Recension: Fitbit Sense - ett starkt alternativ till Apple Watch

Fitbits senaste smartklocka Sense ger sig på premiumsegmentet utan att kosta skjortan. Med en vacker skärm och fullproppad med funktioner är den redo att anta utmaningen.

Fitbit grundades 2007 och förra året var de den femte största leverantören av wearables. Deras produktlinje består av fitness trackers, hälsoartiklar och så klart smarta klockor. Med en värld som hela tiden blir mer mån om att ta hand om sina kroppar och hälsa försöker Fitbit ge ett extra stöd till träning, stresshantering och kaloriintag. Deras senaste smartklocka Sense försöker ta allt detta ett steg längre.

I förpackningen

Förpackningen öppnar upp sig som en bok med Fitbits Sense omedelbara uppenbarelse i mitten. Sportarmband i silikon för två storlekar följer med paketet som innehåller dokumentation och en laddkabel. Med appen Fitbit parar sig klockan enkelt ihop med ens smartphone och efter att ha godkänt allt så får man notiser och ens data registrerat. Även om endast en viss del av datan synkas till appen Hälsa så löste jag det genom att ladda ner appen Sync Solver som såg till att Hälsa kunde få i stort sett all data.

Skärm och design

Efter att ha ägt Apple Watch sedan Series 1 och Series 2 släpptes för fyra år sedan har aldrig en sämre skärm varit ett alternativ. Tacksamt nog så levererar Fitbit Sense en högupplöst AMOLED-skärm. Skärmen erbjuder always-on med all information du kan behöva ur ett hälsoperspektiv. Stegräkning, kaloriförbränning, pulsmätning och så klart visar den även batteri, väder och klockslag.

  • Jämförelse med en Apple Watch 40mm

  • Jämförelse med en Apple Watch 40mm

  • Jämförelse med en Apple Watch 40mm

På utsidan finns det endast en undangömd touch-knapp till vänster om skärmen som används som alternativ till att väcka enheten som annars känner av en rörelse med handleden mot dig. Knappen kan vara lite krånglig att komma åt ibland och jag saknar tap-to-wake som jag av vana försöker mig på ibland. Det går även att trycka med fingrarna på övre och undre delen av ramen för att väcka skärmen. Det som kan kännas lite tråkigt designmässigt är att det finns en del döyta kvar för skärmen att utnyttja men ser man till att välja rätt urtavla som utnyttjar den vackra AMOLED-skärmen rätt kan man ljuga bort de svarta kanterna.

Urtavlor som får Apple Watch att skämmas

Här kommer en punkt som kunder har ropat efter under flera år med Apple Watch. Fitbit erbjuder en egen affär för urtavlor till deras smarta klockor och de kostar i regel inte mer än 17 kronor styck med möjlighet att pröva dem i ett dygn innan beslutet måste fattas. Även om det finns en del slarviga exempel på en så öppen marknad så kan man verkligen hitta något som passar ens egna stil och behov. Här finns alla färger och små smarta lösningar på urtavlor och jag finner mig ständigt letandes efter nästa urtavla i affären. När man har långärmat finns det alternativ som ser till att tiden syns i ytterkanten så man slipper dra tillbaka ärmen för att kunna se hela skärmen.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Appar och funktioner

Om Apple Watch saknar urtavlor så saknar Fitbit appar i sin affär men med tanke på hur ytterst få appar man faktiskt använder på sin smartklocka så är det en kompromiss jag är villig att gå med på. Fitbit Sense kommer med en handfull förinstallerade appar för att täcka de flestas behov som bland annat är träning, kalender, alarm, timer, väder, Fitbit Pay, Spotify och Deezer. Tyvärr saknas Apple Music till Fitbit men det kan man nog helt beskylla Apple för. Fitbit Sense har inbyggd GPS vilket gör den utmärkt för joggingturer och liknande. Den är även vattentålig upp till 50 meters djup och kan följa med på simturerna.

Med funktioner mot stress ger den allt från andningsövningar till förslag på yogaövningar och med den inbyggda funktionen EDA-skanning så läser klockan av huden för att se förändringar som är relaterat till stress. Fitbit har länge haft sömnspårning i sina smartklockor och har förfinats genom åren med detaljrika rapporter. Precis som med Apple Watch Series 6 så kan Fitbit Sense läsa av syremättnad i blodet under sömnen för att upptäcka varningstecken i sömnapné eller sjukdomar. Detta går dock endast att mäta under sömnen med rätt urtavla igång från Fitbit märkligt nog. Även om Sense har sensorer för EKG så går det inte att använda i skrivande stund men det blev nyligen godkänt i både USA och Europa och verkar komma till smartklockan i slutet av månaden. Sense stödjer även röstassistenter i form av Alexa och Google där det senare inte finns tillgängligt än utan kommer i en senare uppdatering.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Hälsa för hela slanten

GPS fungerar alldeles utmärkt på Sense och det gick att se exakt på kartan vart jag och hunden gick vilse på våran skogspromenad. Även om jag personligen sällan lämnar min iPhone hemma på promenaderna så ser Sense inbyggda GPS till att registrera din rörelse. Det går att koppla bluetooth-hörlurar direkt till Sense men det går endast att ladda ner köpt musik eller spellistor från Deezer. Med andra ord kan man inte ladda ner låtar från Spotify vilket gör att väldigt få kommer ta användning av möjligheten.

