Recension: Vi ger vår gamla TV nytt liv med Hue Gradient Lightstrip

Drömmer du om Philips Ambilight men valt fel TV eller har svårt att separeras från din gamla trotjänare? Nu har Philips löst problemet med Hue Gradient Lightstrip så att du kan få synkande ljus från vilken enhet som helst. Vi tar en titt och ser vad den levererar.

Har du en äldre TV eller köpte en ny utan Ambilight när du egentligen drömmer om denna funktion med ljus som baseras på tevens bild som kastas upp mot väggen? Då är Hue Gradient Lightstrip något för dig.

Gradient går bra att använda som vanlig lightstrip men då får vi bara ett fast sken över hela slingan. Vill vi synka med Apple TV, Blu-ray, tv-spel och andra enheter så behöver vi en Philips Hue Play HDMI Sync Box för att kunna låta ljusremsan efterlikna bilden på teven. Är vi inbitna Hue-användare och har denna box hemma så är det inte så dyrt att inskaffa remsan och få denna funktion. Måste vi däremot köpa både box och remsa så landar vi på ett pris på runt 4 500 kronor - är det värt det?

Om vi ska börja med boxen, vi har tidigare recenserat den och mer eller mindre hyllat den lilla svarta lådan. Det är en liten box som agerar HDMI-switch för 4 enheter och alla signaler som passerar boxen kan speglas i dina Hue-lampor med färg. Har vi denna hemma så är vi redan halvvägs och installationen av ljusremsan blir enkel och ger oss tillfredställelse direkt.

Remsan är enkel att montera - vi får med fem skenor i plast som vi enkelt fäster med M3-tejp som redan sitter på dessa delar. Två speciellt utformade för de övre hörnen och tre likadana där en planeras i mitten i toppen och en på varje kortsida. Lightstripen är flexibel i silikon och kan näst intill upplevas lite mysig att hantera. Vi monterar enkelt in denna med en lätt liten vridning i skenorna och sedan sitter den på plats. Mellan remsan och strömadaptern placerar vi en liten modul där den trådlösa tekniken befinner sig. Vi får med en separat adapter men eftersom Hues adaptrar har tre ingångar och använder vi redan en till boxen så väljer vi såklart att använda densamma som lightstripens strömkälla för att undvika onödiga adaptrar i tv-bänken.

När den får ström så tänds den och efter det är det bara öppna Hue-appen för att lägga till den i vårt system. Sedan går vi vidare till Hue Sync appen som är appen till Sync-boxen. Där sätter vi upp ett nytt underhållsområde eller lägger till den i ett befintligt. Sen är det klart. När vi sedan ger en signal via en enhet kopplad till boxen så tar underhållsområdet upp signalen och speglad ljuset till våra lampor. Detta får aktiveras för att ske automatisk men annars startar vi enkelt en synkronisering via en knapptryckning i sync-appen. Det går väldigt snabbt att komma igång och det finns inte direkt några hinder på vägen.

Ljuset är starkt och ger en ordentlig effekt och enormt mycket färg och kontraster mellan dem. Gradient Lightstrip upplevs direkt betydligt starkare än effekten på vår andra TV som har Ambilight. Den kan också ge ett mjukt och mysigt ljus då silikonet på lightstrippen är vitt och agerar som frostat glas över vår ljuskälla.

Synkroniseringen imponerar trots att vi använder oss av 55"-lightstrippen på en gammal 46-tums TV så får vi en nästan precis övergång av ljuset som visas på väggen. Vi använder oss av Ambilight-demos via YouTube för att se hur den levererar och här blir vi klart imponerade. En lightstrip för att få Ambilight som gör ett bättre jobb än den faktiska Ambilight.

Sammanfattning

Philips Hue Gradient Lightstrip är en riktigt trevlig produkt, den ger oss vad den utlovar och levererar bättre än förväntat. Men det kostar från 1 969 kronor för 55" upp till 2 519 kronor för 75" och för att få synkroniseringen med våra enheter behöver vi Philips Hue Play HDMI Sync Box som även den smalnar av vår plånbok med 2 349 kronor. Så har vi inte den hemma så landar vi på en bit över 4 000 kronor. Undertecknad som verkligen uppskattar funktionen kanske lite motstridigt skulle betala det, men jag tror långt ifrån alla skulle vara villiga att göra detsamma.

➕ Fördelar

  • Enkel montering och installation för den inbitna Hue-användaren

  • Otroligt ljus

  • Synkroniseringen är överraskande bra

➖ Nackdelar

  • Högt pris, speciellt tillsammans med Hue Sync Box

  • En funktion som inte passar alla

Tillverkare: Philips
Produkt: Philips Hue Gradient Lightstrip 55"
Anslutning: Philips Hue strömadapter
Pris: 1 969 kronor

Missa inte vår videorecension:

Philips produktsida.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.