbt. I slutändan hoppas jag att Google återigen vill gå i bräschen för hur våra webbläsare ska utvecklas. Jag tror att de måste det om de vill behålla sin position som webbläsarnas okrönte härskare.
Vilken webbläsare använder ni, och varför? Vilka funktioner kan ni inte klara er utan? Kan ni tänka er att byta webbläsare?