Galaxy Tab S4 är en besvikelse som proffsplatta

Samsungs senaste platta är ett imponerande alternativ till Ipad, men för proffsanvändare dras den tyvärr med några riktigt tråkiga brister.

Situationen för surfplattor med Android som operativsystem är något av en sorglig historia. Från att ha satsat specifikt på surfplattor med Android 3.0 Honeycomb anno 2011 har Google i olika vändor försökt få med utvecklare på surfplatte-tåget, utan tillräckligt stora framgångar. Samtidigt har hårdvarutillverkarna fortsatt tillämpa sina egna användarmiljöer ovanpå Android-basen för att skapa egna säljargument, och Samsung tillhör de som lyckats allra bäst.

Med den senaste plattan Galaxy Tab S4 lovade Samsung mycket gott. En snygg och solid konstruktion, ett tangentbordstillbehör som verkade vettigt, en egen penna som ingår i paketet och skrivbordsläget Dex som ger en skrivbordsliknande användarmiljö när tangentbord och mus ansluts. I teorin låter det här fantastiskt trevligt, jag har gillat vad Dex erbjuder för företagets Note-telefoner och att kunna styra systemet med mus och tangentbord är mer tilltalande än Apples plattor där muspekaren fortfarande är ett fult ord. Tyvärr matchar teorin inte verkligheten.

Galaxy Tab S4 är inget för den produktive

Som vanlig surfplatta och verktyg för kreativt skapande med pennan är Samsung Galaxy Tab S4 en utmärkt produkt, med imponerande god batteritid som trevlig bonus. Den lider likt andra Android-plattor av plattformens begränsade utbud av appar anpassade för formatet, men under förutsättningarna gör den ett bra jobb. För produktivt arbete dras den tyvärr med allt för många brister för att vara ett bra alternativ. I slutändan får den utmärkelsen Gillart eftersom den faktiskt är väldigt trevlig som surfplatta och kreativt verktyg.

Plus:
+ Mycket bra batteritid
+ Pennan fungerar bra och har gott om vettiga funktioner
+ Plattan som ritplatta uppkopplad till extern skärm är riktigt smidigt
+ Trevlig ansiktsupplåsning

Minus:
- Dex-läget är väldigt begränsat och buggigt med tredjepartsappar
- Tangentbordstillbehöret är opålitligt och avskräcker från användning
- Magert utbud av appar för bildredigering och illustrationer
- Prismässigt mellanläge mellan proffs och konsument

Samsungs typiska hårdvaruexpertis

Första intrycket är bra och i vanlig Samsung-manér är hårdvaran i toppklass, sett både till design och konstruktion. Samsung kan onekligen det här med att bygga bildpaneler i toppklass, och den 10,5 tum stora Super AMOLED-skärmen får innehållet att se väldigt inbjudande ut. Bildförhållandet på 16:10 lämpar sig dessutom mycket bra både för produktivitet och läsning, eller mediakonsumtion när det är dags att koppla av mot dagens slut.

Innanför skalet sitter det också potent hårdvara. Systemkretsen Snapdragon 835 backas av 4 gigabyte primärminne och överlag flyter systemet på bra. Då det är fjolårets systemkrets som körs finns det situationer där systemet kan lagga till lite, men detta kan säkert också till viss del bero på mjukvaran där Android 8.1 körs under egna användarmiljön Samsung Experience 9.5. Samsungs uppdateringar av Tab S-plattorna har varit något ojämna tidigare, men förhoppningsvis kommer Tab S4 eller dess uppföljare bestyckas med Android 9 och Treble-stöd för vettigare uppdateringar över tid.

Den trevlig egenskap med Tab S4 är batteritiden som bygger på det väl tilltagna batteriet på 7 300 milliamperetimmar. Jag har konsekvent kunnat få ut strax över nio timmar aktiv användning ur plattan, oavsett om jag använt den för produktivitet med tangentbordstillbehöret och kreativt skapande med pennan, eller surfande blandat med lättare mediekonsumtion.

Ett buggigt första intryck

Samsungs användarmiljö innehåller inga revolutionerande anpassningar för produktivitet jämfört med fjolårets Galaxy Tab S3. Som vanlig platta utformad för att konsumera musik och film, surfa runt på webben och nyttja sociala medier-appar fungerar den precis som andra plattor alldeles utmärkt, men om man börjar ställa krav på dess förmåga att hantera tyngre produktivitet faller Tabs S4 platt, framför allt gällande det tillhörande tangentbordet.

