Nokia 9 är kameratelefonen som alltid är redo

Vi har nu fått titta närmare på Nokia 9 Pureview. De fem kamerorna hjälps alltid åt med att väva samman en så bra bild som möjligt, och du kan välja om den alltid ska vara redo att ta djupinformation för bokeh-effekten.

Inför MWC19 har intresset för Nokia 9 Pureview varit stort, och det mesta av intresset har handlat om vad företaget egentligen gör med alla de där kamerorna. Vi har besökt HMD Globals lilla utomhus-by här på mässan för att få klarhet i detta, och lösningen är onekligen mycket intressant.

När du fotograferar med Nokia 9 Pureview används alla fem kamerorna för att ta bilder som slås ihop till en 60 megapixel stor bild. Bilden kombinerar färginformation från två RGB-kameror och svartvita bilder från de tre monokroma kamerorna för att skapa en bild som ger bra färgåtergivning med HDR-fotografering, samtidigt som detaljerna i bilderna håller sig skarpa. Nokias representant berättar att detta bygger på en kombination av bildkretsarna i Qualcomm Snapdragon 845 i kombination med en specialiserad krets, en så kallad ASIC, och teknik från ett företag som heter Light.

Om du bara vill ta svartvita bilder kan du välja detta i det monokroma läget i kamera-appen. Då används bara bilder från de tre monokroma kamerorna, men i alla andra sammanhang används alla fem kameror. En intressant egenskap med normalfoto-läget är att du kan välja att aktivera att kameran alltid ska fånga djupinformation. Det innebär att kameran måste bearbeta fotot någon sekund längre än i normala fall, men fördelen är att du kan applicera bokeh-effekten (eller porträttfoto om man så vill) på alla bilder.

En annan egenskap som skiljer sig från konkurrenterna är att Nokia 9 Pureview inte använder ett speciellt natt-läge för fotografi i mörka omgivningar. Här används istället de tre monokroma kamerorna för att släppa in mycket ljus i alla situationer, och RGB-kamerorna för att hantera de färger och ljuskällor som faktiskt finns i bilden. Det innebär att de inte använder knep som lång exponering, likt Huawei och Honor använder, för att kunna släppa in mycket ljus under lång tid.

I teorin innebär det att Nokia 9 Pureview inte får de problem med att objekt i rörelse blir suddiga, vilket är ett problem med telefoner som använder sig av just lång exponering. I de exempelbilder som Nokias representant visade upp i montern var resultatet onekligen imponerande, med gott om detaljer i bilderna även i scener med stor variation i färger och upplysta och mörka partier. Vi måste naturligtvis testa på detta själva för att kunna tycka till om hur det fungerar i praktiken, men utifrån det vi fick se här finns det stor potential för en lyckad kameralösning här.

Nokia 9 Pureview lovar gott, och kommer inte bränna ett allt för stort hål i din plånbok. Prislappen börjar vid 6 490 kronor vilket placerar den i samma prisklass som Oneplus och Honor. Telefonen kan förbokas hos utvalda svenska återförsäljare någon gång den här veckan, och allmän tillgänglighet på svenska marknaden blir någon gång i mars. Likt tidigare Nokia-telefoner ingår den i Android One-programmet, vilket i det här fallet innebär en ren Android 9-installation med två års uppdateringar garanterat.