Ipad Pro och USB-C – det kan du göra

Apples nya Ipad Pro kommer med USB-C, men vad betyder det? Vad kan du göra med porten, och vad kan du inte göra? Läs vår guide för att få bättre koll på läget.

Läs: Allt du behöver veta om USB-C Apples senaste Ipad Pro-modeller kommer med USB-C, vilket bland annat betyder att du kan koppla plattan till en extern skärm. Men helt fritt fram att ansluta tillbehör är det inte. USB-C är lite av en djungel, jag kommer inte att gå in på detaljerna här utan hänvisar till Andreas Eklövs utmärkta guide på området.

Vad vi däremot ska gå igenom i den här guiden är hur du kan använda USB-C-porten som din Ipad Pro är utrustad med.

Ipad Pro och USB-C

Rent tekniskt använder Ipad Pro USB 3.1 (generation 2) för datakommunikation med en standard Type-C-kontakt. Det är möjligt att skyffla data i upp till 10 gigabit per sekund. Pratar vi istället laddning funkar strömstyrkor på upp till 100 watt och det är också möjligt att ladda andra enheter så som mobilen med plattan.
Läs: Så får du in bilderna i din Ipad

Du kan använda porten för att ansluta tillbehör så som tangentbord, ljudkort, USB MIDI-enheter, Ethernet-adaptrar, kameror och extern lagring (men endast för att få åtkomst till bild- och video-filer).

Gör inte misstaget att tro att sladden som följer med din Ipad Pro går att använda till allt som du kan göra med USB-C. Om du vill ansluta till exempel en 5K-skärm köper du enklast Apples Thunderbolt 3-kabel (detta trots att själva plattan inte har Thunderbolt-stöd), den har nämligen stöd för bildsignalen Displayport, vilket behövs för att du ska få bild på skärmen, det har inte kabeln som följer med laddaren i Ipad-boxen.

Hörlurar

En detalj som snabbt blev omdiskuterad när Ipad Pro lanserades är att den saknar hörlurskontakt. Från Apples sida är du därmed hänvisad till att använda trådlösa hörlurar, eller leta upp ett par med en USB-C-kontakt. Det finns förstås en dongel också för den som vill använda sina gamla hörlurar med sladd. Apples variant kostar 95 kronor.

Det som irriterar en del potentiella användare är att de inte kan använda USB-C-porten till något annat om de måste sätta in en dongel för sina hörlurar. Lösningen är förstås att det behövs en hubb eller ett externt ljudkort med hörlursport (som fungerar tillsammans med Ipad) för att lösa bekymret.

Skaffa en hubb

Det finns bara en USB-C-kontakt på Ipad Pro, vilket betyder att det för många troligen är mycket intressant med en docka eller hubb av någon sort. Här funkar troligen de som säger sig fungera tillsammans med någon av Apples Macar, och åtminstone en Ipad Pro-specifik docka är på gång från Hyper.

Med hjälp av en hubb kan du ansluta till en bildskärm, ett ljudkort och högtalare, musikinstrument, tangentbord och minneskortsläsare med bara en sladd in i din platta. Detta är så klart oerhört användbart på din primära arbetsplats. Det kan också vara så att det är lönt att alltid ha med en adapter med lite portar i väskan om du och plattan är ute och rör er, ifall du behöver plugga in något som har något annat än en USB-C-kontakt.

Här på kontoret har vi testat varianter från Plexgear och Satechi som båda fungerat bra. Men Lenovo-dockorna som en del av kollegorna använder med sina bärbara pc-maskiner har inte fungerat för något annat än laddning.

Vad kan du koppla till Ipad Pro?

  • Du kan ladda din Iphone, Apple Watch eller varför inte din Nintendo Switch från Ipad Pro.

  • Du kan ansluta till skärmar som har USB-C eller HDMI. Antingen dubbleras din skärm, men om app-utvecklarna lagt stöd för att ha två skärmar kan exempelvis menyerna vara på ena skärmen och det du jobbar med på den andra.

  • Det går också att ansluta till en tv eller projektor för att hålla presentationer.

  • För att ansluta hörlurar behöver du en USB-C till 3,5 mm-adapter.

  • MIDI-enheter som klaviatur fungerar så länge du har en app som kan ta emot deras input.

  • Nya Ipad Pro kan anslutas till Ethernet via en lämplig hubb eller adapter.

Vad kan du inte koppla till din Ipad Pro?

  • USB-minnen med andra filtyper än bilder eller video funkar inte – IOS-systemet i Ipad Pro kommer inte läsa filerna.

  • USB-hårddiskar funkar inte, möjlligen kan detta ändras om tillverkaren släpper en app som kan hantera det.

  • Skrivare fungerar inte att ansluta. Om du vill skriva ut något från Ipad Pro, använd en trådlös Airprint-kompatibel skrivare.