En av de stora bristerna som drev mig till vanvett och gjorde att jag inte ville författa några längre texter på Tab S4 är att det Bluetooth-anslutna tangentbordstillbehöret inte kommunicerar särskilt effektivt med plattan, vilket leder till att det mer ofta än sällan skickar med för många tecken. När jag skriver en mening brukar jag i regel få gå tillbaks och ändra var femte ord för att det skrivits in två eller tre tecken där jag tryckt en gång på aktuell tangent. Att författa några längre texter blir därmed helt uteslutet eftersom halva tiden skulle gå åt till att korrigera texten.

Det leder också till en osäkerhet när jag ska skriva in lösenord eftersom jag inte vet om jag faktiskt skrivit in fel lösenord eller om tangentbordet skickat med för många tecken någonstans. Under testandets gång har jag upptäckt att just detta skett på de sajter där man kan välja att visa lösenordet som skrivits in. En brist som denna är helt oacceptabel att släppa igenom, och om Samsung inte kunnat få det att fungera tillräckligt bra med Bluetooth och Android-systemets standardkommunikation skulle de behövt ta fram en egen lösning som åtminstone fungerar pålitligt.

En funktion jag inte hade väntat mig att uppskatta var ansiktsupplåsningen. Likt Samsungs senaste uppsättningar telefoner kan den främre kameran användas för att läsa av ditt ansikte och ögon för att låsa upp skärmen. När jag har använt funktionen på telefonerna har den fungerat bra i väl upplysta miljöer, men mindre bra i mörka sådana. Med Tab S4 har jag konsekvent kunnat låsa upp plattan med ansiktsavläsning även när jag suttit i nedsläckta rum. Visst, ibland går det inte, men det är tillräckligt sällan för att det inte ska vara ett nämnvärt problem. Att bara trycka till på tangentbordet för att väcka skärmen och sedan bli inloggad genom att stirra på skärmen är väldigt trevligt, och något jag verkligen vant mig vid nu när jag kunnat använda metoden med både Tab S4 och nya Ipad Pro.

Vettig kreativ platta med brasklapp

Galaxy Tab S4 konkurrerar även med Apples Ipad-familj när det gäller det kreativa, och pennan ingår faktiskt i paketet här till skillnad från Apples dito. Om du även köper tangentbordstillbehöret finns det en hållare för pennan som är betydligt smidigare än den lösning som användes med Tab S3. Det är inte lika smidigt som Pencil 2 och de nya Ipad Pro-modellerna, men ändå smidigt och gör det mindre sannolikt att du tappar bort pennan i tid och otid.

Pennan stöder 4 096 tryckpunkter och enligt mitt lekmannamässiga tecknande lider den inte av märkbart allvarliga latenstider. Pennan laddas dessutom induktivt vilket innebär att du inte behöver tänka på att ladda den, vilket är en mycket trevlig egenskap. De appar som Samsung tillhandahåller för anteckningar och tecknande nyttjar pennan väl, och det begränsade utbudet av professionella appar för kreativt skapande är också smidiga att använda. Detta utbud är betydligt bättre än utbudet för bildredigering, så Tab S4 kan vara ett alternativ för den som vill rita och teckna med en Android-baserad enhet, men för den som vill redigera bilder och skapa illustrationer är utbudet av avancerade appar tämligen magert.

En annan funktion Tab S4 har gemensamt med Galaxy Note-telefonerna är stöd för funktioner relaterade till pennan, såsom Air Command-menyn och skärmanteckningar. När plattan är låst kan du snabbt göra anteckningar genom att trycka på en knapp på pennans sida, och sedan välja om du vill ha denna anteckning fäst på låsskärmen eller om du vill spara den till dina anteckningar.

Air Command är den halvmåne-formade menyn som dyker upp på skärmens högra sida när du trycker på samma knapp på pennan när den vilar ovanför skärmen. Där kan du välja mellan funktioner som skärmklipp, där du helt enkelt ritar ut ett område på skärmen som du vill ta en skärmdump av, eller skapa en ny anteckning. Du kan också lägga till fler alternativ i listan över genvägar i Air Command-menyn. Detta i kombination med att Tab S4 har riktigt bra batteritid gör att den definitivt ska vara något att beakta för dig som huvudsakligen letar efter en kreativ platta som ska nyttjas under långa sessioner.

Jag har verkligen gillat Dex-läget på Note-telefonerna. När en Note ansluts till en extern skärm via dockan eller HDMI-adapter växlar telefonens operativsystem över till en speciell användarmiljö Samsung kallar Dex, som efterliknar skrivbordsupplevelsen från ett traditionellt operativsystem imponerande väl. Mus och tangentbord stöds dels via dockningsstationen eller via Bluetooth, och i Tab S4 är plattan i sig själva skärmen. Det representerar en spännande potential för Tab S4 som andra Android-tillverkare inte erbjuder, eller Apples Ipad-enheter för den delen, men Samsung har en rejäl akilleshäl och den heter anpassad mjukvara.

