Apple släpper ny Ipad Air och Ipad Mini

Idag uppdaterade Apple sin webb-butik med en Ipad Air på 10,5 tum samt introducerade en ny Ipad Mini, där båda får uppgraderade kretsar.

Tidigare i morse möttes vi av att Apples webb-butik var nere. Det spekulerades i om detta kunde innebära nya produkter, och så visade sig vara fallet. Butiken har nu öppnats med en ny Ipad Air och Ipad Mini.

Den nya Ipad Air får ny skärmstorlek på 10,5 tum och stöd för första generationens Apple Pencil. På insidan jobbar den nya A12 Bionic-systemkretsen, vilket enligt Apple ger den 70 procent bättre prestanda jämfört med föregående Ipad Air-modell. Grafikprestanda ska vara dubbelt så bra. Skärmen får också välkommet stöd för True Tone-läge.

Nya Ipad Air väger in på 470 gram och är 6,1 millimeter tjock. Trots det nätta paketet ska det uppnå Apples ständiga måttstock på 10 timmars batteritid. Utöver stödet för Apple Pencil stöds även det befintliga Smart Keyboard-tillbehöret som släpptes för Ipad Pro 10,5 tum.

Uppgraderad minsting

Ipad Mini bestyckas med en skärm på 7,9 tum och Retina-upplösningen 2 048 x 1 536 pixlar. Den utrustas också med Apples senaste kraftfulla systemkrets A12 Bionic, vilket bäddar för imponerande prestanda i det lilla paketet. Enligt Apple ska den vara upp till tre gånger snabbare än föregångaren Ipad Mini 4. Den får också stöd för första generationens Apple Pencil, vilket tillsammans med den potenta kretsen bäddar för ett imponerande kreativt verktyg i kompakt format.

Själva designen har dock inte ändrats, så det handlar fortfarande om en traditionell hemknapp med Touch ID-fingeravtrycksläsare och rejäla ramar runt skärmen där en traditionell kamera huserar ovanför skärmen. Lagringskapaciteten blir 64 eller 256 gigabyte och vikten hamnar på 300,5 gram, eller 308,5 om man väljer LTE-varianten. Ipad Mini kan fås i färgerna silver, rymdgrå och guld.

Gemensamt uppgraderade

Gemensamt för båda de nya Ipad-modellerna är att de utrustas med nya kretsar för trådlös kommunikation. Det har hänt en del sedan föregående modeller av Ipad Air och Ipad Mini släpptes, särskilt i det sistnämnda fallet, och de nya modellerna får njuta av moderniteter som Wifi 802.11 a/b/g/n/ac med stöd för MIMO och Gigabit-LTE. De får också uppgraderade kameror som utöver 1080p-inspelning ska erbjuda bättre stöd för foto och inspelning i svag belysning jämfört med föregångarna.

Priserna för de nya familjemedlemmarna startar vid 4 995 kronor för Ipad Mini och går upp till 8 295 kronor om du ska ha mesta möjliga lagring och LTE-uppkoppling. Nya Ipad Air startar vid 6 295 kronor och går upp till 9 595 kronor i fullutrustat utförande.

Källa: Apple