TEST: C Technologies C-Pen® 10

Test av C Technologies C-Pen® 10

Tillverkare: C Technologies
Beskrivning: Digital läspenna
Pris: 899 kr (1 124 kr inkl. moms)

Fler bilder från testet finns här!

Vi är fler och fler som använder de moderna Internetbankerna. Visst är det smidigt att ha full koll över sin ekonomi, att kunna göra överföringar och betalningar. Just det, betalningar, men hur smidigt är det egentligen. Känner du igen de 30 siffriga OCR-numren med 7 nollor i mitten som ska knappas in vid betalningen? Man blir alltid lika nervös när dessa ska matas in; -Har jag skrvit rätt? -Har jag missat någon siffra? Man dubbelkollar, trippelkollar och trycker på betala-knappen med stor tveksamhet. -Tänk om jag betalat någon annans räkning? Nu finns det visserligen kontrollsiffror som ska förhindra att ett felaktigt OCR-nummer ska kunna skickas iväg med betalningen, men vore det inte bra att slippa den manuella inmatningen av dessa siffereländen? Lösningen är en digital läspenna. C-Pen 10 är svenska C Technologies billigaste modell, som duger helt perfekt till inläsning av OCR-nummer. Faktum är att den fungerar till betydligt mer än just betalningar via Internet.

Beskrivning
C-Pen 10 läser in siffror och text från de flesta tryckta/utskrivna medier, med typsnittsstorlek mellan 5-22 punkter. Det kan röra sig om dagstidningar, räkningar eller visitkort. Pennan känner dock inte igen handskrivna tecken. Precis som när du skriver på det traditionella sättet, så placeras inmatningsmarkören på ett valfritt ställe, men istället för att knappa på tangentbordets tangenter så drar du C-Pennan över texten du vill läsa in. Så fort du lyft pennan från pappret så har den inlästa texten digitaliserats. Du kan nu klicka på pennans programmerbara funktionsknapp, och vips så har du skapat en radbrytning och kan fortsätta inläsningen på nästa rad.

Pennan kan också användas för att styra datorns muspekare. Den medföljande musmattan har ett speciellt mönster som ständigt ger information till läspenna om den exakta koordinaten på musmattan. Samma teknik används för de närbesläktade Anoto-pennorna. Tack varde detta speciella mönster är det inte möjligt att använda pennan som mus på andra underlag, än just den medföljande musmattan. Musmattan är även försedd med 10 st så kallade "aktiva knappar". Dessa "knappar" är egentligen speciella fält med unika mönster som pennan känner igen. I inställningsprogramvaran kan läspennan programmeras för att utföra speciella saker när dessa "knappar" scannas. Fyra av dessa knappar är redan förprogrammerade, en för dig till C Technologies hemsida, en öppnar din standardwebbläsare, en öppnar ditt standardmailprogram medan den sista öppnar inställningsprogramvaran för läspennan. Övriga 6 knappar kan enkelt programmeras efter eget tycke och smak. Det kan exempelvis röra sig om att ett valfritt program eller en valfri fil ska öppnas, eller att någon specifik websida ska öppnas.

Läspennan är försedd med två fysiska knappar. Längst nere vid vid läspennans kamera, finns en knapp, som egentligen är en avtryckare som aktiverar kameran. När en textrad ska scannas in trycks pennan mot underlaget, varvid denna avtryckare aktiverar läspennans belysnings-diod och kamera. Under hela scanningen är denna avtryckare intryckt. När radens slut nås och pennan lyfts kommer kameran avaktiveras och pennans processor börjar behandla bildinformationen. Texten behandlas inte under själva scanningen, vilket innebär att de individuella bokstäverna inte dyker upp på skärmen i den takten som man drar pennan över textsträngen. Istället kommer text-strängen upp någon eller några sekunder efter att scanningen avbrutits. Hur lång tid detta tar beror till stor del på hur tydlig den inlästa texten är.

Den andra knappen styrs med tummen och är en så kallad funktionsknapp. Vilken funktion denna knapp ska utföra ställs enkelt in i inställningsprogramvaran. Den kan motsvara tab-, enter-, backspace- eller musknappen. Det är mycket lämpligt att välja tabfunktionen för knappen då man utför Internetbetalningar, eftersom man då utan att behöva släppa läspennan kan växla mellan de olika fälten i Internetinbetalningsforumläret som ska läsas in. Då läspennan används för att styra muspekaren, erhåller funktionsknappen automatisk samma funktion som vänster-musknapp.

Storlek och design
Läspennan är något större än en större tuschpenna, men den känns ingalunda klumpig, tvärt om så ligger den ganska skönt i handen. De fysiska måtten är 122 x 19 x 23 mm. Själva pennan väger 35 g, med hela kabelpaketet inräknat uppgår vikten till 80 g. Detta kan jämföras med C-Pen 10´s större bröder som samtliga väger runt 80 g. Tack vare avsaknaden av batterier är denna penna en lättviktare, som tål att användas längre stunder utan besvär. Pennan levereras med en 1,8 m lång USB-kabel, vilket medför att ett smärre ormbo bildas på skrivbordet om man använder en bärbar maskin.

