I slutet av förra året lämnade jag en serie önskemål för hur Samsung skulle leverera under 2018, och här kommer omdömet över hur bra de lyckades.
Inför 2018 hade Samsung en del utmaningar. Även om Galaxy S8 var en hårdvarumässigt imponerande telefon fanns det en del brister att klaga på, vilket jag gjorde i min recension. När jag lämnade önskemål för 2018 uttryckte jag en blandning av försiktigt hopp och en del pessimism. När jag nu blickar tillbaks på året får jag nog konstatera att det väger över till ett negativt omdöme, trots att företaget släppt några riktigt bra produkter under året.
Du kan läsa mina önskemål för 2018 i sin helhet här, men önskemålen bestod huvudsakligen av fyra punkter:
Ett rejält nytänk runt mjukvaran
En genomtänkt Galaxy S9
Smartare smarta hemmet och sammanlänkat ekosystem
Förbättra och bredda Bixby-assistenten
Mitt absolut största klagomål, och därmed största önskan om förbättring, låg i mjukvaran. Mer specifikt klagade jag på att jag saknade förtroende för att telefonernas mjukvara skulle fortsätta fungera bra när de funnits ett eller två år på marknaden, vilket inte alltid varit fallet med deras flaggskeppsprodukter tidigare. När jag recenserade Galaxy Note 9, en telefon jag verkligen gillade och hyllade på flera punkter, fick jag ändå avsluta med en brasklapp om att det är svårt att sia om hur bra telefonens mjukvara kommer utvecklas över tid.
Detta är naturligtvis inte en fråga som Samsung kan vända på under ett års tid, men det fanns ändå hopp i det att Galaxy S9 skulle representera en ändrad strategi på den punkten. Året började också bra med presentationen av Galaxy S9 under Mobile World Congress, där telefonen som lanserades med Android 8.0 utlovades stöd för Android 9 längre fram.
Även höstens Galaxy Note 9 utlovades stöd för Android 9, vilket alltså inte kom i år. Det lovande med detta var egentligen mest att telefonerna då skulle få stöd för Project Treble, som separerar telefontillverkarens anpassningar från grundsystemet så att framtida uppdateringar av Android-grunden ska kunna gå snabbare och mer smärtfritt.
Med tanke på att samtliga telefoner och surfplattor i år lanserats utan stöd för Project Treble har man som konsument fog för att tro att även årets telefoner kommer lida av uppdateringsproblematiken över tid. Nästa år ska Samsung presentera S10-familjen som kommer använda den nya gränssnittsfilosofin One UI, som körs ovanpå Android 9, och denna plattform kommer även släppas för årets telefoner i samband med detta. Google har själva gått ut med att alla telefoner som får Android 9 ska ha stöd för Project Treble, och därmed vara förberedda för en mer problemfri uppdatering. Jag hoppas att det stämmer, men för 2018 får Samsung underkänt på denna punkt, vilket många i forumet verkar instämma med.
Betyg: Ej godkänt
Inför året hoppades jag på att Samsung skulle göra ett mer genomtänkt telefon i Galaxy S9, en telefon som åtgärdade åtminstone de stora klagomål jag hade på föregångaren. Det jag främst klagade på var dålig placering av fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida, en något svårgreppad och hal design samt en ansiktsavläsning som fungerade halvbra och var lätt att lura.
Fingeravtrycksläsaren åtgärdades delvis då Samsung flyttade den till mitten av telefonens baksida, vilket gjorde det lättare att komma åt den. Det var fortfarande inte helt smidigt att låsa upp med fingret alla gånger, men betydligt bättre än det var med Galaxy S8. De små justeringarna av telefonens konstruktion gjorde också att den vilade bättre i handen än föregångaren, så inte heller detta var ett lika stort problem.
Även ansiktsavläsningen blev mer precis och svårare att lura, när kombinationen av ansikte och ögonavläsning användes. Kameran tog ett stort steg framåt med variabel bländare och mer naturtrogen färgåtergivning än tidigare. Dålig batteritid var det stora sänket för Galaxy S9, men på det stora hela får jag säga att majoriteten av min kritik ändå åtgärdades så på denna punkt får Samsung godkänt.
Betyg: Godkänt
Nästa sak jag hoppades på var att Samsung skulle utöka sitt ekosystem av produkter till en bred helhet som bara fungerade så där härligt smidigt ihop som Apples ekosystem är så uppskattat för. Samsung har en betydligt större bredd än Apple, och kan de bara få helheten att lira bra ihop kan livet som Samsung-kund blir riktigt smidigt. Utöver telefoner, plattor och smarta klockor räknar jag även med smarta hemmet i denna kategori, där Samsung egentligen haft en utmärkt grund att stå på med Smartthings-plattformen.
Tyvärr har det inte hänt så värst mycket på Smartthings-fronten. Utlovade produkter har inte kommit, Samsung har gjort ändringar i strategin för plattformen som gemenskapen runt Smartthings inte uppskattat och på det stora hela har plattformen trampat vatten, något jag inte trodde 2017 när det rådde stor nyfikenhet och experimentlusta runt Smartthings. Samsungs egna Bixby-högtalare har inte kommit till svenska marknaden, och de saknar andra liknande produkter som stöder den mer anammade Google-assistenten. Det lämnar lite av ett hål för den som verkligen vill leva i Samsungs värld.
Så underkänt på smarta hemmet-fronten alltså, men om vi kikar på separata delar av Samsungs ekosystem har det gått något bättre. Galaxy Watch är den bästa klockan på marknaden för den som inte föredrar Apples produkter, och den fungerar dessutom fantastiskt även med andra telefoner. Surfplattorna fortsätter vara ett sorgebarn för Samsung, något de förvisso delar med alla andra Android-konkurrenter, och som helhet får vi nog säga att även ekosystemet får underkänt som helhet trots att enskilda delar imponerat stort.
Betyg: Ej godkänt
Den sista punkten jag tog upp var att jag ville se en rejält förbättrad Bixby-assistent, och den har Samsung delvis lyckats med. Bixby har helt klart blivit mer kompetent på engelska. Den kan göra betydligt mer, förstår mer kontextbaserade frågor och dess funktioner för förstärkt verklighet har blivit bättre och mer användbara.
Samtidigt är den bara begränsad till Samsungs telefoner, kan inte användas på svenska och telefonerna har en dedikerad knapp för Bixby som inte kan användas till något annat om kunden exempelvis hellre skulle vilja växla till Google Assistent, som finns på svenska. Här är det alldeles uppenbart att Samsung vill vara Apple och styra över hela ekosystemet, men när de inte har alla komponenterna på plats vore det trevligare för kunderna om de kunde få välja själva.
Betyg: Ej godkänt
Jag kan inget annat än att sammanfatta Samsungs 2018 med ett underkänt, kantat av några suveräna produktlanseringar. Egentligen är samtliga klagomål utom ett jag utan problem skulle kunna strunta i om jag skulle vilja ge mig in i Samsung-lägret som kund. Undantaget är mjukvaran, och där har företaget helt enkelt inte tagit det steg framåt jag hoppats på.
Förhoppningsvis blir det ändring på det under 2019, med Android 9 och One UI i spetsen. Samsungs utmärkta hårdvara förtjänar en pålitlig och bra mjukvara, precis som deras kunder förtjänar detsamma.