99mac har tittat närmare på Apples nya rackserver Xserve G5 och presenterar härmed första svenska testet.
Idag är det 16:e April och dom första maskinerna har precis nått Sverige trots att maskinen introducerades för ett kvartal sedan. Vår maskin är utrustad med en enkel Power PC G5 (970FX är det riktiga namnet).
Eftersom jag personligen är macanvändare sedan tio år men ändå valt att använda intelbaserade servrar under dom senaste fyra åren och därför har vi avslutat testet med en prisjämförelse.
Designad ifrån topp till tå
När vi först får se den mattsvarta kartongen och får se innehållet blir det tydligt att designers varit involverade hela vägen ifrån utformningen av förpackningen, packmaterial till hur kretsarna och fläktarna är placerade inuti metallchassit.
När vi öppnar Xserve G5 blir vi imponerade över att det ser så städat och genomtänkt ut. Det märks att man satsat på servern även ska vara fin beskåda inuti.
Förutom vår Xserve finns ett rackmonteringskit, några manualer och Mac OS X Server 10.3 i lådan.
Innan första generationens Xserve lanserades med G4 processor var alla Appleservrar baserade på vanliga G4 chassin vilket inte är attraktivt för oss som har dedicerade servrar på webhotell där man oftast betalar för rackhöjden som mäts i "U" (4,5 cm höjd). På vårt webhotell kostar en extra U rackhöjd 600kr per månad vilket gör att man helst inte använder annat än 1U eller 2U maskiner.
Xserve är endast 1U hög vilket är perfekt för den som vill rackmontera sin server, det finns ett ställ ifrån tredjepartstillverkare som gör att man kan ställa sin Xserve vertikalt om man saknar rack. Xserve G5 är 1U hög och 19" bred (som alla rackservrar) men 71cm djup vilket du måste tänka på innan du beställer rackskåp som kan vara 60cm djupa. Vikten är strax över 15kg.
Upp till 8GB internminne
Nya Xserve G5 använder en eller två 2.0GHz Power PC G5 processorer med 512kb cache på processorn. 512MB internminne medföljer av typen PC3200 ECC och monteras parvis. Det finns plats för totalt åtta stycken 1GB moduler - 8GB RAM totalt. För att utnyttja processorns prestanda skulle jag rekommendera minst 1GB, gärna 2GB internminne och priset är 1095kr per 512MB modul på Macoteket.
SATA men inte SCSI
Som standard finns en CD-ROM och en 80GB hårddisk av serial-ATA (SATA) typ med plats för upp till tre hårddiskar. Alla diskplatser är av hot-plug typ vilket innebär att dom enkelt kan tas ur server genom att trycka till rejält på diskens frontplatta. Apple erbjuder 80GB (1595kr) eller 250GB moduler (4295kr) med 7200rpm rotationshastighet och det ger maximala 750GB lagring vilket är mycket imponerande för en 1U server.
Tyvärr går det inte att välja SCSI gränssnitt för diskarna vilket många serveradministratörer föredrar eftersom det ger lägre belastning på processorn, snabbare hårddiskar på upp till 15.000rpm och diskarna har högre kvalitet.
Dom flesta serveradministratörer vill använda RAID för att ge högre prestanda och bättre redundans om en hårddisk går sönder. Apple ger två alternativ - använd RAID-funktionaliteten i Mac OS X Server för att uppnå RAID 0 (stripe), 1 (spegling) eller köp ett PCI-kort som ger hårdvarubaserad RAID-5.
PCI-kortet kostar 5.395kr och går endast att köpa som specialkonfiguration (det går inte att köpa löst pga monteringen av kablage är komplicerad) ifrån AppleStore eller ifrån en återförsäljare med möjlighet att specialkonfigurera maskiner på fabriken. Kortet har 64MB cacheminne och ger tre separata SATA-kanaler á 150MB/sek. Kortet har inbyggt reservbatteri som säkerställer att data inte försvinner ifrån cacheminnet i händelse av strömavbrott.
För den som vill använda RAID-5 blir merkostnaden minst 8585kr och resultatet blir 160GB användbar lagringsyta. Det hade varit trevligt att haft fyra diskplatser (som Xserve G4) vilket givit oss 240GB tillgängligt.
Jag vill dock påpeka att 160GB är väldigt mycket - som jämförelse kan jag säga att hela 99mac inkl alla databaser och alla bilder vi någonsin tagit är under 5GB. För den som ska använda sin Xserve som webbserver är det bortom tillräckligt mycket data.
