Tile håller koll på allt från plånbok till nycklar men saknar en nyckelfunktion

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.

Tile var tidigt ute med taggar som kunde fästas på bland annat din nyckelring för att kunna hitta den om du skulle tappa bort den, nu kommer företaget med en ny serie trackers som bygger vidare på de funktioner som finns sedan tidigare.

Den nya produktserien är tillgänglig från och med idag och innehåller en ny design med ett större utbud, även en ny säkerhetsfunktion som kan hjälpa dig att hitta okända taggar i din närhet kommer inom kort. Utöver detta kommer Tile Ultra med stöd för Ultra-Wideband under nästa år, denna kommer att ge oss ett nytt sätt att hitta taggen på med hjälp av AR.

Taggarna kommer snyggt förpackade i små, tunna paket. Varje paket innehåller en tagg, en manual och en lite kortare beskrivning om hur man aktiverar sin tracker. För att göra detta så behöver vi hämta hem Tile-appen där vi på ett snabbt och enkelt sätt kommer igång genom att följa instruktionerna som visas på skärmen.

Funktioner

I appen hittar vi bland annat möjligheten att dela en tagg med en annan användare. Den användaren kan i sin tur se var taggen senast befann sig, spela upp ett ljud för att hitta den och få en notis om någon hittar den. Det finns även stöd för Siri-genvägar, så du kan skapa en genväg och välja den tagg du vill spåra. Taggarna ger oss en annan smidig funktion genom att fungera åt båda håll. Du kan skicka en signal till din tagg men det går även bra att göra tvärtom alltså skicka en signal från taggen till telefonen, om du skulle tappa bort den.

Premium

Att använda sina taggar och se dem i appen kostar inget men Tile erbjuder även en prenumeration där du som användare får lite extra funktioner i appen. Som att Tile skickar ut nya batterier och utökad garanti. Vi får öven något som Tile kallar "Smart Alerts", det är en funktion som ger oss en notis om går iväg utan att vår tagg följer med.

Pro är den tracker som ger oss mest av allt. Med absolut längst räckvidd på upp till 120 meter och den klarar även av att bli lite blöt då den har en IP67-klassificering. Utöver det så erbjuder taggen ett års batteritid med möjlighet att byta batteri själv och har en prislapp på 359 kronor. Med Pro har man försökt efterlikna formen av en bilnyckel, vilket gör att den lätt smälter in bland befintliga nycklar.

Mate är nog den trackern som kommer att hamna hos de flesta med en lite lägre prislapp på 259 kronor, även här hittar vi en IP67-klassning. Med Mate får vi istället 3 års batteritid dock utan möjlighet att byta batteriet själva och med en något kortare räckvidd på 75 meter men med ett lägre pris så passar den bra in på barnens ryggsäck.

Slim ger oss något som många av oss, inklusive undertecknad, skulle behövt vid ett flertal tillfällen. En tracker i form av ett bankkort som passar perfekt i vår plånbok. Även här får vi en räckvidd på 75 meter, IP67-klassning och en batteritid på 3 år utan möjlighet att byta själva. Denna har en prislapp på 359 kronor.

Sticker, har du som jag någon gång önskat att du kunde pinga fjärrkontrollen när barnen har fått tag på den och lagt på något bra ställe? Då är det den här du ska slå till på. En tagg med förapplicerat klister så att du kan fästa den på nästan vad som helst. Räckvidden är även här 75 meter med en IP67-klassning, ett pris på 309 kronor och 3 års batteritid. Själv har jag fäst en på fjärrkontrollen till min AppleTV, då den gärna smyger sig in under en soffkudde eller ner i lådan med leksaker.

Hur fungerar det då?

För att vi ska kunna hitta de borttappade sakerna utanför hemmet krävs det att en annan användare som har Tile-appen installerad går förbi det vi tappat bort och då skickas det en notis till telefonen där vi sedan kan se vart vi tappade den på en karta. Tar vi då en titt på den största konkurrenten, som just nu är Apple, behövs där ingen särskild app när andra personer går förbi vår tagg. Här räcker det med att de har en iPhone för att den ska registrera en plats och ge oss en notis. Att Tile inte har gått med i Hitta-nätverket blir därför deras akilleshäl, de ger oss snygga produkter med en bra app men själva spårningsfunktionen faller platt när det är en relativt liten användarbas som har Tile-appen, åtminstone här i Sverige.

Sammanfattning

Om man inte vill låsa in sig till en enda plattform med Apples AirTag så har Tile ett brett utbud av taggar för olika ändamål, de är vattentåliga och erbjuder olika prisnivåer. Med Tile kopplar du taggarna till ditt konto och kan komma åt dem genom appen på både din iPhone och din Android. Efter att ha testat och jämfört den nya serien taggar från Tile mot AirTag måste jag erkänna att dessa känns betydligt bättre i handen med sin matta yta och gedigna konstruktion. Största nackdelen som vi kan se här är att de fortfarande inte har stöd för Apples Hitta-nätverk utan kräver Tile-appen, vilket i sin tur gör att taggarna i dagsläget troligtvis inte kommer bli hittade.

➕ Fördelar

  • Lätt att tolka instruktionerna i appen

  • Taggarna fungerar åt båda håll

  • Bra pris

➖ Nackdelar

  • Tile-appen krävs för att andra ska kunna hitta taggarna

  • Går inte att byta batteri på merparten av sortimentet

  • Inget stöd för Hitta-nätverket

De nya och uppdaterade varianterna av Pro, Mate, Slim och Sticker finns tillgängliga att köpa redan idag medan Tile Ultra kommer någon gång under nästa år.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.