Apple presenterar MacBook Pro, M1 Pro och M1 Max

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Under Apples Unleashed event presenterades inte ett utan två nya Apple Silicon-chip. Dessa riktar sig till professionella som behöver så mycket hästkrafter som möjligt och är tillverkade på 5-nanometerstekniken.

M1 Pro

Apples senaste chip fick varken namnet M1X eller M2 utan helt enkelt M1 Pro. Det senaste chippet är tre gånger snabbare än M1 och kan använda sig av 32GB RAM med 10 kärnors processor. Åtta stycken för prestanda och två effektivitetskärnor medans grafiken får 16 kärnor med 5.2 teraflops. Ryktena visade sig vara sanna om att chippet nu har stöd för dubbla externa skärmar.

M1 Max

Apple visade även upp det ännu mer kraftfulla chippet M1 Max och dubblerar möjligt stöd för RAM med 64GB. Dessutom dubblas även stödet för grafik som kan avlönad sig av 32 kärnor och dessutom möjliggör M1 Max fyra stycken externa skärmar. Motsvarande snabbaste bärbara PC använder sig M1 Max av 100 Watt mindre ström.

MacBook Pro

Som ryktena sa presenterades två nya MacBook Pro med nya portar och den minsta modellen växte till 14 tum. Dessutom fick den en liten flärp för frontkamera och ljussensor och Touch Bar är ett minne blott och nu är det funktionstangenter tillsammans med Touch ID. Portarna blev tre stycken Thunderbolt 4, en HDMI, SD-kortläsare, hörlursutgång och nya MagSafe 3.

Denna kan ladda med högre ström men det kommer fortsätta vara möjligt att ladda genom Thunderbolt-portarna. Skärmkanterna är nu 24 procent mindre än tidigare generation och skärmen har nu stöd för 120Hz Promotion och använder sig av samma miniLED-teknik som på iPad Pro. Apple kallar skärmen för Liquid Retina XDR den har stöd för miljarder färger och har en ljusstyrka på 1000 nits med en maximal styrka på 1600 nits. Kameran har nu stöd för 1080p och är två gånger bättre i mörka miljöer.

M1 Max och M1 Pro kommer att ha dubbla kraften mot förra generations Intel i9 och grafiken möjliggör upp till 30 strömmar av ProRes 4K. Batteritiden utlovas upp till 17 timmars videouppspelning på 14 tums MacBook Pro medans den större 16 tummaren utlovar det smått otroliga 21 timmars videouppspelning med snabbladdning på halva batteriet på 30 minuter. MacBook Pro 14 tum startar på 23 995 kronor och MacBook Pro 16 tum 29 995 kronor.