När man köper Fitbit Sense får man med sex månader av Fitbit Premium som innehåller ännu mer detaljerad data om din hälsa och fler sätt att förbättra hälsan med träningspass och avslappningsövningar. Tjänsten kostar 125 kronor i månaden om man vill fortsätta använda den efter prövotiden. Även om jag inte riktigt vet vad EDA-skanningen kan ge mig för data i långa loppet så är det åtminstone nyttigt att den påminner mig om att jobba med att förhindra stress. Det känns som att det är ett återkommande tema med all hälsodata som samlas in med våra smartklockor, de ger sällan ett svar på vad datan berättar eller vad jag kan ändra på när min kroppstemperatur är en grad varmare om natten. När tillräckligt med data finns hos tillverkarna kanske de kan ge oss svaren på detta.

Fitbit Pay

Fitbit Pay är lika smidigt som de flesta betalningslösningar därute och det räcker med att ha signerat klockan på armen med ens inställda pin-kod. Sedan är det bara att hålla in sidoknappen tills ens kort lyser upp på skärmen och blippa. Till min stora förtjusning så stödjer Länsförsäkringar betalning med Fitbit Pay som sedan länge varit motvilliga till både Apple Pay och Google Pay. Förutom Länsförsäkringar så stöder Fitbit Pay de flesta större banker och kontokort i Sverige.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Batteri för en vecka

Här skiner verkligen Fitbits Sense som stoltserar med en utlovad batteritid på sex dygn. Detta varierar så klart om man är träningsnarkoman eller vill spela Snake i timmar som finns att ladda ner till smartklockan. När man väljer always-on blir man istället utlovad en batteritid på två dygn men för mig klarade den nästan tre dygn med normal användning. Detta får ju Apple Watch att blekna i jämförelse med de arton timmar som utlovas för den. Den medföljande laddaren med inbyggda magneter suger åt sig klockan med stadig kraft men även om laddaren är en symmetrisk fyrkant så fungerar den endast i en vinkel. Det följer inte med någon strömadapter men med rätt strömtillförsel utlovas snabbladdning som ger en dags användning på tolv minuter.

Billig dyrgrip

Fitbit Sense kommer med en ram i rostfritt stål i färgerna svart och guld. För 3 499 kronor får man en always-on högupplöst 1,58 tum AMOLED-skärm, en aktiv pulsmätare, stressmätning, sömnmonitor med blodsyremätning och massor med alternativ för träning från Fitbit. Man kan enkelt byta ut armbanden och urtavlor efter sin egen stil och smak. Batteritiden håller tillräckligt länge för att få en att glömma när man laddade den senast och det egentligen enda man behöver fundera över är om man uppskattar designen. Med tanke på att en Apple Watch Series 6 med rostfritt stål kan gå loss för 10 000 kronor är det ganska mycket för pengarna. Gränssnittet kan kännas lite segt och påfrestande ibland vilket kan göra en påmind om vad som är bättre med Apple Watch. Det enda som saknas från en Apple Watch är möjligheten att svara på meddelande (detta fungerar med Android) och Siri men annars får den alla notiser och nästan all data går att synka till Hälsa.

Sammanfattning

Med Sense har Fitbit lyckats skapa en riktigt respektabel smartklocka i den högre prisklassen utan att faktiskt ha prislappen. Även om jag hade svårt till en början med den rektangulära formen så har jag märkt att det är urtavlan och bandet som gör klockan. Det är så givande att hitta en urtavla som man älskar att titta på och med det oändliga utbudet som ständigt växer så tar dessutom jakten aldrig slut. För träningsnarkomanen och hälsofreaket är utbudet på övningar och data mer än tillräckligt. Om man tycker att Apple Watch Series 6 är för dyr så tycker jag verkligen att man ska kolla in Fitbit Sense.

➕ Fördelar

  • Grym skärm

  • Bra batteritid

  • Urtavlor för alla

  • Fullpackad med hälsodata och träningsövningar

➖ Nackdelar

  • Gränssnittet kan kännas lite hackigt ibland

  • Vissa appar saknas

  • Kan inte lagra musik från Spotify

Tillverkare: Fitbit
Produkt: Sense
Anslutning: Proprietär magnetladdare
Färger: Svart rostfritt stål, Guld rostfritt stål
Batteritid: Upp till sex dagar, två dygn med always-on
Ingår: Silikonarmband i två storlekar, magnetladdare med usb-kontakt
Pris: 3 499 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.