Galaxy Watch Active är en plånboksvänlig aktivitetsklocka

Med Watch Active har Samsung komprimerat den fullstora Galaxy-klockan utan att kompromissa med funktionerna, och prislappen är också föredömligt låg.

Inför förra veckans Galaxy Unpacked-event skvallrades det en del om Galaxy Watch Active, Samsungs nya aktivitetsklocka som skulle offra den ikoniska vridringen för att få till ett mer kompakt format. Detta visade sig stämma, och under den pågående MWC-mässan har Jakob och Andreas kunnat lägga vantarna på klockan och ställa lite frågor till Samsungs representanter.

Galaxy Watch Active innehåller det mesta av vad storebror Galaxy Watch erbjuder, förutom den tidigare nämnda vridringen. För användarupplevelsen är detta egentligen inte en så stor skillnad sett till navigation då du sveper i gränssnittet precis på samma sätt som du bläddrade mellan menyerna med ringen, enda skillnaden är alltså att du nu gör det med fingersvep istället för att vrida. Just boetten är 40 millimeter stor och är gjord i metall.

Samma Tizen-baserade operativsystem används här och hela utbudet av appar stöds, trots att processorn som används i klockan är svagare än den i Galaxy Watch. Skärmen är även här en AMOLED-panel, och batteriet som driver paketet är blott 230 milliamperetimmar stort. Trots detta ska klockan kunna vara igång i 2–3 dagar med vad Samsungs representanter kallar realistisk användning. Det ska gå att använda klockan i uppåt 1,5 vecka, men det förutsätter att du knappt använder den till något. Vikten är låga 25 gram, vilket gör att vi knappt märkte av att klockan satt på armen när vi testade den här på mässan, och detta lär också göra den mer bekväm att bära i sängen för sömnspårning.

Mobila betalningar via Samsung Pay stöds också, och precis som med Galaxy Watch stöds NFC och inte den magnetbaserade MST-tekniken. Enligt Samsung var MST viktigt när Samsung Pay introducerades eftersom NFC då inte var särskilt utbrett, men idag är NFC så pass etablerat att det inte är lika nödvändigt att offra den ytan som MST-tekniken kräver. Precis som tidigare används standardiserade armbands-fästen på 20 millimeter, vilket innebär att du kan fortsätta använda de armband du använt med tidigare klockor. Klockan tål också vatten med fem atmosfärtryck, och armbanden är utformade för att tåla kemikalier bättre, vilket kommer till användning om du exempelvis simmar med den.

Samsung Galaxy Watch Active stöder både Android och IOS som plattformar. På IOS kan du ta emot notiser, men du kan inte svara på eller interagera med tillhörande appar på samma sätt som du kan på Android-plattformen. Klockan har samma 4 gigabyte stora integrerade lagringsminne och med en Android-telefon kan du offline-lagra spellistor på Spotify på klockan. Med IOS stöds inte offline-läget, men du kan använda klockan som fjärrkontroll även där. Precis som tidigare stöder appen Samsung Health spårning av 39 olika typer av träningsaktiviteter, och en del i denna spårning är den pulsmätare klockan är utrustad med.

En väldigt trevlig nyhet är priset. Blott 2 490 kronor får du betala för en Galaxy Watch Active som ska kunna köpas från och med den 22 mars. Tillgängliga färger blir silver, svart och rosa guld.