Kom igång med smarta lampor

Dekorera ditt hem med smarta lampor, och få kontroll över belysningen med automatiseringar, förutbestämda scener och kraftfulla röstkommandon. Börja här!

Denna artikel innehåller provisionslänkar. Det är ett sätt för oss på 99 att få intäkter. Stöd oss gärna genom att använda länkarna om någon av produkterna lockar dig till köp.

Uppfinnandet av glödlampan brukar tillskrivas Thomas Edison år 1879, även om 22 olika uppfinnare hade kommit med liknande varianter tidigare. Vi skulle ändå vilja påstå att hela gänget skulle vara mycket glada om de kunde se dagens smarta lampor och uppkopplade hem.

Smart belysning är något av en inkörsport till andra automatiseringar av hemmet, och det är lätt att förstå varför. Ljus är något som är både nödvändigt och trevligt i hemmet, och det finns en lockande kraft i att kunna skapa olika belysnings-scener hemma som aktiveras med hjälp av en app, eller helt automatiskt utifrån ett antal kriterier.

Låt oss därför tipsa om några bra produkter som är bra för den som vill komma igång med att skänka smart belysning till sitt hem. Det finns ett antal olika tillverkare och standarder, men låt oss göra det enkelt för oss och börja med de största – Philips Hue och Zigbee.

Vad är Zigbee?

Zigbee är ett protokoll som används för att styra smarta prylar. Den har stora likheter med konkurrenten Z-wave; båda är trådlösa, strömsnåla och fungerar bra med så kallade mesh-nätverk. Däremot är Z-wave och Zigbee inte alls kompatibla med varandra.

En praktisk skillnad är att Zigbee kommunicerar på 2,4 GHz-bandet, och därmed är Zigbee-produkter från olika delar av världen kompatibla med varandra. Detta är väldigt praktiskt med tanke på att kinesiska Xiaomi är en av de tillverkare som omfamnat Zigbee. Xiaomi, som precis etablerat sig officiellt i Sverige, har en lång rad smarta hemmet-prylar i sitt sortiment.

När det gäller just lampor är Philips absolut störst med sin serie Hue. Philips Hue använder Zigbee-protokollet, vilket innebär att du kan komplettera med lampor från en annan tillverkare, så länge de också är Zigbee-kompatibla. Dessa lampor ska fungera tillsammans med Philips Hue Bridge som används för att kontrollera lamporna.

Även svenska möbeljätten Ikea har satsat på Zigbee-protokollet med sina uppkopplade lampor Trådfri. Tyvärr har det här visat sig att drömmen om att olika tillverkares lampor ska fungera tillsammans inte riktigt stämt. Från början använde Ikea nämligen en egen implementation av Zigbee som inte kunde kommunicera med Philips Hue Bridge. Detta har genom uppdateringar förbättrats.

Vad är Philips Hue?

Philips Hue lanserades 2012, och har blivit det största och mest populära valet för alla de som vill skänka smart belysning till sitt hem. Det beror på flera saker; dels är Philips en välkänd elektroniktillverkare sedan tidigare, och dels är Phlips Hue kompatibelt med många andra system och tillverkare.

Sist men inte minst har Philips satsat stort på att släppa massor av tillbehör och olika lampor i Hue-serien. Idag finns ett flertal olika startpaket att välja mellan, som innehåller både hubben Philips Hue Bridge och ett antal lampor. Det finns också en stor variation av lampor, inklusive armaturer, taklampor, spottar och så kallade lightstrips. Detta gör att Philips Hue är svårslaget för den som vill börja bygga sitt lamp-paradis lite i taget. Att det dessutom går att kombinera med andra tillverkare Zigbee-lampor gör Philips Hue till en mycket bra startplats.

Om du vill komma igång med Philips Hue och samtidigt stötta 99.se rekommenderar vi Kjell & Company som en bra plats att börja på. Kjell har många Hue-produkter i sitt sortiment, och det första du vill köpa är förmodligen det här startpaketet som innehåller Philips Hue Bridge, en fjärrkontroll och tre lampor med E27-sockel som kan lysa i olika färger. Det kostar 1 690 och kanske är allt du behöver om du bor i en mindre lägenhet.

Om du tycker att det här med lampor i olika färger är löjligt finns det ett lite billigare startpaket, där lamporna bara kan ge vitt ljus i olika färgtemperaturer. Det kostar 1 190 kronor.

Om du redan har ett gäng Zigbee-lampor eller tänkt köpa på dig lite billigare lampor från Ikea kan du välja att köpa bara en Philips Hue Bridge för 499 kronor. Bryggan fungerar som en ledningscentral för dina smarta lampor, och kopplas direkt till din internetrouter eller trådlösa basstation.

Vanliga frågor och svar om Phlips Hue

Hur många Philips Hue-lampor kan jag ha?

En Philips Hue Bridge kan hantera upp till 50 lampor och upp till 10 andra tillbehör så som fjärrkontroller. Om du vill ansluta fler lampor behöver du köpa ännu en Hue Bridge.

Hur funkar Philips Hue med mina vanliga väggbrytare?

För att Hue-lamporna ska fungera måste den vanliga väggbrytaren vara påslagen, och det är sedan Hue-systemet som tar hand om att tända och släcka.

Om du därför slår av väggbrytaren måste du slå på den igen för att Hue-appen ska fungera. När du tänder kommer Hue-lampornas minne för färg och ljusstyrka vara nollställda – de kommer alltså lysa vitt med full styrka. Sparade scener finns kvar i appen, så det är bara att reglera lamporna igen som du vill ha dem. Det kan dock ta några sekunder innan lamporna dyker upp i appen igen.

Vad händer om internet försvinner?

För att Hue-lamporna ska kunna fungera som det är tänkt behöver de kunna kommunicera med Hue Bridge. Om internet går ner men ditt lokala Wifi-nätverk är igång kan du fortfarande styra lamporna när du är hemma. För att du ska kunna styra lamporna hemifrån behöver du däremot såklart fungerande internet hemma.

Utan internet och lokalt nätverk kommer lamporna fortfarande att följa schemalagda aktiviteter, till exempel tändas och släckas vid en viss tidpunkt. Däremot kan de inte exempelvis släckas automatiskt vid solnedgång, eftersom denna information kommer från internet.

Funkar Hue med min smarta högtalare?

Ja förmodligen! Philips Hue har stöd för alla de störe plattformarna för hemautomation, så som Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa. Det betyder att högtalare som Echo, Google Home och Homepod kan prata med dina lampor.