Trots ett namnbyte är det mesta sig likt hos Samsungs smarta klockor, men trevliga funktioner och klassledande batteritid ger en fantastisk helhetsupplevelse.
Sedan introduktionen av Gear S2 har Samsungs klockor utan direkt konkurrens varit det absolut bästa alternativet till Apples smarta klockor. Med ett designspråk som mer efterliknar traditionella klockor och ett Tizen-baserat operativsystem vars gränssnitt kan roteras med klockans boett.
Vi gillade vad vi såg med Samsung Gear S3, som trots vissa brister stod utan vettig konkurrens när den släpptes. Med uppföljaren har nu Samsung bytt namn på produkten till Galaxy Watch, men det är trots detta en välbekant upplevelse. Designen är en kombination av de goda egenskaperna från Classic-versionen och Frontier-versionen av Gear S3, och även Tizen-mjukvaran ser ut och uppför sig som tidigare. Detta är inget negativt, tvärt om. Att rotera boetten för att bläddra i gränssnittet är fortfarande utan tvekan den bästa och mest eleganta metoden för att navigera i en smart klocka.
Trots att Galaxy Watch inte är en så stor förändring av Samsungs smarta klockor som namnbytet antyder är det inget snack om att det här är en ruskigt bra pryl. Batteritid på 4-7 dagar, imponerande stöd för aktivitetsspårning, telefonsamtal i klockan och snabb och snygg hårdvara är bara några egenskaper som gör det här till den tveklöst bästa smarta klockan för alla som äger en Android-telefon.
+ Suverän batteritid i en klass för sig själv
+ Bra hälso- och aktivitetsfunktioner
+ Giftermål av hårdvara och mjukvara fortfarande bäst
+ Bra stöd för telefonsamtal i klockan
+ Fungerar bra ihop med andra Androidmobiler
- Drar mer batteri på konkurrerande telefoner
- LTE-stöd kan inte nyttjas ännu
Den designmässiga kombinationen av den klassiska elegansen från Classic-klockorna och den mer rejäla konstruktionen från Frontier-versionen av Gear S3 skapar en väldigt tilltalande helhet. Vi har testat den större klockan på 46 millimeter, men det finns också en mindre variant på 42 millimeter. Storleken är inte det enda som skiljer de två åt; med mindre form ges också mindre utrymme till batteri. Den som vill åt bäst batteritid bör välja modellen på 46 millimeter. Båda storlekarna har dock en AMOLED-skärm på 1,3 tum.
Klockan är ganska stor, men om den är för stor eller lagom är en ytterst individuell fråga. Vissa gillar stora klockor helt enkelt. Jag har inte överdrivet stora handleder och tycker ändå att klockan passar bra för min smak. Den är något större än fjolårets Gear S3 och klart större än en Apple Watch Series 4.
Utöver att du navigerar klockans gränssnitt genom att rotera boetten kan du också backa i systemet eller gå tillbaks till klockvisaren genom att trycka på de två tillhörande knapparna på klockans högra sida.
Det som i sanning särskiljer Galaxy Watch från tidigare versioner av klockan, och andra klockor överlag för den delen, är batteritiden. Klockan drivs av en Samsung-designad ny dubbelkärnig Exynos-processor som både levererar superb prestanda och batteritid som vida överträffar allt annat. Samsung uppger själva att klockan ska räcka ungefär fyra dygn vid normal användning, och det stämmer faktiskt bra överens med mina tester. Mellan tre till fyra dygn nådde jag konsekvent när klockan mest användes för notiser, pulsmätning och enklare promenadspårning.
Om du väljer att aktivera det mest extrema batterisparande läget når du faktiskt upp till en veckas batteritid, men då blir klockan så pass begränsad att det mer eller mindre bara blir en klassisk "dum" klocka. Men alternativet finns där för den som vill kunna välja. Om du däremot vill att skärmen alltid ska visa information, så kallat always on-läge, sjunker batteritiden till mellan 1,5 till 2 dygn, vilket även det är imponerande.
Alla modeller av Galaxy Watch som säljs i Sverige är LTE-modeller, men tyvärr går denna funktion inte att använda här eftersom de svenska operatörerna inte har allmänt stöd för E-sim än (Apples klockor har speciella abonnemang som är undantag från regeln). Det innebär tyvärr att vi inte kunnat testa den delen av klockan, men förhoppningsvis kommer vi kunna göra detta innan den funnits på marknaden allt för länge.
Den goda batteritiden behålls även när jag ägnat mig åt att föra telefonsamtal via klockan. Vid två olika tillfällen ringde min telefon när jag inte befann mig inom räckhåll för att svara, men jag kunde istället svara i klockan. Ljudkvaliteten för samtalen rapporterades som imponerande bra av den första samtalspartnern, och bra till acceptabel av den andra. Den varierande ljudkvaliteten i det andra samtalet berodde sannolikt på att jag flyttade min arm en hel del under det 1,5 timme långa samtalet!
Det är en väldigt smidig funktion att kunna föra telefonsamtal i klockan, och definitivt något jag kommer sakna när testenheten ska skickas tillbaka. Telefonsamtalen har dessutom inte en allt för stor påverkan på batteritiden. Tidigare nämnda samtal på 1,5 timme drog inte ner batteriladdningen mer än tio procent, på en laddning som räckte mig nära fyra dagar. Imponerande, minst sagt.
Mobilappen Galaxy Wearable hanterar kommunikation och konfiguration av klockan, och sköter även uppdateringar av såväl klockans operativsystem som apparna den hyser. Appen är även integrerad med hälsomjukvaran Samsung Health som är bland mina favoriter när det gäller att erbjuda rikliga mängder av alternativ för träningsformer.
