Ipad Pro – så bra är den

Ida har spenderat de senaste dagarna med nya Ipad Pro. Med bättre prestanda och spännande appar som Photoshop på gång, börjar plattan på riktigt att konkurrera med bärbara datorer.

Apple har släppt nya Ipad Pro-modeller och ytterligare förbättrat prestandan tack vare systemkretsen som nu heter A12X Bionic. Hemknappen är ersatt med Face ID och nu används svepgester för att navigera. Borta är också de gamla breda skärmkanterna. Nu är kanterna mindre och symmetriska runt om och hörnen är läckert rundade med samma teknik som i Iphone XR. Dessutom har Apple finslipat sin penna och skapat en ny bättre modell som laddas och parkopplas trådlöst.

För dig på jakt efter en platta som kan det mesta

Ipad Pro är gjord för kreativa proffs och kommer med prestanda och prislapp därefter. Det här är inte plattan för att soffsurfa, kolla på film under bilsemestern eller läsa mejlen. Det här är plattan som fixar avancerad filmredigering, fotoredigering och som kreatörer kan rita och skapa konstverk med. Något att ta med ut i fältet istället för en bärbar dator, något att komplettera en stationär dator med. För en del kanske den helt ersätter en dator. Nu kan den även kopplas till externa skärmar och annan utrustning via USB Type-C-kontakten på ena sidan.

Det fina betyget förtjänar Ipad Pro för att Apple lyckats utvecklat den mycket sedan förra modellen. Prestandan är bättre, USB-C ger större möjligheter att ansluta tillbehör, skärmen ser mer inbjudande ut, Face ID uppskattas och nya pennan ökar produktiviteten.

Fördelar

+ Face ID
+ USB Type-C-kontakten ansluter till mycket
+ Dubbelnudd med nya pennan
+ Superprestanda och bra batteritid

Nackdelar

− Dyr, de svenska priserna fortsätter att öka
− Två USB-C-portar hade varit lyxigt
− Saknar hörlursuttag, en nackdel för alla som gillar lurar med sladd

Förra veckan steg Apples vd Tim Cook upp på scenen i New York för att presentera nyheter för världen och jag hade det stora nöjet att vara på plats. Han såg mycket nöjd ut och så här efter eventet förstår jag varför. Jag har spenderat ett par dagar med företagets allra senaste 12,9-tums Ipad Pro och den tar flera stora kliv framåt från förra generationen.

Är det något område där Apple imponerar stort är det när det gäller de egna systemkretsarna och årets Ipad Pro-krets A12X Bionic är inget undantag. Apple skryter med att den är snabbare än 92 procent av alla bärbara datorer som såldes förra året. Det som imponerar på mig är hur den här supertunna plattan lyckas prestera så bra utan stora mängder primärminne eller fläktar. Ett tydligt bevis på vad A12X klarar av hittar vi också hos Adobe som under nästa år släpper Photoshop CC, det kompletta programmet omskrivet för IOS, inte någon anpassad mobilversion.

Det blir snabbt riktigt dyrt

Det som kanske kommer som en kalldusch är prislapparna på Apples nya proffsplattor. 11-tums modellen kostar från 9 695 kronor och 12,9-tummaren från 11 995 kronor. I bägge fallen får du 64 gigabyte lagring. Nästa steg är 256 gigabyte som kostar 1 800 kronor mer. Det blir verkligen dyrt om du är sugen på 512 gigabyte eller 1 terabyte, men för de flesta borde 256 gigabyte-varianten vara rätt väg att gå.

Men för att du verkligen ska få ut det mesta av Ipad Pro, kostar det ytterligare några tusenlappar. Apple Pencil kostar 1 495 kronor och Smart Keyboard Folio 2 149 kronor respektive 2 349 kronor beroende på storlek på din Ipad. Den som vill satsa på Ipad Pro får alltså vara beredd att öppna plånboken på vid gavel.

