LIFX gör våra hem levande

LIFX har länge funnits på smarta hemmets marknad och har släppt produkter som inte bara ansetts som en av de bästa men också en av de mest mångsidiga. Vi försöker ta reda på om de är värda sitt respektabla rykte.

Lifx har varit en av de mest pålitliga märken på smarta hemmet-marknaden och har ständigt jämförts med Philips Hue. Flera av deras produkter fick stöd för HomeKit för bara ett par år sedan så nu ska vi ta reda på hur bra de för sig i den miljön som vi på redaktionen använder mest.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

LIFX Color 1000 Lumens E27

Först ut har vi en av LIFX mest prisvänliga alternativ som är en färgglad E27-glödlampa med ljusstyrka upp till 1000lm och 1500-9000 kelvin med varmt eller kallt ljus. Färgerna synkar riktigt bra till HomeKit och de har fungerat stabilt under vår testperiod. En fördel med LIFX-lampor är ju att slippa behöva koppla in en hub för att kunna styra lamporna.

Alla ljuskällor från LIFX styrs helt genom Wi-Fi och det räcker att bara koppla in dom i en lamphållare och starta strömbrytare för att de ska bli redo. Det som vi märkte dock är att dessa lampor saknar märkning för HomeKit på lampan och man får istället vara rädd om klisterlapparna som sitter i instruktionsböckerna. Dessa kan ju behövas i framtiden om lampan ska läggas in på nytt i HomeKit på ett smidigt sätt.

Det som dessa lampor saknar är Thread vilket man kan tycka borde vara en standard i alla HomeKit-lampor i denna prisklass. Speciellt när det går att få tag i Nanoleafs glödlampa med Thread för under 200 kronor. Dock är LIFX rund till formen och ser mer ut som en klassisk standardlampa men med så mycket mer funktioner tack vare LIFX-appen.

➕ Fördelar

  • Bra ljusstyrka

  • Bra färgåtergivning

➖ Nackdelar

  • Krånglig installation i HomeKit

  • Saknar Thread

  • Dyr

Produkt: LIFX Color 1000 Lumens E27
Pris: 485 kronor

LIFX Colour 1200 Lumens E27

Nästa glödlampa är nog en av de mest ljusstarka på HomeKit-marknaden med sina 1200lm och även denna stödjer varmt och kallt ljus i samma skala. Detta gör sig verkligen tydligt när färgerna lyser upp hela rummet och på högsta ljusstyrkan får man nästan kisa när man tittar mot glödlampan.

Även denna saknar Thread och har en speciell form som är rak nedtill. Detta medför att den lyser lite starkare nedåt men inget som syns i ett rum med öppen taklampa. Något som flera av dessa LIFX-lampor hade gemensamt tråkigt nog var att det var en plågsam installation i HomeKit. Först trodde vi att det var vår router som hade nått en maxgräns med alla saker i HomeKit men ju mer vi läste på i forum desto mer förstod vi att det inte var där problemet låg.

Så med ordentlig ihärdighet så krävdes otaliga nollställningar av lamporna tillsammans med tur och lite erfarenhet för att få in dom till slut. När de väl var inne visade sig dock alla vara lika stabilt uppkopplade. Men detta är något att tänka på för de med mindre erfarenhet av smarta hemmet som vill ha en enkel installation där allt flyter.

➕ Fördelar

  • En av de högsta ljusstyrkorna på marknaden med HomeKit

  • Färgåtergivning

➖ Nackdelar

  • Krånglig installation i HomeKit

  • Saknar Thread

  • Dyr

Produkt: LIFX Colour 1200 Lumens E27
Pris: 525 kronor

LIFX Lightstrip Colour Zones 1m

LIFX har flera lightstrips i sin produktkatalog och denna erbjuder vad LIFX döpt till polychrome technology vilket innebär att den kan visa flera färger över hela remsan. Det tråkiga är att den inte är klippbar men det går att öka på längden genom att köpa till förlängningar.

Vill man dock ha en lightstrip som är klippbar så har LIFX det alternativet också och det skiljer bara ett par hundringar från denna till ett startkit med klippbar 2 meter lång remsa som även den är förlängningsbar. Men åter till just denna så lyser den upp mot väggen riktigt snyggt och väljer man dessutom bland de olika teman i LIFX appen får man en flerfärgad upplysning.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

I HomeKit är det tråkigt nog endast enskilda färger som går att välja men däremot kan man starta egna scenarion där en färg då lyser upp bakom exempelvis TV:n. Kanske ett scenario för filmtittande eller att det startar en viss tidpunkt och om man är erfaren kan man även skapa smidiga genvägar för remsan och det går så klart be Siri att ändra färg.