Gott om anslutningsmöjligheter
Xserve G5 har dubbla gigabit Ethernet anslutningar, dubbla Firewire 800 portar, dubbla USB2 portar, en vanlig Firewire port och en RS-232 seriell port med DB9 kontakt som används för att ansluta en UPS.
Apple har använt utrymmet väl i det tunna chassit - det finns plats för dubbla kortplatser vilket inte är så vanligt i en 1U rackserver. Korten är av 64bit, 133MHz PCI-X vilket ger goda prestanda men gör att du inte kan använda dina gamla PCI-kort i en Xserve G5. Å andra sidan är det nog få som behöver stoppa i kort förutom RAID-5 kontrollern om man inte behöver fler Ethernetportar eller Fibre Channel anslutning mot exempelvis Xserve RAID.
Support dygnet runt för 250kr/mån
För den som vill ha snabb service och support kan man köpa 36 månaders AppleCare Premium Service och SupportPlan för Xserve vilket ger 30 minuters responstid via telefon eller email dygnet runt och 4 timmars utryckningstid för tekniker under kontorstid - annars dagen efter. Priset är 8.995kr och är inte ett dåligt köp för den som är beroende av sin Xserve (250kr/mån).
Xserve G5 levereras med en obegränsad version av Mac OS X Server 10.3 med alla dess tjänster. För dig som har en blandad miljö tar det inte många minuter innan du kan fildela för både PC och Macar i nätverket utan problem.
Xserve är fylld med sensorer vilket gör att du kan avläsa temperaturen på tio platser i chassit, mäta fläkthastigheten på dom 8 fläktarna och mycket annat. ÖVervakningen görs i Server Monitor på servern eller på din egen dator. Liknande programvaror levereras normalt även med intelservrar från exempelvis Dell och HP.
Vi jämför mot Dell
Jag började testet med att nämna att jag använder Intelbaserade servrar idag med en kombination av Linux, FreeBSD och Windows 2000/2003 i serverparken idag. Apple har inte en stor marknadsandel på servermarknaden idag och därför blir en prisjämförelse med en konkurrent intressant.
Sanningen är att det är svårt att hitta en direkt motsvarighet till Xserve G5 genom att varken Dell eller HP använder Serial-ATA RAID i sina servrar ännu, men det är bara en tidsfråga. Vi har valt att prisjämföra vår Xserve G5 mot en Dell PowerEdge 1750.
Vår utgångspunkt är en webbserver med reduandans och rejält med processorkraft. Därför är minst 3 diskar, RAID-5 och 2GB RAM minimikravet.
Apple Xserve G5 2.0GHz
2GB RAM
3st 80GB SATA 7.200rpm hårddiskar (160GB tillgängligt)
RAID-5 hårddiskkort PCI med 64MB cache
Mac OS X Server 10.3 unlimited
Pris: 37.960kr exkl moms ifrån Macoteket.
Dell Poweredge 1750 3.2GHz Intel Xeon
2GB RAM
3st 73GB SCSI 10.000 rpm hårddiskar (146GB tillgängligt)
RAID-5 hårddiskkort med 128MB cache PERC 4/Di
Windows 2003 Server Standard med 5 klienter
Pris: 49.087kr exkl moms ifrån Dell.se.
Slutsats: Xserve G5 är billigare
Jämförelsen är intressant och visar att Apple faktiskt kan vara med och slåss när det gäller detta marknadssegment. Priset för Dellmaskinen blir 6.290kr lägre för den som väljer ett gratis Linux eller Unix operativsystem. Väljer vi dubbla processorer i maskinen är skillnaden faktiskt ännu större (11560kr för Dell och 8000kr för Apple).
För den som behöver en kraftfull rackserver med gott om lagringsmöjligheter och ett stabilt UNIX-baserat operativsystem är Xserve G5 är riktigt bra alternativ. Den lever enkelt sida-vid-sida med andra UNIX och Windowsmaskiner i nätverket och är relativt lättanvänd tack vare trevliga GUI applikationer för administration även om UNIX-kunskaper trots allt är nödvändiga för att utnyttja alla möjligheter med denna server.
Man kan kritisera jämförelsen ovan genom att säga att man kan bygga sin egen server, man kan välja IDE-diskar som saknar hotplug, och man kan använda långsammare processorer. Du får gärna kommentera testet vi gjort.
Om nu bara Apple kunde leverera sina dual Xserve G5 maskiner - senaste löftet är att dom skall komma i slutet på April. Då återkommer vi med ett rejält och långvarigt test av en Xserve dual G5 med just RAID-5 kort och 3x80GB diskar. Den som väntar på något gott...
Länkar: