Robotdammsugare finns i allt fler hem nu och idag skall vi titta närmare på DEEBOT T9+ från Ecovacs.
Ecovacs är ett bolag som för undertecknad vad okänt fram tills att vi fick nys om deras senaste robotdammsugare DEEBOT T9+. Med automatisk tömning av dammbehållaren, inbyggd luftfräschare, hög sugkraft och LIDAR så låter det ju helt klart lovande.
Har du haft en robotdammsugare sedan tidigare så är processen mer eller mindre identiskt med alla maskiner. Man laddar ned deras app, kopplar in dammsugaren och trycker på en parningsknapp och sen är det mer eller mindre klart. Vi får självklart döpa vår dammsugare till vad vi vill och eftersom denna även har en tömningsstation så måste vi även stoppa i en 2,5 literspåse som all smuts sugs in i men mer om det lite senare.
DEEBOT T9+ har en sugkraft på 3000Pa och använder sig av LIDAR för att kartlägga vårt hem. Den har även något som de kallar TrueDetect 3D 2.0 som scannar efter prylar som ligger på golvet och undviker då att dammsuga upp dessa. Utöver dammsugning så kan T9+ även moppa golvet och precis som de flesta robotdammsugare med denna funktion så lämnar det en del att önska men mer om det senare. Dammsugaren kan vara igång 175 minuter innan den måste åka tillbaka till laddstationen och ladda upp sig.
Ecovacs-appen är välbyggd och bjuder på en rad funktioner som vi antingen kan ställa in innan städningen eller ändra under städningen. När första städningen av hela hemmet är klart så kan vi dela upp vårt hem i olika rum för att sedan skicka ut dammsugaren till ett specifikt rum om vi bara vill städa där. Vi kan även exkludera ett rum om så önskas om rummet är för stökigt för att kunna genomföra en städning i. Det går även att markera på kartan hur robotdammsugaren skall lägga upp städningen. Vi kan markera att den skall börja med sovrummet för att sedan åka vidare till köket och sedan kanske vardagsrummet.
I appen kan vi även välja om dammsugaren skall städa hemmet en gång eller två gånger i rad och även ställa in sugkraften bland fyra olika lägen, Quiet, Standard, Max och Max+. Vill vi även att moppning skall göras kan vi i appen välja hur mycket vatten som skall appliceras på mikrofiberduken som fästs på robotdammsugaren. I fronten av T9+ kan vi placera en luftfräschare som lämnar en behaglig doft när vi kommer tillbaka till vårt nystädade hem, det går även att välja i appen om luftfräschare skall användas eller inte.
Vi kan även se status på alla komponenter så som luftfräscharen, städborstarna och filter för att se hur lång tid det är kvar innan dessa måste bytas ut. I appen kan vi även göra en 3D-karta av vårt hem och placera ut möbler och få en bättre överblick vart roboten befinner sig under städningen. Det går även att lägga in schemalagd städning så T9+ automatiskt städar en eller flera dagar i veckan vid tidpunkten som vi ställer in.
Vi har i skrivande stund gjort totalt 17 städningar med T9+ och med en så bra app så borde ju även städningen vara perfekt? Den första städningen vi gjorde är ju den viktigaste för då kartläggs hela hemmet upp och vi kan därefter se kartan i appen. Här stötte vi på lite problem i sovrummet där vi har en sängkappa som hänger ned en bit men inte hela vägen ned till golvet. Här tyckte T9+ att den inte kunde köra in så vill vi ha rent under sängen så måste vi varje gång lyfta upp sängkappan.
En annan sak som vi reagerade på var när T9+ körde upp på en av våra mattor då gick den från maximal sugeffekt till en lägre effekt vilket känns lite märkligt. Det är på mattorna vi vill ha så hög sugkraft som möjligt så all smuts verkligen sugs upp. Detta är i och för sig bättre på små tygmattor men trots att vi kör på lägsta effekten så trasslar T9+ in sig i de tunnaste mattorna vi har så dessa måste tas bort innan städning eller så får vi ställa in dem som en no go-zone i appen så dammsugaren inte kör upp på de minsta mattorna alls. Små trösklar är inget problem men lite större fungerar inte, precis som med de flesta andra robotdammsugarna på marknaden.
Utöver det nämnda så har vi inte stött på några problem alls med städningen, hela lägenheten tar ungefär 40 minuter att städa och det blir verkligen rent, även i hallen där det ofta ligger grus som barnen är generösa nog att ta med in i hemmet. Den klarar även hörn bra tack vare sidoborsten som borstar bort smuts från hörnen rakt in i insuget på dammsugaren.
När städningen är klar så åker den automatiskt tillbaka till dockan och tömmer sig på all smuts. Detta är en process som låter en hel del så denna funktion bör man avaktivera om man jobbar hemma och inte vill ha massa onödigt högt ljud. Att slippa öppna upp robotdammsugaren, ta ut behållaren och tömma massa damm och grus direkt i vår vanliga papperskorg är otroligt skönt att slippa. Nu kan vi istället var 30:e dag ta ut den stora 2,5 liters påsen och slänga i sopen.
Vi trodde att dess luftfräschare skulle var en ploj-grej men det luktar verkligen fräscht varje gång vi kommer hem och en städning har utförts så det är helt klart en smart och bra funktion. Dessa luftfräschare säljs separat och en sådan räcker till ungefär 63 timmars städning.
DEEBOT T9+ är en robotdammsugare med extra allt och att den automatiskt tömmer sig tillsammans med att den använder luftfräschare är två riktigt fina funktioner. Den lyckas rengöra vårt hem på ett bra sätt men trots att den har TrueDetect så rekommenderar vi att städa undan på golvet för det hände då och då att den råkade "äta upp" vissa saker ändå. På det stora hela så är DEEBOT T9+ en ny favorit i hemmet som vi verkligen kan rekommendera. Robotdammsugaren inklusive den självtömmande dockningsstationen kostar i skrivande stund 9 995 kronor.
En utmärkt hjälpreda i hemmet
Många smarta funktioner
Blir rent och fint på golvet
Lite känslig på mattor och hängande tyg
Något dyr