Det här är nytt i iOS 13.1

Trots att det bara var ett par dagar sedan miljontals människor tryckte på uppdatera på sin iPhone och fick ta del av iOS 13.0 är det nu dags för iOS 13.1.

Uppdateringen bjuder på en rad nyheter och förbättringar och även en hel del buggfixar och vilka de är kan du se nedan.

Ikonerna i Hem-appen - Apple har gjort om vissa ikoner i Hem-appen för att det ska bli enklare att se vilket tillbehör som är vilket. Det är enbart en grafisk ändring och inga andra nyheter hittas i appen. Tyvärr har Apple fortfarande klumpat ihop sensorer, vilket har mött mycket kritik då det inte går att se temperatur och status på sensorerna utan att klicka sig in på gruppen.

Tydligare volymikon - Om vi ansluter AirPods, en HomePod eller hörlurar från Beats till vår iPhone eller iPad så syns ny en liten bild på produkten i volymindikatorn, en liten men ett trevlig tillskott.

Låt inte vännerna vänta i onödan - Nytt i Apples kart-app är att vi nu kan knappa in en destination och dela färdresan med vänner och familj. De kan då se exakt var du befinner dig och när du förväntas vara framme.

Dynamiska bakgrunder - Apples dynamiska bakgrunder har inte fått kärlek på länge men nu har Apple gjort lite justeringar både i färgerna på bakgrunderna samt till utseendet. Tidigare var det bara iPhone X eller nyare enheter som kunde ha dynamiska bakgrunder men nu kan även äldre enheter ha dessa.

Shortcuts blir riktigt användbart - Nytt i Shortcuts, eller Genvägar som den på svenska heter är att vi nu kan skapa både personliga och hem-automatiseringar i appen. Vi kan till exempel skapa en automatisering som triggas automatiskt när vi är vid en specifik plats, en specifik tid på dagen, när ett alarm går igång eller att något ska ske när vi placerar vår iPhone på en NFC-tagg.

Och några mindre nya funktioner och förbättringar:

  • TestFlight-appar har en gul prick bredvid namnet på ikonen för att indikera att det är en betaversion av appen

  • Förbättrat mus-stöd där ni nu kan mappa högerklick på musen för att agera 3D Touch (långtryck)

  • HEVC-videoformatet får stöd för alpha-kanaler för bättre och lättare möjligheter att använda green screen.

  • En rad buggfixar som ska lösa vissa problem i iOS 13.0

  • Förbättrad Airdrop, nu använder iPhone 11 och iPhone 11 Pro U1 Ultra Wideband location chip till att lokalisera andra enheter med Airdrop. Med U1 är det möjligt att peka mot den enheten du önskar skicka till så dyker den upp överst i listan över möjliga mottagare.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
29 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.