Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Socket Communications Bluetooth GPS Adapter

<br><center><img src=/testlabbet/pics/Socket-bt-GPS/gps_logga.jpg border=0></center>

Denna GPS-motttagare är i första hand tänkt till iPaq-ägare som har blåtand. Vi testade den dock mot en mac för att se hur det artade sig.

Problemen började omedelbart! Det visade sig att Socket hade glömt att skriva "blåtands-parnings-koden" i dokumentationen. En snabb titt på deras hemsida löste dock det (koden var 0183 som i GPS-kommunikationsstandarden NMEA-0183).

Mottagaren identifierar sig som en serieport och när mottagaren väl har kontakt med tillräckligt många satelliter börjar den skicka NMEA-meningar i upp till 38400 Baud (de flesta program förutsätter dock standardhastigheten 4800 baud).

GPS-mottagaren är batteridriven och det medföljer endast en billaddare med förgrening till en iPaq. För att ladda GPSen inomhus behöver man alltså en 220V-till-"cigg-uttag"-adapter som finns att köpa på Kjell&Co eller Clas Ohlson.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/Socket-bt-GPS/bild3.jpg>
Strömadaptern

Överlag känns GPSen mycket gedigen och den är rätt stilig för att vara en så enkel sak; en liten låda med 3 lysdioder. Den första är en blå diod som blinkar när kontakt finns via blåtand (någon som erinrar sig sången Blinkar blå med Adolphson&Falk?), sen en grön som blinkar när kontakt med 3 eller fler satelliter finns och slutligen en orange diod som lyser när batteriet börjar sina.
Det finns även en standard MCX-kontakt för anslutning av en extern antenn.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/Socket-bt-GPS/bild1.jpg>
De fina dioderna, on/off och strömkontakt

Ett stort streck i räkningen var att mängden GPS-programvaror till Mac OS X visade sig vara starkt begränsad för att inte säga obefintlig (testet gjordes i början av 2003). För att ha något att testa med gjorde jag testet på en ThinkPad med lite olika programvaror.
Installation är ju obefintlig, har man väl fått kontakt (och det kan vara struligt i WindowsXP som ju inte har eget stöd för blåtand) så är det bara att ange vilken serieport som GPSen har och köra.
Som jämförelse använde jag min egen Garmin eMap.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/Socket-bt-GPS/bild2.jpg>
Nokia 2110i, Garmin eMap och Socket BT-GPS i jämförelse

Vad gäller tiden innan en position erhålles skiljde det max ett par sekunder mellan eMapen och Socket-GPSen, dött lopp. Vad precisionen beträffar märktes inte heller någon skillnad. Dock lyckades eMapen bättre under svåra mottagningsförhållanden som t.ex. körning inne i en stad. Batteritiden var som utlovad, ca 6 timmar, och blåtandräckvidden ca 10meter.

Slutsats

Användningen av denna apparat är väl kanske starkt begränsad, dock erhåller man ju bättre batteritider i sin laptop eller iPaq om man använder blåtandbaserad istället för en kortbaserad GPS-mottagare. Priset är ju inte direkt lågt, men ingen GPS är särskilt billig, priset ligger 3295:-+moms hos dustin.

Betyget slutar på
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>

Länkar:
www.socketcom.com - tillverkare
www.datanat.se - distributör
www.dustin.se - återförsäljare

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.