Digitalt välmående nu i skarp version för Android 9

Googles mjukvara för digitalt välmående som presenterades under utvecklarmässan Google IO tidigare i vår finns nu ute i skarp version för Pixel och Android One-enheter.

Digitalt välmående, eller Digital Wellbeing som funktionen kallas utomsocknes, är en mjukvarulösning från Google som låter Android-användare hålla koll på hur hälsosam deras telefonanvändning är till vardags. Den kan bland annat spåra hur mycket du använder olika appar, och ger dig verktyg för att lägga band på dig själv.

Appen för digitalt välmående agerar som en översiktsbild över hur du använder din enhet. Du kan se hur mycket du använder olika appar, och du kan också bestämma gränser för hur länge dessa får nyttjas om du inte kan utöva självbehärskning. Du kan också få påminnelser om att det börjar bli dags att ta en paus från en viss app, och appens ikon blir gråmarkerad så du blir medveten om att du inte ska öppna upp den där appen igen.

Appen för digitalt välmående har funnits tillgänglig i betaversion för Android 9 Pie-användare sedan en tid tillbaks, men har nu lämnat betastadiet och kan laddas ner av alla som använder en telefon i företagets Pixel-familj eller en telefon som ingår i Android One-familjen med systemets nionde version installerad.

Du som har importerat en Pixel-telefon bör alltså kunna ladda ner appen tämligen omgående, och har du en Android One-telefon som uppdaterats till Android 9 ska den också kunna ta del av det digitala välmåendet. Antalet Android One-aktörer på svenska marknaden är smalt, men HMD Nokia är ett exempel på företag vars telefoner ingår i One-programmet och bör uppdateras till Android 9 inom en inte allt för avlägsen framtid.

Om du tycker att konceptet känns bekant kan det sannolikt bero på att flertalet telefontillverkare på Android-sidan infört egna lösningar för digitalt välmående likt Googles system, och Apple har på IOS-sidan också infört funktioner på samma koncept i IOS 12.

Källa: 9to5google