Android-plattformen har i sig ett problem med en diger mängd appar som inte är anpassade för att användas för surfplattor, eller bara minimalt anpassats för den större skärmytan. Detta är inte ett oöverstigligt problem, men när dessa appar ska användas tillsammans med muspekaren och tangentbord blir situationen med ens mindre smidig.

Lägg sedan till att de ska köras i Samsungs Dex-läge där de behandlas som fönster i en skrivbordsmiljö så har du receptet till en riktig mjukvarusoppa. Majoriteten av apparna jag testade, som inte var från Samsung själva, krävde en omstart för att kunna köras som Dex-fönster, och flera betedde sig underligt även efter omstart. I vissa fall visades inte vissa gränssnittselement, vilket inte är helt optimalt direkt.

Samsungs egna appar hanterar logiskt nog Dex-läget väl, och de uppdateras i den egna mjukvarubutiken där du ska kunna ladda ner fler appar som optimerats specifikt för företagets plattformar. Utbudet här är extremt begränsat, och kikar du i fliken för betalappar finns det exakt noll alternativ att välja mellan. Det här kan säkert växa något med tiden, men med tanke på hur länge Samsung och andra Android-aktörer försökt kämpa om utvecklarnas uppmärksamhet i skuggan av Ipad-utvecklingen har jag inte allt för stora förhoppningar om att det kommer vara en milsvid skillnad om ett år eller mer in i Tab S4:ans livstid.

Kombinationen av den buggiga och osmidiga mjukvaran och den opålitliga inmatningen av text från tangentbordet gjorde att jag vid flera tillfällen vände mig till min Ipad Pro 9,7-tum istället, trots att jag inte har något tangentbordstillbehör till denna, helt enkelt eftersom det är en så pass mycket trevligare användarupplevelse. Ska jag jämföra med upplevelsen med nya Ipad Pro med dess tangentbordstillbehör blir skillnaden nästan komiskt stor.

Ladda med vacker skärmsläckare

Utöver pennan och tangentbordet finns det även en laddningsdocka du kan köpa till. Den kan logiskt nog ladda plattan när den ligger i dockan i horisontellt läge, men den kan också anslutas över USB Type-C för laddning. Oavsett om du laddar plattan i Pogo-dockan eller via sladd kan systemet växla till ett läge som kallas Daily Board, vilket helt enkelt är en skärmsläckare som kan visa ytterligare information.

På produktsidan ser detta nästan ut att bli en konkurrent till smarta skärmar som Google Home Hub eller Amazon Echo Show, men i realiteten är det inte mycket mer än en informativ skärmsläckare. Du kan inte utöka vilket innehåll som visas på skärmen och det går inte att gräva djupare i det du har i din kalender, din e-post med mera. Du kan förvisso prata med Bixby om du kan tänka dig att konversera på engelska, och stöd för Google Assistent ska tillkomma i början av nästa år för den som är tålmodig. I dagsläget är detta läge dock ytterst begränsat och tillbehöret ska mest ses som en trådlös laddingsstation än en smart skärm för hemmet.

Inget för proffsen tyvärr

När jag fick möjligheten att klämma och känna lite på Galaxy Tab S4 under Samsungs event i New York kändes den riktigt lovande. Pennan verkade fungera bra och Dex-läget hade potential att göra plattan till en riktig arbetshäst. Det första intrycket avslöjade dock inte hur användarupplevelsen skulle vara i praktiken, och med några veckor under bältet står det klart att Samsung Galaxy Tab S4 inte håller för tungt produktivt arbete.

Tangentbordets inmatning av tecken är alldeles för felbenäget och opålitligt, och skrivbordsupplevelsen i Dex-läget är allt för ofta för frustrerande och begränsande för att jag ska vilja använda den till förmån för det vanliga surfplatta-läget. Som kreativt verktyg och vanlig surfplatta är det däremot en trevlig produkt som tveklöst representerar det bästa Android-lägret har att erbjuda just nu.

Att Samsung har utrustat plattan med funktioner som placerar den både i konsumentlägret och proffslägret, och med en prislapp som också hamnar i samma mellanläge, gör rekommendationen svår att göra. Om du är ute efter en kreativt kompetent platta eller vanlig surfplatta med Android som system är den klart värt en rekommendation, men om du är ute efter en seriös proffsplatta har den helt enkelt inte vad som krävs.