Apple släpper macOS Monterey den 25 oktober

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Apple presenterade den senaste versionen av macOS under WWDC i juni och har låtit användare testa operativsystemet under sommaren och hösten. Nu är det alltså dags för en skarp release, här listar vi lite matnyttig information och vad som är nytt med macOS Monterey. Du hittar uppdateringen i App Store på din Mac.

Nya och uppdaterade funktioner

Universal Control är en av de funktioner som undertecknad var mest sugen på att få testa men denna har varit helt borta under beta-perioden. Det här är en funktion som låter dig använda ett tangentbord och mus mellan dina Mac-datorer eller mellan din Mac och iPad. Sömlöst kunna dra filer eller text mellan enheter.
AirPlay, när du skickar innehåll från din iPhone eller iPad till Mac kan du välja att spegla iPhone eller iPad eller utöka skärmen genom att använda Mac som en extra skärm.
AirPods med AirPods Pro eller AirPods Max ansluten till en M1 Mac med macOS Monterey kan du få åtkomst till Spatial Audio och dynamisk head-tracking för teaterliknande ljud.
Integritet är en stor del av det Apple står för och med Monterey har man jobbat lite extra på det i form av iCloud+. Med bland annat en indikator för när mikrofonen används, integritetsskydd i Mail, privat reläservice på iCloud och dölj min e-postadress.
Strömsparläge minskar systemets klockhastighet och skärmens ljusstyrka för att ge längre batteritid.
SharePlay titta på film eller lyssna på musik tillsammans med dina vänner i ett FaceTime-samtal. Delad låt-kö och synkad uppspelning tillåter deltagare i samtalet att lägga till låtar i kön, styra volymen hoppa framåt eller gå till nästa låt eller klipp. Dela din skärm för att visa webbsidor, appar och mycket mer i ditt FaceTime-samtal.
Genvägar kommer nu till macOS och du kommer att kunna designa nya genvägar efter dina arbetsmetoder. Dessutom kommer du att kunna aktivera olika Homekit-genvägar efter olika funktioner.
Safari flikfältet tar nu upp mindre utrymme på sidan och det får samma färg som webbsidan du besöker. Sök från en aktiv flik med det integrerade sökfältet. Flikarna har blivit rundare och tydligare, så de är enklare att jobba med.

När kan jag uppdatera och stöds min Mac?

Monterey finns att ladda ned för utvecklare redan idag och släpps för alla andra den 25 oktober direkt i App Store som en gratis uppdatering.
Har du en av följande enheter kommer du kunna uppdatera till macOS Monterey:

 • MacBook Pro - samtliga modeller från tidigt 2015 eller nyare

 • iMac - samtliga modeller från sent 2015 eller nyare

 • iMac Pro - samtliga modeller från 2017 eller nyare

 • MacBook Air - samtliga modeller från tidigt 2015 eller nyare

 • Mac Pro - samtliga modeller från sent 2013 eller nyare

 • Mac Mini - samtliga modeller från sent 2014 eller nyare

 • MacBook samtliga modeller från tidigt 2016 eller nyare

Exklusivt till M1

Vissa av de nya funktionerna är dock låsta till Mac-modeller med ett M1-chip eller nyare, vi listar några exempel nedan.

 • Porträttläge med suddiga bakgrunder i FaceTime-samtal

 • Live-text för att kopiera och klistra in, slå upp eller översätta text i foton

 • Interaktivt 3D jordklot i Kartor-appen

 • Mer detaljerade kartor i städer som San Francisco, Los Angeles, New York och London i Kartor-appen

 • Text-till-tal på fler språk, inklusive svenska, danska, norska och finska

 • Diktering via tangentbordet (all bearbetning utförs lokalt)

 • Kontinuerlig diktering (tidigare begränsat till 60 sekunder)

Har du en enhet som inte finns med i listan så betyder det att macOS Monterey inte kommer gå att uppdatera till men som alltid med Apple kommer du fortsatt få säkerhetsuppdateringar till macOS Big Sur ett bra tag till.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Tycker du att vi har missat någon viktig funktion med nya macOS? Säg till i kommentarerna, så tar vi en titt på det!