Undersökning visar att Google samlar in 20 gånger mer data än Apple

Personlig integritet diskuteras allt mer och de stora teknikbolagen börjar få det allt jobbigare när det kommer till att samla in data. Men än så länge är det en hel del data som samlas in.

I en undersökning av Douglas Leith från Trinity College visas det att Google samlar in tjugo gånger mer data från användare på Android än Apple gör från iOS. I undersökningen lästes det av hur mycket data respektive operativsystem skickade tillbaka till Googles och Apples servrar. Förinstallerade appar användes i undersökningen och dessutom när telefonen var i inaktivt läge.

I undersökningen kunde man se att operativsystemen tog kontakt med servrarna så fort man kollar runt på hemskärmen eller sätter i ett sim-kort och sedan i genomsnitt varje 4.5 minut. iOS samlade automatiskt in data från Siri, Safari och iCloud medans Android samlade in från Chrome, YouTube, Google Dokument, Personlig säkerhet, Google Messenger, klockan och sökfunktionen även om man inte är inloggad.

Så fort en telefon startades upp så uppmättes det att 42KB skickades tillbaka till Apple medans Android skickade tillbaka 1MB under samma test. När telefonen befann sig i inaktiv läge så skickades varje tolvtimmars-period 52KB data från iOS tillbaka till Apple och 1MB från Android till Googles servrar. Detta betyder enligt undersökningen att Google samlar in ungefär 2.6TB data per dygn från användare i USA. Apple samlar in 10.6GB under samma tidsram.

En talesman för Google kontaktade Ars Technica angående undersökningen och tycker att den ger en orättvis bild. Då talespersonen menar att både Android och iOS behöver kunna kommunicera för att upptäcka att operativsystem beter sig som det är tänkt och att de hålls uppdaterade. Vill ni läsa hela undersökningen finns den här.

Via: 9to5mac

Skriven av Marcus Larsson

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.

Då var höstens event avklarat och är vi nöjda eller ville vi ha mer? Macradion går igenom allt som presenterades.

De nya iPhone 13 Pro-modellerna stöder 4K ProRes-videoinspelning, men det finns en hake om du vill fånga video i högsta kvalitet - du behöver en ‌iPhone 13 Pro‌ eller Pro Max med minst 256 GB lagringsutrymme.