iMac 24" - en färgsprakande resa

Väntan är äntligen över och nya iMac är här i en helt ny design med flera färgglada alternativ, har det varit värt väntan?

En design vi väntat på så länge

iMac har haft samma design betydligt längre än vad den borde ha haft men nu är det äntligen dags för förändring och en ny färgglad era är här. När vi först packade upp vår iMac 24" så var det första vi reagerade på hur lätt den var. Det var nästan som att för första gången få hålla sin nyfödda bebis i famnen och bara stirra på den av lycka. När vi har dragit bort all skyddande plast från vår nya bebis så möts vi av en framsida med tunna vita ramar följt av en rosa "läpp". På baksidan av datorn har vi en helt annan kulör som närmast påminner om product RED-produkterna. Foten till datorn har även slimmats ned men det som märks mest är tjockleken på datorn som mäter in på endast 11,5 millimeter. Den är alltså tunnare än en Apple Watch.

Missa inte vår videorecension av nya iMac 24":

På grund av detta har Apple fått möblera om en aning då en klassisk hörlur med 3,5mm-kontakt skulle gå rakt igenom datorn. Därför hittar vi nu 3,5mm-uttaget på vänstra sidan av skärmen istället vilket faktiskt är lite mer praktiskt än att som tidigare famla i mörkret och försöka hitta hålet på baksidan. Något annat som saknas på baksidan är ethernet-porten som nu har flyttat ned till marknivå och sitter integrerad i strömdosan. Även själva strömkontakten som stoppas in i vår iMac har gjorts om till en MagSafe-hybrid som fästs med magneter. Strömsladden är även vävd i färgen på vår iMac vilket är en mycket trevlig detalj. Mycket är som sagt nytt men den ikoniska "läppen" i botten av skärmen är fortfarande kvar men Apple-loggan har tagits bort. Till en början kändes det lite märkligt och datorn såg anonym och faktiskt lite märklig ut men efter ett tag så började vi uppskatta det mer och mer. Bakom "läppen" sitter stora delar av alla komponenter till datorn som skapar all magi som vi nu skall prata om.

Prestanda som är oslagbar

Intel är nu borta även ur iMac (i alla fall den lilla modellen) och vi säger istället hej till M1. Detta chip har vi pratat om flera gånger så vi kommer inte gå in djupgående i det men en av många fördelar med M1 är att det är blixtsnabbt och skräddarsytt för att integrera med både macOS och all annan hårdvara i datorn. Vi har dragit igång tunga bilder i Photoshop, redigerat film i Final Cut Pro, haft Apple TV+ på i bakgrunden och haft 20-30 flikar igång i Safari men vi lyckas inte få fläktarna i nya iMac att gå igång. Detta är såklart otroligt tacksamt då ingen tycker om en dator vars fläktar går på högvarv. Allt vi gör går verkligen blixtsnabbt och det är verkligen som natt och dag när jag hoppar mellan min iMac med Intel och denna med M1-chippet.

Ljud, bild och kamera

Många av oss har nog suttit i betydligt fler digitala möten än vanligt under det senaste året och då är det ju trevligt om man inte ser grådassig och pixlig ut. Den integrerade kameran i iMac är nu på 1080p och jobbar i samverkan med M1-chippet för att processera och ge en så bra bild som möjligt. Här lyckas Apple göra ett riktigt bra jobb oavsett om vi sitter i ett ljust rum eller ett rum med lite sämre belysning. Mikrofonerna är även förbättrade och vi hörs helt utan problem och faktiskt riktigt bra utan att behöva koppla in externa mikrofoner eller headsets. Sen har vi högtalarna i datorn som även de har blivit betydligt bättre. Trots att datorn är så tunn så har de lyckats klämma in sex högtalare som faktiskt räcker och blir över. Vi har datorn placerad i vardagsrummet och den fungerar faktiskt riktigt bra att ha som en lite enklare musikanläggning om man inte bor så stort. När vi sitter vid datorn och lyssnar på musik så känner vi inte på några sätt något behov av några externa högtalare utan det är ett välbalanserat ljud med en hel del tryck i.

En skärm som vi inte kan sluta titta på

Nya iMac har som sagt en skärm på 24 tum och den har växt från de tidigare 21,5 tum tack vare att mycket har slimmats ned på datorn. Den kommer med en 4,5K-skärm på 4480 x 2520 pixlar och är en ren och skär fröjd att vila ögonen på. Det svarta är svart och allt på skärmen är knivskarpt och färgerna poppar som aldrig förr. Att redigera film på denna skönhet är med andra ord helt magiskt. Det skall nämnas att skärmen är ganska blank och vi som har fönster med en sol som ofta skiner in får en hel del reflektioner i skärmen och ser det som är bakom oss.

Självklart får vi färgmatchade tillbehör

Nya iMac kommer med ett helt nytt Magic Keyboard som i sann Apple-anda kommer i matchande färg som datorn är i. Utöver färgerna så har vi nu även Touch ID direkt i tangentbordet och detta är verkligen fantastiskt smidigt. Är vi flera i familjen som delar på datorn så är det bara att lägga fingret på läsaren så loggas rätt person in helt utan lösenordsknackning. Oavsett om vi väljer till en Magic Mouse eller Magic TrackPad så är även dessa i samma färg som datorn vilket gör helhetsupplevelsen lite bättre. Vi hade dock hoppats på en uppdatering av Magic Mouse så vi hade kunnat ladda och använda musen samtidigt men man kan ju inte få allt på en gång.

Så hur är det dagliga livet med nya iMac?

Ni som lyssnar på vår podd Macradion har säkerligen hört undertecknad tjata om en ny design om och om igen. Nu är den äntligen här och ingen kan vara lyckligare än mig just nu. Till en början var jag skeptisk till mycket av det som nya iMac var men när jag fick se denna skönhet i verkligheten så blev jag inget annat än förälskad. På baksidan av detta recensionsexemplar har vi två Thunderbolt 4 / USB-C 3-portar och två USB-C-portar till. Men köper man den lite billigare moddellen så får man enbart två Thunderbolt 4 / USB-C 3-portar. Dessutom så är SD-kortsläsaren borttagen på denna så det första vi fick koppla in var den berömda dongeln. Men i ärlighetens namn är vi så vana vid dessa donglar nu och det blir nästan ännu enklare att ha en på en stationär dator - men det är värt att tänka på att du förmodligen behöver köpa till en sådan.

Att arbeta på nya iMac är en fröjd oavsett om jag redigerar tunga 4K-klipp i Final Cut Pro med massvis av tillägg och effekter eller om jag skriver artiklar eller redigerar bilder. Allt bara flyter på och datorn är verkligen knäpptyst.

Sammanfattning

Apple har gått tillbaka till sina rötter och gett oss sju härliga färgalternativ med nya iMac och datorn levererar på samtliga punkter. Nya iMac är inte bara vacker att titta på utan den är även ett riktigt monster på insidan och det har inte tummats på något. Undertecknad är så otroligt spänd på vad de kommer att hitta på till den stora modellen av iMac som förhoppningsvis även den visas upp i år. Är du ute efter en familjedator, kontorsdator eller en fullfjädrad arbetshäst och inte känner att du behöver större än 24" så är nya iMac ett solklart köp. Nya iMac börjar från 15 995 kronor och sträcker sig upp till 32 490 kronor beroende på konfiguration.

➕ Fördelar

  • En design som faller oss i smaken

  • M1-chippet är i en klass för sig

  • Underbar skärm

➖ Nackdelar

  • Ingen SD-kort-läsare

  • Det hade varit trevligt om hakan försvann eller blev mindre

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.