Dags att testa vad den går för

Jag har givetvis försökt mig på att pressa den här plattan, som jag använt för att göra i stort sett allt till det här testet med. Jag har fyllt den med RAW-bilder, redigerat 4K-video och spelat spel som Sky, Civilisation VI och Fortnite. Läs vidare för att höra mer om nyheterna och hur testerna gått.

1. Liquid Retina

Den senaste Ipad Pro-familjen bjuder på flera intressanta nyheter. Det allra första man lägger märke till är bildskärmen som Apple kallar för Liquid Retina. Förra generationen bjöd på rätt rejäla kanter uppe och nere, men nu finns istället en smal symmetrisk kant runt om skärmen som också har runda hörn – likt Iphone XR. De här rundade hörnen har inte varit helt enkla att få till, Apple har maskat pixlar och kantutjämnat sub-pixlar och behövt designa om hur panelen blir upplyst. Ingenjörsmässigt är Ipad Pro något av ett litet underverk.

Apple säger att deras vision för Ipad ända från starten har varit att den ska upplevas som en magisk skiva av glas som kan bli vad du vill. Jag gissar att Tim Cook och gänget såg så nöjda ut under presentationen i New York för att de äntligen kommit fram till något som lever upp till den visionen.

Ipad Pro är tunn, känns lätt att hålla i och innehållet på skärmen får fullt fokus. Det är en datorplatta när du behöver det, och skrivmaskin när du behöver det – om du ansluter ett tangentbord.

Ipad Pro finns fortfarande i två storlekar, 11-tummaren är lika stor som den tidigare 10,5-tummaren rent fysiskt, men har alltså fått en större skärm. 12,9-tummaren är fysiskt mindre än sin föregångare, tack vare de nya tunnare kanterna.

2. Face ID och kameror

Att skärmkanterna blivit smalare leder oss vidare till nästa nyhet. Hemknappen och Touch ID är borta och istället finns nu en uppgraderad version av Face ID som fungerar oavsett åt vilket håll du håller plattan. Dessutom finns alla svepgesterna som Apple introducerade med Iphone X, för att växla mellan appar, ta fram kontrollcenter och annat.

Personligen föredrar jag Face ID över Touch ID, särskilt nu när det går att använda oavsett åt vilket håll skärmen på plattan är. Telefonen håller jag oftast på samma sätt, men med plattan varierar det mer. Ibland är den i porträttläge, ibland i landskapsläge.

Ipad Pro är bara 5,9 millimeter tjock och kameran på baksidan sticker fortfarande ut. Jag vet att det är en sådan där grej somliga avskyr, men andra inte tänker på alls eller särskilt ofta. Mig stör det inte alls.

Ipad Pro har fått en 7 megapixelkamera på framsidan för exempelvis Facetime-samtal. På baksidan finns en 12 megapixelkamera. Du kan skapa animoji, fota med porträttläget och använda Smart HDR-funktionen som visades upp med Iphone XS. En klar förbättring på kamerafronten alltså, även om den stora plattan fortfarande inte är någon naturlig kamera i första hand.

3. Ingen hörlurskontakt

Apple har plockat bort hörlurskontakten ur den här generationens Ipad Pro. Kanske har de gjort plattan för tunn och välfylld av annat, men det kan också vara ett rent strategiskt beslut eftersom de redan tagit bort kontakten från sina telefoner.

Det finns en adapter från USB-C till 3,5 millimeter att köpa till, men det går så klart också utmärkt att använda Bluetooth-lurar. De som jobbar professionellt med ljud misstänker jag kommer vilja ansluta externa ljudkort, och om de vill använda hörlurar med sladd kan de anslutas den vägen. En klar nackdel är att det då inte går att ladda plattan samtidigt, eftersom det bara finns en USB-port.

