Galaxy Tab S5e – våra intryck

Under MWC har vi fått tillfälle att kika lite närmare på några av de produkter Samsung avtäckte förra veckan, inklusive deras billiga surfplatta Galaxy Tab S5e.

Surfplattor är knappast en kategori som orsakar uppståndelse på årets Mobile World Congress, eller någon annanstans i Android-världen. Apple dominerar segmentet med sina Ipad-modeller, och de plattor som ändå släpps med Android på sistone har inte imponerat nämnvärt på 99-redaktionen.

Samsungs nya surfplatta Galaxy Tab S5e fick inte ens något utrymme på förra veckans Unpacked-event, utan lanserades i det fördolda. Ändå är det en platta med många potentiella fördelar för de som antingen redan är inne i Samsungs ekosystem eller bara letar efter en Android-platta med bra skärm som väger lite.

Det mest framträdande med Tab S5e är just vikten, för det är en riktigt lättviktare med sina 400 gram. Det är inte jättestor skillnad mot Apples Ipad Pro-modeller i motsvarande storlek, men eftersom Tab S5e endast är 5,5 millimeter tjock gör det att plattan verkligen känns lätt.

Ett pris i mellanklass

Galaxy Tab S5e går att köpa i en vanlig Wifi-modell eller med stöd för LTE, samt med lagringsutrymme på 64 eller 128 gigabyte. Då går det också att komplettera med ett micro-SD-kort på upp till 512 gigabyte. De rekommenderade priserna börjar på 4 790 eller 5 390 kronor för Wifi- respektive LTE-modellen.

En kort jämförelse med Ipad är såklart oundviklig, och prismässigt placerar sig Tab S5e alltså närmast den vanliga 9,7-tumsversionen av Ipad. Men Tab S5e har en större skärm på 10,5 tum och att hålla den i handen känns närmare 10,5-tumsversionen av Ipad Pro ifråga om vikt och skärmyta.

Prestandamässigt har Samsung sparat något på krutet, och Tab S5e kan med sin Snapdragon 670-processor inte mäta sig med den kraftigare Galaxy Tab S4, och inte heller med Ipad eller Ipad Pro. Däremot har den nya lättviktaren en riktigt läcker AMOLED-skärm, och Samsung har uppenbarligen satsat på att göra produkten bra på typiska användningsområden för en surfplatta.

Ett sådant är att titta på film och video, och här verkar bildskärmen enligt våra intryck vara både ljusstark och med bra färgåtergivning för att göra detta till en riktigt vettig platta att ha med på långflygningen. Stöd finns också för bra ljud i form av Dolby Atmos, och Tab S5e har också fyra högtalare, i samarbete med AKG.

En annan viktig funktion för plattor är bra batteritid, och här utlovar Samsung användning på upp till 14,5 timmar vilket kan utmana vilken Ipad som helst.

Bra nog för de flesta

En konkret funktion som saknas i Tab S5e är stöd för penna, vilket finns hos både Tab S4 och konkurrenten Ipad. Däremot ska det komma ett tillhörande tangentbordsfodral för de som vill skriva längre texter.

Det är verkligen inte lätt att göra avtryck i kategorin surfplattor, men här tycker jag ändå Samsung har lyckats skapa en trevlig bruksplatta som är bra för surf och film. Den stora akilleshälen för Android-plattor är dock normalt mjukvaran, och här syns inga specifika förbättringar mot när vi testade Tab S4.

Så länge Android inte erbjuder ordentliga förbättringar för produktivitet och mer avancerad användning, lär de flesta Android-plattor inklusive Tav S5e främst användas för video, läsning hemma och på resor. Å andra sidan kanske det också är vad de flesta vill ha sina surfplattor till.

Läs mer om surfplattor vi testat: