Huawei Watch GT är uthållig men dum

Huaweis smarta klocka kör ett eget operativsystem och har klassledande batteritid, men sett till funktioner är den tyvärr allt för begränsad.

När Huawei slog på stort och presenterade Mate 20 Pro i London tidigare i höst passade de också på att presentera den smarta klockan Watch GT. Det som särskiljer Watch GT från de flesta andra klockor på marknaden är att den inte kör Wear OS som operativsystem utan Huaweis egna system Lite OS. Huawei anammar därmed en liknande strategi som konkurrenten Samsung.

Namnet Lite OS kommer från det faktum att, som namnet antyder, operativsystemet har byggts för att vara lätt att driva. Det ska kunna köras på en relativt enkel systemkrets och ändå uppnå imponerande batteritid. Detta har Huawei också lyckats med, Watch GT har med god marginal den bästa batteritiden vi någonsin stött på i de smarta klockornas värld, till och med Samsungs batterikämpe Galaxy Watch får se sig slagen på denna punkt. Men batteritid är inte allt, om inte resten av upplevelsen inte håller lika god nivå, vilket tyvärr inte är fallet här.

Huawei Watch GT - om bara batteritiden kunde matchas av funktionsutbudet

Huawei ska ha en eloge för vad de försökt göra med
Watch GT, men i slutändan lyckas de inte matcha helhetsupplevelsen med den suveräna batteritiden. Om du bara är ute efter en klocka med bra batteritid som kan visa notiser från telefonen, och sköta grundläggande aktivitetsspårning med manuell handpåläggning är det en bra klocka till en föredömligt låg prislapp.

Plus:
+ Överlägset bäst batteritid
+ Spårning och översikt över sömnen imponerar
+ Effektivt gränssnitt utan utsvävningar
+ Bra pris

Minus:
- Notiser avstängda för nästan allt som standard
- Aktivitetsspårning på klockan är korkad
- Inget utbud av appar utöver grundutbudet
- Inga moderna funktioner som mobil betalning i klockan
- Fungerar inte bra på andra telefoner

Klassisk klocka med egensnickrad mjukvara

Watch GT använder en klassisk design med rund urtavla och läderarmband som påminner om gamla skolans klockor. Mjukvaran har också utformats för runda gränssnitt, och på många sätt påminner den om vad Samsung gör med Galaxy Watch-familjen. Till skillnad från Samsungs klockor används här inte en roterande boett för att styra gränssnittet. Istället används en kombination av fingersvep och fingertryck på skärmen och två fysiska knappar på klockans sida. Den översta backar bak ett steg i gränssnittet, och befinner du dig på hemskärmen får du fram en lista över förinstallerade appar. Den nedre knappen plockar fram aktivitetsmenyn där du kan starta diverse träningsrelaterade aktiviteter.

På tal om mjukvaran är det ytterligare en punkt som Huawei har gemensamt med Samsung. När Huawei Watch GT presenterades trodde jag först att det var en Wear OS-klocka det handlade om, men fick sedan reda på att det faktiskt handlade om ett eget operativsystem vid namn Lite OS. Att bygga en egen mjukvaruplattform har både fördelar och nackdelar, och med tanke på att detta är Huaweis första produkt med Lite OS har de fler av nackdelarna som Samsung kunnat bena ur sitt Tizen-operativsystem under årens lopp.

Den mest uppenbara nackdelen är brist på mjukvara Den mest uppenbara nackdelen är brist på mjukvara. Det finns ingen app-affär för Watch GT, och utbudet av funktioner som finns förinstallerat är inte gigantiskt. De som finns är avskalade men fungerar bra för sin tilltänkta uppgift. Utbudet av hemskärmar med tillhörande information är även det ganska sparsmakat. Det finns den typiska väderskärmen, pulsmätningsskärmen och aktivitetsskärmen. Även menyn för klockans inställningar erbjuder tunt med alternativ, och inställningar för exempelvis skärmen låter dig bestämma vilken urtavla du vill ha och hur stark skärmens ljusstyrka ska vara.