4. Bättre ljud

Apple stoppade in fyra högtalare i förra Ipad Pro, med imponerande resultat för att vara en så pass liten enhet. I år fick ljudteamet en större utmaning. De fick ännu mindre utrymme att röra sig med och har ändå fått in fler högtalare och lyckats göra ljudupplevelsen ännu lite bättre. Basen kommer ut i alla fyra hörnen medan mellanregister medan diskant alltid hörs ur de övre två, oavsett hur du håller i plattan.

Det finns också fler mikrofoner i den här generationens Pro, Apple har gått från tre till fem. Det här gör det möjligt att spela in video med stereoljud och Siri hör dig bättre.

5. USB Type-C

Det gick flera rykten om att Apple skulle stoppa in USB Type-C i Ipad Pro, det enda som verkade lite oklart var om de skulle behålla sin egen Smart Connector eller inte. Nu vet vi att Smart Connector är kvar, men flyttad till baksidan och den används fortfarande för att ansluta till tangentbord. Apple har skickat med sitt egna Smart Keybord Folio i vårt testpaket, men det går nog att räkna med att det kommer att dyka upp varianter från tredjepartstillverkare också.

USB-C-porten ersätter Lightning som Apple tidigare använt och ger många nya spännande möjligheter. Dels används porten så klart till laddning, men du kan också ansluta din systemkamera, musikinstrument, dockningsstationer eller externa skärmar med upp till 5K-upplösning. Du kan till och med ladda andra enheter från din Ipad Pro, exempelvis din telefon eller Apple Watch när du är ute och rör dig.

Jag har kopplat den här till min 4K-skärm på redaktionen. Det blir svarta kanter på sidorna när hemskärmen dubbleras, men exempelvis Netflix spelade upp filmen i fullskärmsläge. Men jag tänker ju direkt på hur läckert det kan bli med något som Photoshop CC som kommer till App Store nästa år, om jag exempelvis kan se helheten på mitt projekt på den externa skärmen och zooma in på någon detalj och arbeta med Apple Pencil på plattan. Eller ha verktyg på plattan och se vad jag jobbar med på skärmen. Jag gissar att det här är upp till varje app att använda efter bästa förmåga. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer framöver när utvecklare kikar närmare på möjligheterna.

6. Ny Apple Pencil

Den nya pennan är precis vad jag önskade mig av den första pennan utan att jag direkt formulerat det med ord. Borta är den klumpiga laddningen där pennan stoppades direkt in i Lightning-porten. Istället fästs den nya pennan magnetiskt på ena långsidan och börjar ladda direkt. Den parkopplas också trådlöst när du satt fast den på sidan för första gången. Supersmidigt!

Till största delen är pennan fortfarande rund, men det finns en rak kant för att den ska gå att fästa mot plattan för laddning. Den har fått en ny mattare finish vilket jag tycker om, ger lite bättre grepp.

Pennan har upp till sex timmars batteritid, men åtminstone jag använder den inte så långa perioder i sträck och kan alltså låta den ladda mellan användningstillfällena. Under tiden jag använt Ipad Pro har pennan alltid haft laddning och varit inom räckhåll. Det kan jag inte säga om den förra pennan. En klar förbättring, och precis så här borde Apple Pencil ha varit redan från början.

Apple har visat mig hur pennan ser ut om du skär den mitt itu och polerar lite. Det är inget annat än imponerande hur de fått in allt i pennan. Det är lite som att försöka få in ett skepp i en flaska. Det finns ju bara en liten öppning och allt som ska vara i pennan skjuts in och ska sedan expandera och placera sig på rätt ställen. Den över delen av pennan är mestadels batteriet och ganska mitt på sitter en liten spole för den trådlösa laddningen med ett gäng magneter på vardera sida. Den undre halvan av pennan är touch-känslig runt om så att du kan dubbelnudda var som helst för att exempelvis byta verktyg.

