Sony presenterar nya flaggskeppsmobilen Xperia 1 med 4K OLED-skärm som utformats för att återge färger bra nog för att kunna användas av filmstudios.
Det har talats och skrivits en hel del om Sonys kräftgång på marknaden för mobiltelefoner de senaste åren. Det verkar inte som att företaget är villiga att ge upp då de nyss presenterade ett nytt flaggskepp med nytt namn, och "banbrytande teknik" enligt egen utsago, här på MWC 2019.
Xperia 1 är det nya namnet på det bästa och mesta Sony har att erbjuda i telefonväg. Designen är ingen stor avstickare från vad de gjorde med Xperia XZ3, men hårdvaran som huserar inuti denna design har en hel del nyheter. Det stora paradnumret är skärmen som blir först med att erbjuda 4K-upplösning i en OLED-panel.
Den nya skärmen ska dock inte bara skryta med hög upplösning. Den ska också vara marknadsledande när det gäller att återge korrekta färger, och den uppfyller BT2020-standarden vilket bland annat bygger på att skärmen stöder 10-bitars färgdjup. Detta är dock en kombination av en 8-bitars bildpanel med mjukvarubaserad tillputsning som ger de extra två bitarna, så inte äkta 10-bitarspanel med andra ord. Sony menar att den är så pass bra att den kan användas som en skärm för filmskapare att beskåda sina verk på medan de filmas.
Enligt Sony har tidigare mobiltelefoner inte kunnat återge färgerna bra nog för att filmskapare ska kunna se sitt material som det är tänkt att se ut. Skärmen har bildförhållandet 21:9, det format som används i biografer, och bland de företag som redan annonserat stöd för formatet är videotjänsten Netflix och spelutvecklarna Epic Games som, så klart, ger stöd för 21:9 i spelet Fortnite. Det avlånga skärmformatet används också till att låta användaren dela upp appar i två halvor på skärmen, vilket ger mer utrymme per app jämfört med telefoner som använt konventionella bildförhållanden.
Xperia 1 är överlag inriktad på kreativt skapande. Telefonen kan spela in video i 4K och HDR, och Sony har integrerat teknik som används i deras professionella kamerasystem för att resultatet ska bli så imponerande som möjligt. Det innefattar bland annat möjligheten att applicera färgprofiler på inspelad video.
På kamerafronten följer Sony konkurrenten Samsung med en normalkamera med 26 millimeters kameralins och bländaröppning på f/1,6, en telefotokamera med 52 millimeters kameralins och bländaröppning på f/2,4 och den begynnande trenden med en ultravidvinkel-kamera med 16 millimeter stor kameralins och bländaröppning på f/2.4.
Kretsuppsättningen som används är så klart Qualcomms nya superkrets Snapdragon 855, och denna har kompletterats av Sonys bildkretsar för att hantera bilder och video. Detta innefattar mjukvarualgoritmer som hämtats från bildmotorn X1 som används i företagets tv-apparater, samt Bionz X for mobile. Bionz är en bildprocessor som används i Sonys digitalkameror och även här används algoritmer som hämtats från den faktiska hårdvaran och mjukvaran i kamerorna.
Det var inte särskilt oväntat att Sony skulle prata om 5G, men att de skulle prata om äkta nästa generations 5G med millimetervågor (mmWave) var däremot något oväntat. Sony menar att 5G kommer bli viktigt även för kreatörer som kan ladda upp och ner högupplöst videomaterial även på resande fot där trådlösa eller trådbundna nätverk inte är tillgängliga, och där låg latens blir viktig. Telefonen som visas upp under MWC19 är bara en prototyp och det verkar inte som att Sony kommer vara med i den första rundan av 5G-utrustade telefoner.
Å andra sidan verkar det också som att de satsar rejält på riktig 5G och hoppar på tåget när marknaden är redo. Enligt Sonys svenska representant är detta inte en kommersiell produkt utan en prototyp som låter Sony testa vad som krävs ingenjörsmässigt för att få fram en 5G-telefon med millimetervågor. Den antenn-struktur och styrning av antennerna är många resor mer komplicerat än 4G eller de 5G-tekniker som använder traditionella radiofrekvenser under 6 GHz-spannet, och det är också betydligt mer krävande batterimässigt.
Sony visade även upp mellanklasstelefonerna Xperia 10 och Xperia 10 Plus, som namnen till trots alltså är enklare modeller än flaggskeppet Xperia 1. Överlag verkar Sony med Xperia 1 vilja visa att företaget kan använda styrkorna från dess olika divisioner för att skapa telefoner med unika fördelar. Om det faktiskt visar sig i praktiken får vi återkomma om när vi kunnat hårdtesta telefonen på hemmaplan.