Första vikbara telefonen lanserad – sågas av kritiker

De första intrycken är inte nådiga mot den lustigt namngivna telefonen Flexpai, som blir först ut på marknaden med vikbar skärm.

De vikbara telefonerna står för dörren och 2019 blir året då vi först får sätta tänderna i det nya telefonformatet. Hos telefontillverkarna verkar det råda en tro på vikbara telefoner som nästa stora skifte i telefonbranschen, och modeller från jättar som Samsung, Oppo och många fler finns på horisonten.

Just nu pågår CES i Las Vegas, och på teknikmässan visas den första kommersiellt lanserade vikbara telefonen upp. Skapelsen heter Royole Flexpai och är utrustad med en 7.8 tum stor vikbar skärm. Royole är ett ungt företag, blott fem år gammalt, och skapades med målet att skapa telefoner med just böjbara skärmar.

Fem år är ganska kort tid för att starta upp ett företag och utveckla produkter som dessutom använder ny och oprövad teknik. Det talar emot företaget, och av de medier som är på plats i Las Vegas har omdömen inte varit nådiga. The Verge är särskilt skoningslösa i sin video där de sågar både hårdvaran och mjukvaran, som inte verkar samarbeta särskilt väl.

Med företagets ringa ålder och erfarenhet av att utveckla produkter ska vi inte heller dra allt för stora slutsatser av bristerna i Royoles vikbara telefon. De stora telefonjättarna kommer leverera telefoner med rejält mycket mer resurser investerade i produktutveckling och ingenjörstimmar för såväl hårdvara som mjukvara.

Royole Flexpai är redan lanserad i Kina till ett pris som motsvarar cirka 12 000 kronor. Med detta som riktmärke kan vi nog vänta oss att de stora företagens första vikbara telefoner inte kommer tilltala den budgetmedvetne direkt.

Källa: The Verge