Fitbit Charge 5 - aktivitetsarmbandet med extra allt

Fitbit har lanserat sitt senaste aktivitetsarmband Charge 5 och den är fullmatad med sensorer och sätt att mäta sina hälsovärden.

Det är lätt hänt att man fastnar i att diskutera bästa smartklockan på marknaden när det kommer till kategorin wearables. Då glömmer man lätt bort att aktivitetsarmband både existerar och fortsätter hålla sin popularitet. Fitbit Charge 5 har dessutom bevisat att skillnaden mellan en smartklocka och aktivitetsarmband är mindre än någonsin.

Utseende

Fitbit Charge 5 har ett väldigt stilrent yttre med chassi i rostfritt stål som saknar knappar helt vilket bidrar ett enhetligt utseende. Detta betyder så klart att styrning förlitar sig helt på touch på den lilla skärmen. Charge 5 finns i tre färger som är guld, silver och svart med tillhörande band i olika färger. En anledning att många uppskattar aktivitetsarmband framför smartklockor är ju dess lilla storlek vilket gör att det mer ser ut som ett läckert armband än en teknikpryl på armen. På tal om armband så är det fullt möjligt att skifta banden på Charge 5.

Skärm

Skärmen är endast 14.7mm x 21.9mm stor och det är väl egentligen här den största frustrationen ligger. Att styra en sån liten skärm med endast touch är både klurigt och pilligt, det är svepningar åt olika håll för att växla i menyer och för att komma hem till urtavlan är det ett dubbeltryck som gäller. Men åter till skärmen så är den en fröjd att titta på med sin ljusstarka OLED som inte har några problem att synas i solsken. Fitbit erbjuder 22 urtavlor att välja på och dessa är ganska enkla med tid, datum och man kan växla mellan att se puls, steg, kaloriförbrukning, aktiva zon minuter och distans. Always-on är något som Fitbit introducerat för första gången till sina aktivitetsarmband med Charge 5 och det måste tilläggas att det är ganska meningslöst utomhus då skärmen dimras såpass att det är omöjligt att se klockan på armen i solljus om man inte väcker skärmen. Dessutom försämras batteritiden avsevärt med Always-on då den går från nästan en veckas batteritid till endast två dygn.

Hälsa

Hjärtat och själen i Fitbits aktivitetsarmband är ju så klart träning och hälsa, med Fitbit Charge 5 får man med en halvårsprenumeration gratis av Fibit Premium där man får fler hälsovärden att läsa av tillsammans med allt som rör hälsa. Så som recept, träningspass och avslappningsövningar. Har man en Apple TV kan man enkelt skicka över träningsvideos till sin tv med hjälp av AirPlay. Värden som Charge 5 mäter skickas tyvärr inte till Hälsa-appen om man har iPhone utan för att få dessa värden att synka med Hälsa krävs en tredjepartsapp som heter Sync Solver. Men om man nöjer sig med Fitbits app kommer man få lättlästa diagram över puls, sömn, träning, andningsfrekvens, syremättnad i blodet och mycket mer. Dessutom kan man få en personlig hälsorapport på PDF där allt finns med som kan vara till nytta vid exempelvis ett läkarbesök. När prövotiden är över kostar Fitbit Premium 99 kronor i månaden och går att köpa årsvis, halvår och kvartal men det är en kostnad man får räkna in om huruvida man kommer nyttja tjänsterna eller inte.

Träning och sensorer

Charge 5 har imponerande mycket sensorer som mäter av ens handled och EDA-skanning som Fitbit introducerade med sin smartklocka Sense har nu hittat sig in i Charge 5. Genom att placera fingrarna på sidorna av chassit mäter den av förändringar i huden där man sedan svarar på hur stressad man känner sig. Detta ska i sin tur lära sig mer om dina stressnivåer för att sedan föreslå passande mindfulness-övningar. Som nämnts tidigare mäter den av puls och varnar för höga eller för låga värden och en funktion som inte finns tillgänglig men som ska komma senare i en uppdatering är EKG-mätning. Något som är unikt för trackers och en annan funktion som ska leta sig in senare är Active Zone-mål där Fitbit kommer skräddarsy träningspass efter ens dagsform baserat på sömn och tidigare träning. Charge 5 har även Sp02-mätning som mäter av din syremättnad i blodet när du sover och mäter då även din andningsfrekvens.

Att starta mätning av träning på klockan är en ganska snål upplevelse då det endast finns följande val att välja mellan; löpning, cykling, simning, fria vikter och intervallträning. Det som är smidigt är att trackern automatiskt registrerar gång om man tar en längre promenad men då registreras det inte med hjälp av GPS. Detta kräver istället att man aktiverar cykling eller löpning som möjliggör att du sedan kan se exakt hur du sprungit eller cyklat på kartan. Den samlar så klart in puls, distans och tempo under dessa övningar också. Dessutom har Charge 5 funktionen Fitbit Pay där aktivitetsarmbandet agerar plånbok med stöd för de flesta svenska banker och som ger ännu en anledning att vilja ha på sig denna utanför träningspass.

Sammanfattning

Fitbit har verkligen gått all-in med Charge 5 och pressat in så mycket de kunnat i ett litet aktivitetsarmband. En ljusstark och tydlig om än liten skärm där du kan mäta av hälsovärden på det mesta och få tips om hur man tar tillvara på sin hälsa. Även om kostnaden börjar närma sig smartklockans så får man inte glömma att denna har mer sensorer än många smartklockor därute. Trivs man bättre med ett aktivitetsarmband på armen och vill ha det mesta och bästa så blir det svårt att rekommendera något annat än Fitbit Charge 5. Dock är styrning på skärmen något man helst undviker och har man dåligt tålamod med finlirande fingertoppar på en minimal skärm ska man nog satsa på den där smartklockan.

➕ Fördelar

  • Ljusstark OLED

  • Mycket sensorer för pengarna

  • Snygg design

➖ Nackdelar

  • Batteritiden försämras med Always-on

  • EKG inte tillgängligt än

  • Svår att styra med den lilla skärmen

Tillverkare: Fitbit
Produkt: Charge 5
Anslutning: Proprietär magnetladdare
Färger: Svart rostfritt stål, guld rostfritt stål, silver rostfritt stål
Batteritid: Upp till sju dagar, två dygn med always-on
Ingår: Silikonarmband i två storlekar, laddningskabel
Pris: Förbeställning 1 799 kronor (släpps senare i september)

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.