Apple Watch Series 7 - är det värt att uppgradera?

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Apple Watch Series 6 har lagt sig i graven och går inte längre att köpa utan nu går det att klicka hem en Series 3, SE eller deras senaste tillskott Apple Watch Series 7 som vi skall titta närmare nu.

En liten men stor uppdatering

Om vi skall vara helt krassa så skulle Apple nog egentligen ha kunnat kalla årets modell för Apple Watch Series 6S då det inte är någon gigantisk skillnad från förra årets modell, men det finns en sak som man märker av direkt och det är den lite större skärmen. Både den lilla och den stora modellen har gått upp från 40/44mm till 41/45mm. Det låter på pappret som en extremt liten förstoring men den är faktiskt påtaglig. Skärmen är även lite välvd och det är inte helt lätt att se från sidan men med deras nya urtavla Contour så kan man verkligen se hur den nästan smälter ned över sidan av klockan.

Skärmen har inte bara blivit större utan den har även blivit 70 procent ljusstarkare inomhus när man har always on aktiverat. Tidigare med Series 6 så blev skärmen lite svår att läsa av när den gick ned i sitt inaktiva läge men nu är det väldigt lätt att snabbt slänga ett getöga och se vad klockan är.

Några nyheter i watchOS till Series 7

Eftersom skärmen har växt till sig en aning så har Apple även fixat till watchOS för att matcha den nya skärmstorleken. Vi kan nu läsa över 50 procent mer text på nya Apple Watch vilket är perfekt om du har kompisar som gillar att skicka långa sms till dig. Även kalkylatorn, stoppuret, alarm och lösenordskoden har förstorats upp så det är lättare att navigera. Att alarmet har blivit större är vi tacksamma för då vi numera inte lika ofta råkar klicka på snooze istället för stopp när alarmet ringer på morgonen.

Något som vi nog aldrig trodde skulle komma till Apple Watch är ett fullfjädrat tangentbord men nu är det här. Eller ja, åtminstone på engelska. Om vi får ett SMS kan vi nu få upp ett QWERTY-tangentbord där vi antingen kan skriva på tangenterna vilket är en mycket omständig process eller så kan man svepa vilket fungerar mycket enklare. Tråkigt nog finns det inget svenskt tangentbord tillgängligt än men vi hoppas att Apple jobbar på snabbt så vi även kan använda det här i vårt avlånga land.

Vi får även tre nya exklusiva urtavlor till Series 7 som heter Contour, Modular Duo och World Time där samtliga tar vara på den lite större skärmen. Ingen av urtavlorna föll oss dock i smaken så i sedvanlig ordning hoppas vi fortfarande på att Apple tar sitt förnuft till fånga och öppnar upp en App Store i klockan enbart för urtavlor där tredjepartsutvecklare kan utmana Apple lite.

Snabbare laddning och mer stryktålig

Med i kartongen till Apple Watch Series 7 får vi en helt ny laddare som förvisso är lik den gamla men med den lilla detaljen att den nu kan ladda upp klockan 33 procent snabbare. På 45 minuter laddas klockan upp från 0 till 80 procent och använder du klockan för att registrera din sömn så räcker det att lägga den på laddaren i åtta minuter för att den skall klara av att registrera sömnen i åtta timmar. Värt att nämna är att du inte kommer att få snabbare laddning på en äldre Apple Watch om du använder den nya kabeln utan det är laddaren ihop med teknik i Apple Watch Series 7 som gör det möjligt.

Series 7 klarar nu även lite mer stryk än tidigare och är nu IP6X-klassificerad så den klarar damm och sand bättre. Om Apple faktiskt har skyddat klockan för damm och sand mer i år framgår dock inte utan under tidigare år vet vi bara att de inte har valt att certifiera klockan för detta. Men precis som tidigare modeller så har Series 7 inga problem med ett dopp i havet, poolen eller duschen. Även skärmen har blivit tåligare för sprickor så skulle du råka tappa klockan i backen eller slå i den i något så är chansen att undvika en hemsk spricka större än tidigare.

Sammanfattning

Det blev ingen ny design i år som vi hade hoppats på men däremot fick vi lite större skärm, lite snabbare laddning, en tåligare klocka och tre nya urtavlor. Hårdvarumässigt i form av sensorer och processor så verkar det vara exakt samma som förra året vilket i ärlighetens namn känns lite trist. Vi hade som många andra hoppats på en ny processor som i kombination med ett lite större batteri hade kunnat gett oss lite längre batteritid.

På det stora hela skulle vi nog säga att Series 7 är ett lyft upp för dig som sitter med en series 4 eller äldre idag men har du en Series 5 eller Series 6 så är en uppgradering ganska onödigt om inte lite större skärm tilltalar dig extra mycket. Men för att summera Series 7 så är det i våra ögon den bästa smarta klockan på marknaden och det är svårt att idag tänka sig ett liv utan den. Apple Watch Series 7 börjar från 4 495 kronor och årets aluminum-modeller kommer i fem nya färger, midnatt, stjärnglans, grön, blå och (PRODUCT)RED.

➕ Fördelar

  • Att skärmen är lite större märks verkligen

  • Kul med snabbare laddning

  • Väldigt ljusstark skärm

➖ Nackdelar

  • Samma design som tidigare modeller

  • Nästan identisk hårdvara med föregående modell