Hur fungerar det?
Textinläsningen går att göra både från vänster till höger, men också från höger till vänster. Det senare är lite ovant, men faktiskt väldigt lämpligt för oss högerhänta, då man hela tiden ser textraden som ska scannas. Är man vänsterhänt så måste detta anges i inställningarna, varefter pennan kan användas på samma sätt, dvs. den kan scanna åt båda hållen. Pennan är centralsymmetrisk vilket gör att den lämpar sig såväl för höger som för vänster näve. Något som jag blev förvånad över är vinkeln pennan måste hålla i under inläsningen. Läspennans kamera måste ligga emot underlaget, vilket medför att pennan i princip står vinkelrätt mot underlaget. Prova att hålla en vanlig penna vinkelrätt mot underlaget, visst känns det främmande. En något mer sluttande vinkel hade definitivt varit önskvärd. Som det är nu så vilar handleden inte mot underlaget vid inläsningen. Denna läspenna är därav ingen produkt som är anpassad för att användas längre stunder.

Vänster bild: Pennan måste hållas vinkelrätt mot underlaget.
Höger bild: Då pennan hålls vinklad aktieras inte avtryckaren och inläsningen misslyckas.

Textigenkänning
C Technologies produkter använder det ryska företaget ABBYY Software Houses teckentolkning. Det rör sig närmare bestämt om ABYYSS´s Fine Reader OCR (Optical Character Recognition)-motor. Denna teckentolkningsprogramvara visar sig fungera mycket bra. Enligt den tekniska specifikationen ska pennan klara teckenstorlekar från 5 - 22 punkter och en läshastighet på upp till 15 cm/s. Under testet skrevs ett testdokument ut, bl.a. med en referenssträng utskriven i olika storlekar mellan 5 - 22 punkter, men också med fet, kursiv, understruken, inverterad samt olika toningar. Dessutom testades några alternativa typsnitt. Varje individuell textsträng lästes in 10 gånger, varefter antalet felaktigt inlästa tecken räknades. På detta sätt kunde en procentuell siffra som visar hur bra pennan fungerar på olika sorters textformatering beräknas. Dessa siffror finns redovisade i bilden nedan.

Jag måste erkänna att jag är positivt överraskad över hur väl pennan kan tolka bokstäverna, även under relativt knepiga förhållanden. OCR-programvaran hade dock problem med en det allra minsta teckenformatet, 5 punkter. Endast 96 % av tecknen digitaliserades korrekt. Man kunde tydligt se att pennan hade svårt att identifiera de små detaljerna, exempelvis så tolkades tecknet e som ett c och ä samt å blev a. Dessa fel kan givetvis också bero på skrivaren som referenssträngarna skrevs ut på. Jag kan tänka mig att upplösningen för tryckt material är mycket bättre. Teckenstorlekar mellan 7 - 17 punkter lästes in med 100 % precision. Problem uppstår dock med textstorlekar från 19 punkter och uppåt. Här är det dock inte så att detaljerna är svåra att tyda, utan svårigheten ligger i att scanna texten helt rakt så att hela texten hamnar under läspennans kamera. Det är lätt hänt att man "kapar" exempelvis l så att det istället blir ett i. Ju större texten är desto högre precision krävs av användaren. Den absoluta merparten av all utskriven och tryckt text är i storlekar mellan 9 och 12 punkter, ett intervall där läspennan fungerar till 100 %. Svårigheterna med de minsta och de största teckenstorlekarna är därför ett marginellt problem.

Kompatibilitet
C Technologies skickar med drivrutiner till Windows och Mac OS 8.6/9.x. Drivrutiner till Mac OS X är på gång. Först lovades att de skulle släppas i december 2002, men när detta inte kunde hållas sköt man på lanseringen till den 8:e januari. Det senaste budet är att drivrutinerna släpps under januari 2003. Detta test genomfördes med den icke-publika betaversion av OS X drivrutinerna. Betan hade bl.a. endast engelsk-språkstöd för menyerna och avsaknade hjälpdokumentation. I övrigt upptäcktes inga buggar eller andra konstigheter vad gäller funktionaliteten. Därav antas att en skarp version inte är allt för avlägsen.
C-Pen 10 kopplas till första bästa USB-port.

Sammanfattning
Onödig eller ej? Det är frågan. Användningsområdet för denna pryl är egentligen rätt begränsad. Att köpa en C-Pen bara för att sköta betalningarna på Internetbanken känns som lite lyxigt, pennan är på tok för dyrt för att endast uppfylla det behovet. Men lyckas man hitta andra användningsområden för detta hjälpmedel, ja då kan pennan rent av vara prisvärd. Testet har visat att teckenigenkänningsförmågan är mycket god, pennan klarar att korrekt digitalisera näst intill 100 % av de inlästa tecken i storlekar mellan 7 - 17 punkter.

Betygsättning

+/-
+ Precision
+ Enkel att använda
- Pris
- Begränsat användningsområde?

Fler bilder från testet finns här!

Länkar
Tillverkarens hemsida: http://www.cpen.com/
ABBYY Sowtware House: http://www.abbyy.com/
Anoto: http://www.anotofunctionality.com/

Tillägg: Drivrutiner för Mac OS X finns numera för nerladdning, på denna sida.

[ 01. februari 2003, 23:06: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]