Avskalad och begränsad

Utbudet av appar och inställningar är alltså begränsat, men det det som finns här fungerar bra, och det täcker det mesta av vad man behöver få ut av en klocka. Tonvikten ligger dock på hälsofokuserade funktioner utöver möjligheten att visa tid, vilket klockan ändå ska göra. Tyvärr är de hälsorelaterade funktionerna inte heller särskilt "smarta" i det att du själv måste manuellt starta aktiviteterna för att de ska registreras. Jag uppskattade verkligen Samsung Galaxy Watch-klockans förmåga att automatiskt känna igen och starta aktiviteter. Det gjorde att klockan visade en detaljerad bild över hur jag aktiverar mig om dagarna, något som kräver min sinnesnärvaro och manuella handpåläggning med Watch GT.

En annan avskalad egenskap är hur klockan tar emot och låter dig interagera med notiser. I appen för telefonen kan du ställa in vilka appar som får skicka notiser till klockan, och här är utbudet av appar som stöds imponerande brett. Själva notiserna som skickas är dock ganska grundläggande, och du kan inte interagera med dem på något meningsfullt sätt. De visar inte heller några grafiska element som bilder eller emoji-symboler. Kort och gott fungerar de bara som en notis om att något har anlänt till din telefon, och du kan få ett hum om vad det handlar om såvida meddelandets första rad ger indikation om detta.

Även här springer Samsungs Galaxy Watch i cirklar runt Watch GT i vad den kan visa upp och hur du kan interagera med de meddelanden som anländer. Jag upplever också att notiserna kan vara något opålitliga. Notiser från exempelvis Twitter och Facebook dyker upp som de ska, men från Slack händer det att jag får meddelanden ibland men ofta kan jag gå en hel dag utan att den bemödar sig med att vidarebefordra notiser från Slack. Trevligt nog visar klockan inkommande telefonsamtal med nummer eller kontaktnamn, och du kan svara och lägga på på klockan.

Dum men extremt uthållig

Jag har alltså inte imponerats av vad klockans mjukvara ger dig i funktionsväg, så varför har då Huawei valt att bygga ett helt eget operativsystem istället för att satsa på Wear OS som redan har en etablerad mjukvaruplattform? Svaret är energieffektivitet och batteritid. Att Lite OS ska vara lättdrivet, ha liten påverkan på kretsuppsättningen och uppnå fantastisk batteritid är ett mål som Huawei onekligen lyckats väldigt bra med, bättre än bra till och med.

De hävdar själva att Watch GT ska kunna uppnå två veckors batteritid på en laddning, och det kan jag hänfört bekräfta som korrekt. Under testandets gång har jag vid flertalet tillfällen kommit på mig själv med att tänka att jag inte laddat klockan på flera dagar, för att sedan titta ner och se att den fortfarande har 60-70 procent laddning kvar. Detta bygger på att klockan är utrustad med kretsuppsättningen Cortex-M4 som innehåller dubbla processoruppsättningar, en för lågintensiva uppgifter och en för mer prestandakrävande uppgifter. Denna krets är egentligen tänkt för enklare internet of things-prylar, men tack vare det lättdrivna operativsystemet räcker den faktiskt till. Gränssnittet kan lagga något vid snabba svep, men det är inget som stör helhetsupplevelsen nämnvärt.

Två veckors batteritid är onekligen imponerande. Detta är onekligen mycket imponerande, och jag ger Huawei tummen upp för initiativet. Med detta sagt saknas vissa batterikrävande uppgifter som många konkurrerande klockar är utrustade med. Det finns exempelvis inget always on-läge för skärmen, vilket innebär att du måste lyfta handleden för att se tiden, men lyckligtvis behöver du inte rycka till särskilt hårt för att den ska tändas upp. Om du frekvent använder mer krävande uppgifter, som exempelvis GPS-spårning av träningsaktiviteter, kommer du inte komma i närheten av de två veckorna som anges, men batteritid är hur som helst det bästa som går att finna på marknaden just nu. Med god marginal.

