Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Verbatim Digital Vinyl CD-R

<center><A HREF=http://99mac.se/forum/showthread.php?threadid=20766><IMG BORDER=0 SRC=/testlabbet/pics/verbatim/vinyl4.jpg></A></center>

Utbudet av inspelningsbara CD-R skivor på marknaden är digert. Det går att köpa allt ifrån tryckfria "no-name" skivor av okänd kvalitet till dyra märkesskivor från de kända tillverkarna av lagringsmedia. Det senaste tillskottet på hyllorna är Verbatims Digital Vinyl CD-R. Enligt dem själva; en högteknologisk CD-R-skiva med retroutseende. Att skivan har ett retro-utseende råder det inga tvivel om. Skivans ovansida ser precis ut som de gamla 45-varvarna som för 10-20 år sedan flitigt spelades på våra skivspelare. Verbatim har till och med lyckats skapa intryck av att det finns flera olika spår, på ovansidan. Vid närmare granskning ser man dock att skivan inte är en riktig LP, spåret är egentligen inte ett sprialspår som löper utifrån till centrum, utan det är bara ett stort antal individuella ringar. Nyfiken som man är testade jag givetvis att spela skivan i en LP-spelare, men just på grund av att det inte finns något riktigt spår på den, så misslyckades mitt experiment.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/verbatim/vinyl2.jpg>
Fler bilder finns här!

Etiketten i skivans mitt finns i fem olika färger, Verbatim har föreslagit ett system för kategorisering av skivorna, gul etikett motsvarar rap, skivor med röd etikett innehåller rock osv. Ett minus är dock att de inte lämnat mer utrymme för att skriva på etiketten. Den feta logotypen och annan onödig information tar upp mest hela utrymmet, som det är nu ryms knappt någon information alls om vad skivan egentligen innehåller.

Men det intressanta ur CD-R-synvinkel är egentligen inte vad som finns på skivans ovansida, det är ju på undersidan som den digitala informationen lagras. Vinyl CD-R skivan från Verbatim rymmer 700 megabyte (80 minuter), och inspelningen kan endast göras en gång, skivan är inte återinspelningsbar. Tråkigt nog är inte undersidan av skivan, svart som man kanske förväntar sig av en LP-skiva. Verbatim har istället valt att använda sin Azo-Blue-teknologi, vilket medför att undersidan är blåfärgad. Dessutom har skivan försetts med dubbla skyddslager mot repor. Verbatim lovar att skivorna kommer att hålla i många år, faktum är att de tillhandahåller livstidsgarant på produkten. Den rekommenderade skrivhastigheten för Verbatims Vinyl-skivor är 16x, 12x, 8x, 4x samt 1x.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/verbatim/vinyl3.jpg>
Fler bilder finns här!

Tillverkare: Verbatim (Mitsubishi)
Beskrivning: Inspelningsbara Vinyl CD-R skivor
Pris: 11kr exkl. (13,75kr ink. moms)
I Sverige finns skivorna endast att köpa via Macoteket som specialimporterar dem från USA.

Betygsättning
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+ Retro
+ Passar bra för musik CD
- Lite utrymme att skriva på etiketten
- Mindre lämplig för annat än musik?

Länkar
Produktinformation från Verbatim

Kommentarer
29 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.