Recension: Vi testar den folkliga iPad-modellen

Apple har släppt ytterligare en iPad med den klassiska ramen och Touch ID - en iPad för den lite enklare användaren och studenterna.

Design

Vid första anblick efter att ha öppnat kartongen så möts vi av en design som vi känner igen sedan tidigare. Vi möts av en hel del dö-yta samt en hemknapp där Touch ID är inbakat. Men frågan är om det gör något att Apple har exakt samma design på denna iPad. Det är ju lite av den folkliga iPad-modellen som barnfamiljer och studenter använder och vill vi åt det senaste så är det iPad Air eller iPad Pro som gäller.

Smart Keyboard och Apple Pencil

Smart Keyboard är ett väldigt skönt tangentbord som även fungerar lite som ett skärmskydd till vår iPad då den har som ett polyester-liknande material på insidan. Så när vi har iPaden i väskan behöver vi inte vara oroliga för att vi skall få en massa repor på skärmen. Tangenterna är sköna att trycka på och har inte alls speciellt mycket motstånd i sig. Enda nackdelen är att det är lite trångt mellan tangenterna, men inget man kan klaga på då det ska passa storleken av själva iPaden. Att para ihop Smart Keyboard med iPaden är enkelt. Det enda vi behöver göra är att knäppa ihop dom båda två tillsammans med smart connector och sen kan man börja använda det.

Apple Pencil är otroligt häftig, den reagerar snabbt när vi skriver eller tecknar med den. Allt blir så mycket enklare när vi slipper använda våra fingrar när vi ska använda iPaden för att skriva text eller just teckna. Den passar ypperligt även när vi ska redigera bilder och visst vi skulle kunna koppla in en mus men ärligt talat tycker vi nästan att det är skönare att använda pennan. Den 8:e generationen av iPad har endast stöd för den första generationens penna och vi måste använda oss av lightning-kontakten på iPaden för att ladda. Efter alla dessa år så känns och ser det fortfarande väldigt lustigt ut men som tur går det relativt fort att ladda upp pennan, men visst, det är inget att rekommendera att använda iPaden medans pennan laddar, då det känns som att det finns risk att man skadar pennan eller laddkontakten.

Teknik

A12 Bionic är 40 procent snabbare än sin föregångare A10 Fusion som satt i den sjunde generationens iPad. Vi kan välja mellan 32GB lagring eller 128GB och det finns som alltid både WiFi samt valmöjlighet om man önskar en modell med SIM-kort. Vi får stereo-högtalare och 3,5 mm hörlursuttag, smart connector och lightning-kontakt.

Skärmen är på 10,2 tum och har en upplösning på 2160 x 1620 pixlar, ljusstyrkan är på 500 cd/m2. Kameran är på 8 megapixel och har vidvinkel, tyvärr har endast Facetime-kameran 1,2 megapixel som vi hade hoppats skulle få lite högre upplösning. Vi kan spela in i upp till 1080p med 30 bilder/sekund och vi får ut cirka tio timmars batteritid. Alla modeller kommer med WiFi (802.11a/b/g/n/ac) med dubbla band (2,4 GHz och 5 GHz), HT80 med MIMO och Bluetooth 4.2.

Vem är den för?

Vi skulle säga för familjen med enklare krav och studenten där priset är viktigare än det senaste men där man ändå får ta del av allt som en iPad erbjuder. En liten smidig iPad som är enkel att bära med sig in på lektionerna eller när ni sitter hemma och ska göra läxorna. Eller varför inte se film eller en bra serie? Väljer man 128 GB modellen får vi bra med utrymme för att lagra saker offline på den också vilket är perfekt för resor.

Missa inte vår videorecension av iPad 8e generationen

Sammanfattning

Åttonde generationens iPad känns snabb och passar utmärkt till alla som inte bryr sig om att ha det senaste och dyraste. Den här kommer att hänga med oss överallt och användas mycket. Apple Pencil och Smart Keyboard imponerar och vi får tre produkter som håller en hög klass som alltid när det kommer till Apples produkter.

➕ Fördelar

  • Det låga priset

  • Apple Pencil

  • Magic Keyboard

➖ Nackdelar

  • Laddning av Apple Pencil

  • Facetime-kameran

  • Det hade varit kul med ett modernare utseende

Namn
iPad 8:e generation
Tillverkare
Apple
Kapacitet
32GB, 128GB
Knappar och Anslutningar
Smart Connector, 3,5mm hörlursuttag, Stereohögtalare, Hemknapp/Touch ID-sensor, På/av knapp, Lightning-kontakt, Fack för nano-sim, volym upp/ner
Skärm
10,2" Retina-Skärm
Upplösning
2160 × 1620 pixlars upplösning med 264 pixlar per tum (ppi)
Ljusstyrka på 500 cd/m2
Chip
A12 Bionic-chip med 64‑bitars arkitektur, Neural Engine
Kameror
8 MP vidvinkel, video i 1080p, Facetime-kamera 1,2 MP
Mobilnät och trådlöst
Wifi (802.11a/b/g/n/ac) med dubbla band (2,4 GHz och 5 GHz), HT80 med MIMO, Bluetooth 4.2
Pris
Från 3698 Kr

Recensionsexemplar från Apple

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.