Karl Emil Nikka är årets Teknik-inspiratör

99:s medlemmar har sagt sitt. Årets Teknik-inspiratör heter Karl Emil Nikka och är ett välkänt ansikte för många. Vi har den äran att gratulera!

I en särskild kategori ville vi uppmärksamma ett gäng personer som verkligen gör skäl för epitetet "teknik-inspiratör". Precis som i de andra kategorierna för årets bästa teknik-prylar var det medlemmarna på 99 som föreslog nomineringar, och som sedan röstade fram en segrare.

Det var länge ganska jämnt, men vi har ändå den stora glädjen att kunna utse Karl Emil Nikka till årets Teknik-inspiratör 2018. Nikka har tidigare gästat 99-podden och syns då och då gästskriva åt oss, inte sällan när nya säkerhetshål har uppdagats i olika typer av mobil teknik.

Vi ville såklart höra vad Nikka hade att säga, så vi gratulerade honom och frågade honom några korta frågor. Så här svarar han:

Hur känns det att av 99.se ha blivit framröstad som Årets Teknik-inspiratör 2018?

– Det är väldigt roligt att ha blivit framröstad till Årets teknikinspiratör, framförallt med tanke på konkurrensen. Jag är mäkta imponerad över jobbet som de andra nominerade teknikinspiratörerna gör. Jag måste därför rikta ett stort tack till 99-medlemmarna och hela communityt. Det är alltid lika roligt att se medlemmarnas engagemang i teknikfrågor och det gör i sin tur att jag gärna fortsätter att gästa er i podd- och textformat.

Om du får välja att teknik-inspirera en sak under nästa år, vad skulle det vara?

– 2019 kommer att bli ett riktigt starkt år inom smarta hem. Tekniken har nu mognat och en handfull plattformar och integrationer har blivit väletablerade. Smarta hem-produkter vänder sig inte längre till enbart entusiaster. Den breda allmänheten kan nu göra sitt hem smart. Jag tycker att Ikeas stora satsning är det främsta exemplet på att smarta hem har blivit folkligt.

Den ökade populariteten för smarta hem har samtidigt en mörk baksida. Precis som i alla andra branscher plågas smarta hem-branschen av lycksökande företag och tillverkare som inte underhåller sina produkter. Jag tror tyvärr att vi kommer få se fler exempel på både företag som lägger ned sina smarta hem-satsningar (och lämnar konsumenterna i sticket) och tillverkare som struntar i att släppa säkerhetsuppdateringar. Vi måste se detta som ett reellt hot. Inte minst med tanke på att det runt om i entusiasthemmen börjar finnas smarta hem-produkter med många år på nacken. Hur länge kommer tillverkarna att underhålla dem?

Av dessa anledningar kommer 2019 att bli ett riktigt smart hem-år, både för oss och för angripare. Jag tror tyvärr att vi får se fler exempel likt Mirai där infekterade övervakningskameror används i överbelastningsattacker. Jag vill därför gärna ta tillfället i akt att påminna alla om vikten av att välja säkra smarta hem-produkter. När den uppkopplade tekniken byggs in överallt är det alltför lätt att glömma bort den, och vi får inte hamna i en situation där vi om fem år har nätverk som är helt nedlusade av infekterade zombie-enheter. Tänk därför på att välja smarta hem-produkter från tillverkare som underhåller dem. Ställ krav och välj med fördel produkter som använder standardiserade kommunikationssätt. Undvik lösningar som förlitar sig på en icke-utbytbar leverantörs molntjänst för att fungera. Låt 2019 bli året då vi börjar bygga stabila och driftsäkra smarta hem.

Hur gick det för de andra nominerade?

Det fanns fem nominerade i kategorin, och alla är väl värda att kalla sig själva inspiratörer. Vi vill rikta ett stort tack till alla för deras insatser, och önska alla nominerade en god jul och ett riktigt gott nytt år. Vi hörs 2019!