Om vi ska summera lite är pennan fortfarande i absoluta världsklass, men det har blivit lättare att använda den och hålla reda på den. Det hände lite för ofta att den gamla laddat ur när jag ville använda den (eller ännu värre att jag glömt att få med mig den) så nyheterna är mycket välkomna.

7. Smart Keyboard Folio

Apple har också sett över tangentbordet de erbjuder till nya Ipad Pro. Nu är det en ”folio” som täcker både fram och baksida när allt är hopvikt. Tangentbordet erbjuder två vinklar för skärmen. Du flyttar bara skärmens nedre långsida mellan två spår. Det ena passar bra om du har plattan i knät, det andra funkar bättre på skrivbord. Det viktiga är att du kan välja vad du tycker passar bäst för stunden.

Jag gillar det nya tangentbordet som ger bättre skydd av plattan när jag behöver stoppa ner den i en väska. Skrivkänslan är ungefär som i det förra Ipad Pro-tangentbordet. Det har kort slaglängd, men är stort och bekvämt att skriva på. Det är också precis som sin föregångare tåligt, det går att spilla ut exempelvis en kaffekopp över tangentbordet. Det finns inga springor som vätskan kan rinna ner i, bara att torka av.

För dig som inte vill ha tangentbordet finns en Smart Folio som också täcker fram- och baksida när allt är hopvikt, och framsidan kan vikas ihop för att ställa plattan i olika lägen. Det går såklart bra att ansluta valfritt Bluetooth-tangentbord till Ipad Pro.

RAW-bilder

I väntan på Photoshop CC som ska släppas till App Store nästa år finns det gott om andra alternativ för att hantera dina bilder. Jag brukar hoppa runt mellan Apples egna app Bilder samt Lightroom och Pixelmator. Som ett prestandatest av den här plattan stoppade jag in ett tusental RAW-bilder från familjens fullformatskamera Sony A7. Varje bild mäter 6 000 x 4 000 pixel och är omkring 25 megabyte stor.

Ipad Pro är för det mesta supersnabb oavsett vad jag hittar på. Visst såg jag kanske en och annan laddningsindikator medan jag experimenterade med apparna och bilderna, men i det stora hela är det en riktig fröjd att redigera bilder med Ipad Pro och nya Apple Pencil. I exempelvis Lightroom kan jag använda pennan för att maska områden med perfekt precision och det i kombination med att använda fingrarna för att zooma in på detaljer ger en intuitiv känsla av att arbeta direkt med bilden som jag inte får vid en dator med muspekare eller styrplatta.

4K-filmredigering

I normala fall håller jag mig ännu till upplösningen 1 080p när jag filmar, men för att testa vad Ipad Pro går för filmade jag ett gäng klipp i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund och klippte med den ganska nya appen Premiere Rush. Jag valde den främst för att appen kan hantera flera spår och för att den också finns till Mac OS (jag använder en 13-tums Macbook Pro från 2017 utrustad med en 2,3 GHz Intel Core i5 med 16 gigabyte primärminne).

Jag fogade ihop mina klipp till en video på 1 minut och 56 sekunder. Sedan lade jag till titlar och övergångar och justerade lite annat tills jag var nöjd. Filmprojektet synkroniserades via Creative Cloud och gick att öppna upp också i datorn. Jag renderade ut filmklipp i 1 080p med samma bildfrekvens per sekund som ursprungsmaterialet (4K är inte ett alternativ i Rush för Ipad av någon anledning) och startade ett tidtagarur för att se hur lång tid de båda enheterna behövde.

Det här är så klart inte strikt vetenskapligt – särskilt inte då Rush inte ger mig exakt samma alternativ vid renderingen – men ger ändå en fingervisning av hur Ipad Pro står sig mot en bärbar dator.