Din bästa sömnkompis

Mjukvaran kanske inte imponerar när det kommer till att automatiskt känna igen aktiviteter, men ett område där den sannerligen imponerar är spårning av dina sömnmönster. Sensorerna mäter din puls i realtid och kan använda detta till att läsa av när du sover, och även hur djupt du sover. Detta presenteras i mjukvaran Huawei Hälsa och just sömnspårningen baseras på forskning på Harvard Medical School. Det poängsätter din sömn baserat på hur många timmar du sovit och hur fördelningen av dessa timmar varit mellan lätt sömn, djup sömn och REM-sömn.

Utöver poängsättningen presenteras dina sömnmönster i en tydlig grafisk illustration, och utöver att visa hur din natt varit kan du även få en översikt över hur veckan eller månaden sett ut, tillsammans med en genomsnittlig poängsättning för perioden. Genom att bläddra ner i listan kan du även få mer detaljerad information om genomsnittlig mäng sömntimmar, genomsnittlig lätt/djup/REM-sömn, andningskvalitet, vilken tid du gick till sängs i snitt, när du i snitt gick upp ur sängen, med mera. På den här punkten knäpper Huawei onekligen Samsung på näsan.

Leker inte snällt med andra

De brister Huawei Watch GT lider av skulle för mig personligen kunna vägas upp av det faktum att den är ganska billig, har fantastisk batteritid och kan spåra min sömn på ett föredömligt vis. Men, jag är också något av en pryl-nomad, och håller mig sällan till ett enda märke. Mestadels byter jag mellan olika telefoner och plattformar i jobbet, men även privat har jag hoppat mellan Android och IOS på senare år, och då är Huawei Watch GT tyvärr inte så rolig att handskas med.

Officiellt sett stöder den både Android och IOS då Huawei Hälsa kan laddas ner till dessa plattformar. Så fort du försöker använda klockan med något annat än en Huawei-telefon säger det dock stopp ganska snabbt. Visst, klockan kan ansluta till telefonen, men där säger det mer eller mindre stopp. Jag har haft svårigheter med att få allt från notiser till pulsmätningar att synkroniseras, till den milda grad att jag till slut slutade försöka och höll mig till att kolla pulsen på klockan och notiser på telefonen.

Då går man miste om den suveräna sömnspårningen, och klockan blir inte så mycket av ett smart komplement till telefonen som en halvsmart fristående pryl. Här ligger Huawei långt efter Samsung vars Galaxy Watch leker mycket snällt med samtliga Android-telefoner vi testat, med bara mindre avkall jämfört med när de används med Samsung-telefoner.

Ett löfte om framtiden

Watch GT är inte utrustad med NFC-krets, vilket innebär att du inte kommer kunna använda moderna funktioner som mobila betalningar med klockan, men detta kanske tillkommer längre fram. Det är också ganska talande för Huawei Watch GT som helhet - ett löfte om vad som komma skall, men som inte riktigt är där än i dess nuvarande form.

Om du äger en Huawei-telefon och tilltalas av en låg prislapp och extremt bra batteritid är det en väldigt bra klocka, men för oss som vill ha ett smartare ur som dessutom kan användas med andra telefonmärken kan jag inte rekommendera den. Om vi ska se Watch GT som grundplåten för vad som komma skall finns det helt klart potential här. En framtida version som behåller samma goda batteritid men lägger till mer funktionalitet, exempelvis låta användaren välja mellan bäst batteritid och sämre batteritid men always on-läge för skärmen, skulle kunna bli riktigt bra.

Likaså att den blir smartare på att automatiskt känna igen dina aktiviteter. Att det inte skulle finnas ett stort utbud av appar likt de för Wear OS eller Tizen gör mig personligen inte så mycket eftersom jag sällan nyttjar de appar som finns utanför de förinstallerade, men om detta är en viktig egenskap hos en klocka för dig lär Lite OS inte vara aktuell än på ett par år. Samsung Galaxy Watch är fortfarande Android-marknadens tveklösa mästare när det gäller smarta klockor, men de få riktigt goda egenskaperna Huawei Watch GT ändå har gör att den tilldelas utmärkelsen Gillart.

Läs om fler smarta klockor: