Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

recension:

Artellia Monno - en laddningsstation vi har väntat på

Friheten med en platta som laddar våra enheter oavsett hur vi placerar dem har varit en dröm för många och Artellia har nog lyckats bäst hittills med just detta. Monno kommer med hela sju spolar för att kunna ladda upp till tre enheter trådlöst.

Kickstarter-kampanjer med laddplattor där man kan placera sin telefon eller sina hörlurar lite varstans har kommit och gått sedan Apple stod på scenen och demonstrerade sin nu nedlagda produkt - AirPower. Artellias Monno är senast i ledet och de kan faktiskt ha lyckats utan att laddaren blir för varm.

I förpackningen

Monno går än så länge endast att köpa genom Artellias kickstarter-kampanj. Där kostar de billigaste alternativen mellan 79-89 dollar vilket motsvarar ungefär 700-800 kronor. När den väl släpps så det rekommenderade priset för återförsäljare 129 dollar vilket troligtvis blir närmare 1500 kronor med moms och andra avgifter. Med i förpackningen får vi laddplattan, en USB-C till USB-C-kabel och en 45W PD (Power Delivery) strömadapter.

5-i-1 laddstation

Artellia Monno marknadsförs som en 35W 5-i-1 laddstation. Den stödjer upp till tre enheter för trådlös laddning och iPhone-telefoner laddas med 7,5W per telefon medans övriga enheter laddas upp till 10W. Vi lyckades faktiskt få tre iPhones att laddas samtidigt på plattan men det är inget som rekommenderas då de knappt får plats och den tredje i ledet får nöja sig med 5W.

På baksidan finns två USB-A portar för trådad laddning med 5 Volt per port. Allt detta drivs med hjälp av den medföljda 45W PD strömadaptern som man kan plugga in direkt i en MacBook eller iPad Air/Pro om man behöver snabbladda och endast har sin Monno tillgänglig.

Sju spolar vs två fläktar

Monno finns i färgerna vitt och svart med en stilren design och är beklädd med tyg för att skydda plasten mot synliga repor. Det är en ganska rejäl platta som är 23 cm lång, 9,5 cm bred och 2,1 cm hög med 310 gram på axlarna. Inuti hittar vi hela sju spolar som ser till att fördela den trådlösa laddningen och för att inte gå samma öde som AirPower har Artellia lyckats få in två fläktar att kyla ner enheten. Dessa gör ett bra jobb och även om enheten blir varm känns det aldrig riskabelt.

Fläktarna startar direkt när vi lägger en iPhone på plattan eller mer än en pryl på den. Dessa gör sig inte direkt välkomna i ett sovrum och med mer än en telefon så blir det ett rejält fläktande. Denna gör sig dock utmärkt i en hall eller kanske på ett kontor där ljudet inte stör omgivningen på samma sätt.

iPhone 12 spelar svårflörtad

Vi fick ett mejl från Artellia lagom tills iPhone 12 faktiskt gick att få tag i runt om i världen och inte bara var slutsåld. Där skrev de att iPhone 12 var känsligare för att flyttas runt på laddplattan och att deras enheter har justerats för den nya modellen. Men vår Monno var ett tidigare exemplar som inte fått ta del av dessa justeringar och till skillnad från iPhone 11 som går att flytta runt på laddaren utan att den tappar laddningen var det tuffare med iPhone 12.

Det har även skett ett par gånger att vi har placerat iPhone 12 på laddplattan för att sedan hitta den utan att ha fått någon som helst ström även om den visade att den laddades från början. Det ska tilläggas att alla andra modeller som prövats på laddaren funderar felfritt och det är antagligen något med Apples nya MagSafe som sätter käppar i hjulet. Men utan skal och lite bättre tilltänkt placering så laddar den även iPhone 12 fullt på cirka två timmar och tio minuter.

Sammanfattning

Vill du ha en laddningsplatta där du kan lägga och flytta dina enheter lite fritt och ändå laddas så blir det inte bättre än så här. Artellio har lyckats och vi må ha fått en enhet som haft lite bekymmer med iPhone 12 och om du inte vågar chansa på en Kickstarter-kampanj så går det att avvakta tills de når återförsäljare och fler recensenter. Men närmare det som Apple demonstrerade på scen för över tre år sedan kommer vi inte just nu och det fungerar riktigt bra.

➕ Fördelar

  • Den fungerar precis som vi önskat

  • Prisvärd

➖ Nackdelar

  • Vår enhet hade inte samma flyt med iPhone 12

Tillverkare: Artellia
Produkt: Monno
Anslutningar: USB C för ström, USB för laddning
Färger: Svart och vit
Antal enheter laddning: 3 enheter trådlöst 2x 5W/7.5W/10W + 1x 5W, 2 enheter med 5V USB
Ingår: 1m USB C-kabel, 45W PD USB C-strömadapter, laddningsstation
Pris: 79-89 dollar (kickstarter), 129 dollar hos framtida återförsäljare

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.