Ipad Pro

4min 38sek

Macbook Pro

11min 15sek

Att klippa och rendera långfilm med Ipad Pro är förmodligen inget alternativ för proffsen, men för sådana som mig som mestadels gör lite kortare klipp för Youtube går det riktigt bra att jobba med plattan. Att Ipad Pro nu går att ansluta till externa bildskärmar öppnar också upp helt andra möjligheter för professionella att använda plattan i sina arbetsflöden.

Spel och film

Jag har också testat att spela lite av varje med Ipad Pro och har inte mycket att rapportera. Det finns sällan grafikinställningar att göra i spel från App Store och det framgår inte hur många bildrutor per sekund som visas, men min upplevelse är att allt från Stardew Valley, Civilsation VI och Fortnite flyter på bra utan att plattan blir stekhet.

Spel som Sky och Monument Valley låter riktigt trevligt med högtalaruppsättningen i den här plattan, vilket är kul när man är exempelvis hemma och kan vrida upp volymen lite. Det är samma sak om du vill kolla på film på ett hotellrum eller om tv:n hemma är upptagen. Filmer och serier låter riktigt bra för den här enhetens storlek.

Batteri

Jag har suttit en hel del med den här plattan under de senaste dagarna och upplever att batteritiden som Apple uppger stämmer. Det sitter ett 36,71 Wh laddnings­bart litiumpolymer­batteri i 12,9-tummaren som jag har (29,37 Wh i 11-tummaren) och båda modellerna ska ge upp till 10 timmars surf via Wifi, videouppspelning eller musiklyssning.

Apple skickar med en 18 W-laddare med ny design som laddar fullt på ungefär 3–3,5 timmar enligt mina uppskattningar. Tidigare skickade de med en 12 W-laddare.

Slutligen – Är den värd pengarna?

Så, nya Ipad Pro är bättre på i stort sett alla sätt och vis jämfört med sin föregångare och ger liknande produkter från andra tillverkare en rejäl match. Men den kostar också många tusenlappar – beroende på konfiguration mer än vissa datormodeller.

Läs också: Vårt test av Apples 9,7-tums Ipad Det finns en del som kommer köpa nya Ipad Pro oavsett priset, för att de vill ha en platta med det allra senaste. Men det finns många som istället borde köpa Apples 9,7-tums Ipad istället för den här om det känns som att det är dags att uppgradera en äldre platta där hemma, eller kanske slå till på en för första gången.

Den vanliga Ipad-modellen kommer inte med det allra senaste, och har inte samma prestanda, men den kommer med IOS 12 och samma App Store. Den har också stöd för penna och tangentbord och det räcker riktigt långt. Det är Apples mest prisvärda Ipad någonsin, enligt vårt test som du hittar via länken här till höger.

Du som är sugen på att byta bort en traditionell dator helt bör kolla in nya Ipad Pro lite extra noga – med Photoshop CC på gång hyser jag stort hopp om att fler kraftfulla appar kommer att dyka upp. IOS 12 är inte särskilt anpassat för så här stora skärmar (fortfarande finns bara fyra ikoner i rad på hemskärmen), men eftersom den här versionen av operativsystemet främst fokuserade på prestanda, hoppas jag och många med mig på att IOS 13 som kommer i höst äntligen bjuder på mycket nyheter just för Ipad.

Den här Ipad Pro-modellen är högintressant för kreatörer av olika slag som kommer att kunna få mycket gjort vare sig de är ute i fält, hemma eller på jobbet.

Har du förra generationens Ipad Pro får du försöka känna efter själv om det finns något med den nya som lockar tillräckligt mycket för ett köp. Jag har använt 10,5-tummaren fram till för ett par dagar sedan och den känns allt annat än utdaterad så gissningvis kan du hålla dig något år till och se vad som händer med nästa eller ytterligare nästa generation.

Men för dig som har pengarna och är beredd att lägga dem, finns det ingen förnämligare platta just nu än Ipad Pro. Apple var redan i ledning, och har med denna modellen dragit ifrån ytterligare. Det är inget annat än imponerande.