LG har lanserat sitt bidrag till kategorin smarta högtalare med Google Assistent inbyggd. Visst vill vi gärna se Google-integrerade högtalare med bättre ljud, men tyvärr faller LG Thinq WK7 på två viktiga punkter.
Google Assistent är officiellt frisläppt, och tredjepartstillverkarna trängs redan om att lansera sina egna ljudcylindrar för det uppkopplade hemmet med Googles AI-plattform inbyggd. Senast i raden att besöka 99:s redaktion är LG, som med Thinq WK7 gör anspråk på segmentet "bättre ljud".
LG försöker utmärka sig genom kraftfullt ljud, men den äkta hifi-upplevelsen uteblir på grund av platt bas. Den stora missen är dock en mikrofon som är alltför dålig på att plocka upp röstkommandon. Det är en stor miss för en smart högtalare.
+ Google Assistent är riktigt användbar
− Google Assistent hör inte vad jag säger
− Ljudet lever inte upp till förväntan
I korthet skiljer sig LG Thinq-högtalaren från Google egna Google Home-högtalare genom att den är dyrare och större. Det innebär mer ljud, och här har LG samarbetat med lyxiga högtalartillverkaren Meridian. Högtalaren stoltserar också med stöd för högupplöst ljud på 24 bitar/92 kHz.
I övrigt är det i princip fråga om en svart cylinder med Google Assistent inbyggd. Den kan göra varken mer eller mindre än en Google Home och alla förväntade knappar finns på plats, inklusive mute-knappen på baksidan som stänger av mikrofonens lyssnande.
Där Google Home är liten och nätt är LG Thinq WK7 nästan dubbelt så hög och i omfång ungefär lika bred som en Homepod. Utseendemässigt finns det inget särskilt stötande med den svarta cylindern, även om den saknar både de slående kurvorna hos Google Home och den minimalistiska finessen hos Homepod.
Lamporna som indikerar att assistenten lyssnar har LG valt att inte placera på ovansidan, utan på den övre framkanten. Detta är nog ett smart beslut, eftersom högtalaren är högre och detta gör att de syns tydligt. Ovansidan rymmer istället touchknappar för volymkontroll, play och paus, Google Assistent samt en funktionsknapp som låter dig bläddra mellan Wifi- och Bluetooth-anslutningar.
Att utmärka sig genom exceptionellt ljud är svårt idag, när det finns tuff konkurrens från bland annat Sonos One och Apple Homepod, två produkter som enligt mig ger bäst ljud för respektive prisklass. Jag har under mitt test jämfört LG:s högtalare med just Homepod, Sonos One och Google Home.
Apples högtalare har givetvis inte stöd för Google Assistent utan endast Siri, och Sonos One har ännu inte fått det även om det är på gång. Men bortsett från assistenterna, hur står sig LG Thinq WK7 ljudmässigt mot dessa?
Vi börjar med Google Home. Den lilla högtalaren kan absolut inte kallas för en hifi-upplevelse, men jag har faktiskt imponerats över vilket klart och tydligt ljud den ändå kan leverera. I mitt tycke en perfekt lite högtalare att ha i köket för att lyssna på sjörapporten, poddar och ibland lite skvalmusik. Men det är absolut inget som kan fylla hela ditt hem med lödiga toner.
Sonos One är förmodligen för de flesta det perfekta valet för den som vill ha en liten högtalare med bra ljud, och möjligheten att successivt bygga på med nya högtalare i ett och samma system. Den lilla Sonos-högtalaren imponerar med sin detaljrikedom och förvånansvärt öppna ljudbild. Homepod från Apple är dyrare än de andra högtalarna i jämförelsen, men har också ett suveränt ljud som framförallt kan gå obehindrat från hög detaljrikedom på låg volym till att få väggarna att skaka med tung bas på hög volym.
LG Thinq WK7 lägger sig prismässigt mellan Google Home och Sonos One, och en bra bit under Apple Homepod. Efter några dagar med högtalaren som min primära musikmaskin måste jag dock säga att jag är besviken. Ljudet håller inte vad det lovar. Det låter inte dåligt, men det låter heller inte exceptionellt och i den här konkurrensen är det exceptionellt man måste nå upp till.
Det är utan tvekan tyngre ljud än vad lilla Google Home kan leverera, och tack vare de större elementen kan basen dundra på riktigt ordentligt. Men det är just basen som är mitt största bekymmer – den låter inte levande och mjukt utan tvärtom stel och platt. Det är möjligt att en del föredrar denna typ av massiva basvägg, men för mig låter basen helt frikopplad från det övriga ljudet och det förstör lyssningsupplevelsen.
LG erbjuder en egen app för att finjustera ljudet, som tyvärr ser ut att vara från förra årtiondet vad gäller gränssnitt och handhavande. Genom appen går det att aktivera två ljudlägen; Clear Vocal och Enchanced Bass. Dessa lägen förstärker som väntat röster respektive basen, men i båda fallen på bekostnad av klarhet och gör helheten sämre. Bäst att undvika att mixtra med ljudet alltså, och kvar finns då en högtalare som lovar mer än den kan hålla.
Det andra stora problemet med LG Thinq WK7 är mikrofonerna, som helt enkelt inte håller måttet. Det spelar ingen roll hur smart Google Assistent är om högtalaren inte hör vad jag säger, och här blir det ofta platt fall. Återigen vill jag jämföra med Google Home och Apple Homepod, som båda har exceptionellt bra ljudupptagning.
Särskilt Homepod har förmågan att uppfatta mina kommandon från rummet intill, även om musik spelas och utan att jag behöver skrika. Google Home är nästan på samma nivå, och i jämförelse har LG:s högtalare dessvärre nedsatt hörsel. Ofta kan jag sitta alldeles bredvid den och ändå måste jag säga hälsningsfrasen flera gånger för att den ska uppfatta. Står jag en bit bort i köket måste jag verkligen höja rösten och ta i för att få någon respons, och det känns inte okej.
Särskilt illa är det när högtalaren spelar musik, för då hörs rösten ännu sämre och frustrationen ökar än mer.
Hade LG Thinq WK7 varit bättre på sin nyckelroll, nämligen att uppfatta röstkommandon, hade det kanske funnits skäl att skaffa produkten. Den är inte jättemycket dyrare än en Google Home, men bistår med ett matigare ljud för den som vill kräma på med högre volym.
Men, det finns andra högtalare med bättre ljud och när röstassistansen i praktiken fungerar så dåligt kan det inte bli någon rekommendation för LG:s Google Assistent-högtalare. Istället får vi hoppas på en rejält förfinad version två inom kort.