➕ Fördelar

  • Otroligt läckert med animationer

  • Flerfärgat

➖ Nackdelar

  • Ej klippbar

  • Krånglig installation till HomeKit

  • Dyrt för endast en meter

Produkt: LIFX Colour 1200 Lumens E27
Pris: 740 kronor

LIFX Beam Smart Light Bars

Det här är en av de mest spännande ljuskällor som LIFX erbjuder och det är ljusstavar som går att koppla samman med hjälp av magneter. Vad man vill ha för form bestämmer man fritt och man kan använda upp till åtta stavar med två magnetlänkar. Det är enkelt att koppla upp och fästa på väggen med sin smidiga kardborre lösning på baksidan.

Det gör att man slipper använda den dubbelhäftande tejpen som kan förstöra tapeten och vi valde att spika upp kardborre-remsan och sen var det bara att trycka dit staven. I startkitet får man sex stycken stavar, en magnetlänk för att byta riktning och strömkablage. Vi önskar att det fanns större möjlighet till påbyggnad då det bara finns ett visst antal möjligheter med åtta stavar.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

I appen finns det även här vackra teman att välja mellan och som alla produkter från LIFX är den både ljusstark och visar rätt färger. Det är som snyggast när man väljer ett tema med flera färger och det är otroligt vackert att skapa animationer i LIFX appen. Beam var den ljuskälla som lades in i HomeKit utan att krångla för oss och har en bra respons i färgbyten.

➕ Fördelar

  • Hög ljusstyrka

  • Enkel installation

  • Läckra färganimationer och valmöjligheter i appen

➖ Nackdelar

  • Begränsade till åtta stavar och två magnetlänkar

  • Önskan att animationer var överföringsbar till HomeKit

Produkt: LIFX Beam Smart Light Bars
Pris: 2 120 kronor

LIFX app

I appen hittar vi de flesta funktionerna för LIFX-produkterna och det går spara inställningar i deras moln för att snabbt få tillbaka inställningar om man byter exempelvis telefon. Det är även här som vi kan utnyttja funktioner som flerfärgade teman och det är lite enklare att välja mellan enskilda färger där än i Hem-appen.

Man kan färglägga både Beam och Lightstrip som man vill och det är på ett riktigt intuitivt sätt som man klickar mellan färgerna och målar längs en stapel vart just dessa färger ska vara. Med glödlamporna kan man skapa strob-blinkande och snygga färgskiftningar och dessa scener kan man sedan för över till HomeKits scenarier så man kan starta dessa i Hem-appen. Detta går tyvärr inte med Lightstrip och Beam som skickar ut flera färger samtidigt men det borde vara möjligt då Nanoleaf lyckas med just detta.

Men animationerna man kan skapa till dessa är verkligen otroligt spännande och vackert att titta på och det finns massor med alternativ. Strob-blinkande, spöklikt blinkande för halloween, snygga färgövergångar, förflyttande av färger från kant till kant. Dessutom finns det möjlighet att koppla samman dessa med Razers Chroma RGB om man vill att spelen ska färga av sig till sina LIFX-lampor. Appen visade sig verkligen vara det roligaste och mest spännande med dessa lampor och det är detta som är argumentet till varför man ska skaffa LIFX produkter.

Sammanfattning

LIFX ljuskällor imponerar på så många punkter att det svider extra mycket när problemen verkar ligga hos oss med HomeKit-hem. Det är dyra produkter så man förväntar sig inget annat än kvalité men när bara installationsprocessen tar lång tid är det svårt att inte uppmärksamma andra problem.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Avsaknaden av Thread kommer kräva ny hårdvara i lamporna och det är kanske läge att invänta nya produkter från LIFX som är bättre programmerat för HomeKit. Men det vi insett är att LIFX erbjuder bland de mest ljusstarka och funktionsfyllda ljuskällor på marknaden. Beam är riktigt snygg med sina animationer och även deras flerfärgade Lightstrip lär uppskattas i många smarta hem. Dessutom är deras app proppfull med funktioner och möjligheter att ge liv i sina ljuskällor på olika sätt.

Är man inte lika beroende av HomeKit som vi är så finns det ännu större anledningar att rekommendera deras produkter och de har stöd för Google Home, Amazon Alexa, Microsoft Cortana, IFTTT, Samsung SmartThings och flera appar som programmerats för just deras ljuskällor.