Galaxy Watch och dess mjukvara har blivit bättre på att automatiskt känna igen en aktivitet och starta tillhörande träningsprogram utan att du behöver göra något särskilt. Vid flera tillfällen registrerade klockan att jag hade gett mig ut på promenad och gav mig uppmuntrande uppdateringar om promenadens takt och hur länge jag hade varit igång, något som ledde till att jag gick längre och ökade tempot mer än jag hade gjort om klockan inte sparkat mig i ändan.
Även om jag inte kunnat använda LTE-uppkopplingen har jag testat att springa med GPS-funktionen och kan glatt meddela att den är väldigt exakt i positioneringen. Detta i kombination med den långa batteritiden och att det går att spela upp lokalt lagrade filer gör att Galaxy Watch blir en fantastisk kompanjon oavsett om du befinner dig i löparspåret, på promenad eller på väg till jobbet.
Klockan tål också att sänkas i vatten med upp till fem atmosfärstryck, vilket egentligen inte säger så mycket mer än att du kan utsätta den för regn och svett utan att råka på bekymmer.
Galaxy Watch fungerar också bra tillsammans med andra Android-mobiler än Samsungs egna. Under stora delar av testperioden har jag faktiskt inte använt klockan med en Samsung-telefon, utan med Oneplus 6T och Huawei Mate 20 Pro. Galaxy Watch samarbetar faktiskt ypperligt fint även med dessa telefoner via appen Galaxy Wearable.
Mjukvaran går till och med att använda med IOS, vilket jag testat med min Iphone X, men upplevelsen är klart avskalad jämfört med Android-plattformarna. Grundläggande notiser kan fås, men inte så mycket mer.
Men en del begränsningar finns det. En skillnad mellan att använda Samsungs klocka med deras egna telefoner och konkurrenternas är att kommunikation mellan klocka och telefon drar mer batteriladdning när klockan ska paras med andra telefoner. Detta var betydligt värre när vi testade Gear S3 med andra Android-telefoner, men det är fortfarande så att vi ser en markant försämring i batteritid när klockan används med andra telefonmärken.
Google Play-tjänsterna stod konsekvent för 25-35 procent av förbrukad batteriladdning, och stegräknaren i Samsung Wearable-mjukvaran står för det mesta av detta. När klockan användes med en Samsung Galaxy Note 9 stod Wearable-appen för betydligt lägre batteridränering än så.
En av många imponerande funktioner som integrerades i Gear S3-klockorna var mobil betalning med Samsung Pay. Utöver möjligheten att betala med NFC kunde man där även använda Samsungs egna MST-teknik som använder en magnetspole för att efterlikna ett faktiskt betalkort, vilket gör att man kan betala i nästan alla kortterminaler. MST-tekniken har tyvärr inte följt med till Galaxy Watch då magnetspolen skulle ta upp för mycket plats och göra det omöjligt att få plats med ett så stort batteri som används där.
Detta innebär att Samsung Pay-betalningar via klockan här går enbart via NFC, och du kan alltså inte betala på lika många platser som tidigare. Men sedan introduktionen av både Samsung Pay och Apple Pay har antalet NFC-förberedda (och aktiverade) terminaler ökat kraftigt vilket gör att bristen på MST inte är lika allvarligt nu som det hade varit för ett år sedan.
Samsung Pay i klockan bygger fortfarande på samma teknik där telefonen kan tilldela klockan tio stycken så kallade tokens, virtuella instanser av ditt betalkort, per dag. Dessa kan du använda för att betala med klockan oavsett om du har telefonen i närheten eller ej. Det hela fungerar mycket smidigt. Att tappa MST-funktionen är tråkigt, men den rejält förbättrade batteritiden är mer än nog kompensation för mig.
En annan nyhet i Galaxy Watch är att den smarta assistenten Bixby nu gör entré i klockan. Precis som tidigare är det engelska som gäller om du inte känner dig synnerligen vass på koreanska, men så länge som du är villig att skippa svenskan är Bixby normalt sett bra på att tolka vad du vill och översätta detta i handling. Åtminstone gäller detta telefonen. Bixby i klockan är tyvärr ganska begränsad i vad som faktiskt kan göras.
För de flesta frågor jag ställer till Bixby i klockan ombeds jag kolla min telefon, vilket gör assistenten i klockan huvudsakligen till en ganska onödig mellanhand. Förhoppningsvis är detta något som kan utökas och förbättras via uppdateringar, något Samsung har varit föredömligt duktiga på med tidigare klockor i Gear S-serien.
Precis som det varit tidigare är Samsungs smarta klocka det bästa alternativet på marknaden för Android-användare, men med Galaxy Watch ökar försprånget ännu mer. Den suveräna batteritiden och det unika giftermålet mellan hårdvarudesign och smart utformad mjukvara gör att ingen annan klocka kommer i närheten. Den enda riktiga konkurrenten är egentligen Apple Watch, och den kräver en Iphone. Galaxy Watch å sin sida kommer inte till sin rätt på IOS-plattformen, utan kräver i praktiken en Android-mobil.
I stort sett allt har blivit bättre sedan Gear S3. Visst, du tappar möjligheten att betala överallt med Samsung Pay eftersom MST-tekniken saknas, men det är ärligt talat inte en särskilt stor förlust idag. Både hårdvara och mjukvara serverar funktion och design i absolut toppklass, och använder du någon form av Android-telefon är detta utan tvekan det bästa valet för den som vill ha mest och bäst i klockväg.