BaseLynx: Modulär laddstation utan gränser

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Nu när alla har enheter att ladda till höger och vänster blir det allt mer populärt med laddningsstationer. Både på kontor och hemma på kammaren. Problemet kan vara att alla inte får vad de efterfrågar, men detta har Scosche löst med en helt modulär laddstation som låter dig bygga ihop precis det du behöver.

Detta får vi
Paketet vi testar kommer med ett vertikalt ställ med tre USB-portar kombinerat med en Qi-laddare samt ett paket med Qi-laddare tillsammans med strömförsörjning som även detta har två USB-portar. Det betyder att vi får två trådlösa laddare samt ett stativ för andra enheter och möjlighet att koppla in 5 kablade enheter totalt.

Dags att montera
Det är väldigt enkelt att montera ihop dessa. Varje paket kommer med en ände och i startsetet med Qi-laddare får vi två ändar där den ena är för elförsörjning.

Vi sätter helt enkelt ihop modulerna och placerar dem i vilken ordning vi vill med hjälp av piggar och kontakter som skall hålla det hela på plats. Sen monterar vi en ände som bara är ett plasthölje för att få ett snyggt avslut och en med strömförsörjningen där vi pluggar in en klassisk strömsladd, densamma som sitter i vår bordsradio från 80-talet på köksbordet. Vi har fått dessa produkter importerade från USA så denna kabel fick vi stå för själva. Så vår bordsradio får klara sig på batterier en tid framöver.

Väl monterat så är det bara placera ut laddningstationen där vi vill ha den och börja ladda.

Utseende
Samtliga moduler kommer i klassisk plast som i detta fall är svart men finns också i vitt. Materialet på Qi-laddarna är textil och faktiskt väldigt trevligt, tillsammans med en silikonring för att hålla enheten vi laddar på plats. Även det vertikala stället är täckt i mjuk silikon och gör det möjligt att ställa tre enheter bredvid varandra. Vad som måste sägas är att detta är just silikon och den typen som direkt drar åt sig damm, katthår och annan smuts. Vilket inte är det roligaste. Men den statiska effekten brukar avta med tiden.

Modulerna och laddning
Qi-laddaren ger en iPhone 7,5W laddning och kan toppa med 10W på de enheter som stödjer detta. Qi-laddaren har en indikator som lyser upp när vår enhet är rätt placerad och laddas.

Modulen med vertikalt ställ kommer med 3 USB-portar, vilket är en USB-C och två USB-A. Portarna ger oss 18W PD via USB-C och 12W via USB-A.

Även modulen med elförsörjning har en USB-C på 18W PD och en USB-A med 12W. Så med detta set får vi totalt två Qi-laddare och 5 USB-portar. Det kommer vi ganska långt på i laddningsmöjligheter men det tar ordentligt med plats på skrivbordet.

Utförande och priser
Hela serien kommer också i vit kulör med grå textil och silikon. Det finns också en modul för laddning av Apple Watch som vi dessvärre inte testat.

Produktbild från tillverkaren för att visa möjligheter.

Enda svenska återförsäljaren är Apple och de har ett vitt set med vertikalt ställ, Qi-laddare och Apple Watch-laddare med en prislapp på 1749 kronor. Vilket kan vara prisvärt och användningsbart för Appleanvändaren. Men begränsar funktionaliteten och grundidén med att enkelt bygga på enheter utan att ändå behöva importera eller köpa två hela set.

Så det är bara att lätta på plånboken, ge sig ut på de djupare delarna av internet för att importera och sen gå lös med att bygga den perfekta laddstationen.

Sammanfattning

Det är helt klart en bra idé och kvaliteten är hög på dessa produkter. Förutom kanske silikondelarna, som behövs för att hålla enheter på plats men silikon är alltid silikon och drar åt sig alldeles för mycket smuts.

Priset är ganska högt och om vi vill bygga vår egen laddstation med 4-5 moduler så drar priset iväg. Dock kan det set Apple säljer vara värt pengarna men vi blir begränsade.

Samtidigt som användningsområdet kan göras väldigt brett så är ändå efterfrågan väldigt smal. Vem behöver egentligen denna laddningskoloss? Så det är få vi kan rekommendera detta till. Men var vi tvungna att välja skulle det bli det vita setet från Apple. Eller helt enkelt hitta en annan lösning.

➕ Fördelar

  • Modulär

  • Oändliga möjligheter

  • Säljs av Apple själva (en valmöjlighet)

➖ Nackdelar

  • Få som behöver den

  • Högt pris

  • Få återförsäljare

  • Stor

  • Vi hatar statisk silikon

Namn
BaseLynx Modular Charging Station
Tillverkare
Scoche
Funktioner
Modulär laddare med Qi och USB
Anslutning
3xUSB-A 12W, 1xUSB-C 18 W PD och 2 Qi-laddare (10W)
Strömförsörjning
Klassisk radiosladd 230V
Pris
1749 kronor för set hos Apple. Men kan annars variera kraftigt.