Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Contour Design iSee iPod case

Test av Contour Design iSee iPod case

Tillverkare: Contour Design
Beskrivning: Fodral till Apple iPod
Pris: 349 kr inkl. moms (279 kr exkl. moms)
Bilder från testet finns här!

<IMG SRC=/testlabbet/pics/isee/isee2.jpg>

Hur skyddar du din iPod? Gör du som jag, använder den medföljande svarta väskan av halvöppen typ? Eller kör du helt utan skyddsfordral eller väska, eftersom iPoden är snyggast så? Det är en svår avvägning, ska man använda en ful väska som gör iPoden svårhanterlig eller ska man använda iPoden utan väska och låta den bli repig som en gammal LP-skiva? Contour Design har med iSee kommit en god bit på vägen mot den perfekta lösningen, ett skyddande fodral som nästan inte syns!

Uppackning & montering
Contour´s iSee består av tre delar; ett fodral för iPoden i genomskinlig hård-plexiplast, ett bältesclip samt en vit-plastbehållare för hörlurarna. Själva fodralet består av en skal-liknande underdel, samt ett platt lock. iPoden placeras i underdelen, som precis följer iPodens form, varefter locket ovanifrån skjuts på plats. iPoden passar som handen i handsken, passningen är så perfekt att det nästan är knepigt att få ner iPoden i skalet. I marknadsföringen för iSee talar man om att detta fodral passar för samtliga iPod-modeller, hur går detta ihop med den perfekta passformen månne? Jo, Contour skickar med 8 st. små diskreta plastpluppar varav 4 st. fästs på insidan av skalet, med hjälp av dessa kan de olika modellernas djupskillnader kompenseras. De 4 högsta plupparna används för 10 GB, modellen som ju är den smalaste iPoden, medan de lägre plupparna används om du har 5 GB modellen. Sitter du med en värsting iPod, dvs 20 GB, är du lyckligt lottad och klarar dig utan plastpluppar. På utsidan av skalet sitter det redan små vita plastpluppar, som förhindrar att fodralet glider och repas när man lägger det ifrån sig. Plupparna på insidan klistras precis över dessa och syns knappt.
Bälteshållaren monteras enkelt i uttaget på baksidan. Det placeras i uttaget och låses fast genom att det vrids ett fjärdedels varv medsols. Om du senare ångrar dig och vill använda din iSee utan bälteshållaren, så är det lika enkelt att montera bort den som det var att sätta dit den. Med detta demo-ex av iSee som 99mac har fått testa följer ett annat bältesclip än den som kommer att finnas på de ”skarpa” versionerna. Av denna anledning har bältesclipset inte kunnat utvärderas till hundra procent. På undersidan av fodralet finns ett spår, där hörlurs-behållaren skjuts på plats.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/isee/isee3.jpg> <IMG SRC=/testlabbet/pics/isee/isee4.jpg>

Användning
Själva handhavandet av iSee är mycket enkelt. Tack vare den smarta och tilltänkta designen behöver iPoden aldrig tas ur fodralet, alla funktioner kan skötas medan musikspelaren är tryggt skyddad i fodralet. På ovansidan finns öppningar för FireWire-porten, hörlursuttaget samt ”hold”-kanppen. På framsidan av iSee finns en öppning för iPodens rullningshjul.
När iPoden inte används kan hörlurarna förvaras i den medföljande plastbehållaren. En smart detalj är att hörlurskontakten kan sitta kvar i iPoden, medan hörlurarna är i behållaren. Behållaren är nämligen försedd med en liten slits där sladden kan föras ut från behållaren även då denna är stängd. Personligen tror jag inte att jag skulle använda denna behållare för mina hörlurar. Det känns lite omständigt att rulla upp sladden och pula ner den i den lilla boxen. Använder man även fjärrkontrollen till iPoden så blir det mycket svårt att få ner alla sladdar i behållaren. Vidare är jag något skeptisk till behållarens ”gångjärn”, dvs. leden som håller ihop locket med behållaren. Hur länge kommer denna hålla? Hela behållaren, inklusive lock är nämligen formsprutad på en och samma gång, dvs. hela behållaren är en enda enhet, där leden mellan lock och underdel är utförd som en förtunning av materialet. Hur många öppningar klarar den innan den blir utmattad? Jämför detta med att böja en plastbit många gånger, förr eller senare kommer plasten att bli utmattad och gå av. Men detta är i och för sig endast en liten detalj.
Bältesclipset som följde med detta demo-ex, är utförd i vit plast, den inger dock en robust intryck. En anmärkning är dock att clipset sitter lite löst. Enligt formgivaren är detta dock åtgärdat på den version av iSee som kommer att finnas att köpa. Denna kommer att levereras med en annan typ av clip som kommer sitta fast mycket hårdare.

Design
Det bästa med iSee’s design är att den helt och hållet framhäver iPoden’s snygga design. Fodralet är näst intill osynligt. Det bevis på detta är att det är mycket svårt att ta snygga bilder på fodralet. iSee ett mycket svårfotograferat objekt. En rolig parantes är att iSee är formgiven av en svensk designer, Dan Britse. Jag anser att designen är snygg och funktionell. Visst, plastfodralet kommer säkert bli repig med tiden, men det är väl därför man har ett skyddsfodral.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/isee/isee1.jpg>

Liknande produkter
Det finns en hel uppsjö av väskor och fodral till iPod, men någon som liknar den här har jag aldrig tidigare skådat. De som liknar denna mest, är tillverkade i mjuka silikon-material. Dessa är ofta utförda i olika färgglada kulörer. iSee’s styrka i jämförelse med dessa är att iSee även täcker och på så vis skyddar iPoden’s display.

Slutsats
Allra helst skulle jag vilja använda min iPod utan skyddsfodral, den är ju snyggast så! Men eftersom jag vill undvika att min iPod blir repig som en gammal vinylplatta så måste jag tvingas använda någon form av fodral eller väska. Contour Designs iSee är det fodralet som framhäver iPoden’s design på bästa sätt, detta fodral syns inte! iPoden i fodralet är nästan lika snygg som utan. Personligen tycker jag boxen för hörlurarna känns något överflödig, men användningen av den är helt valfri. iSee går lika bra att använda med hörlursbehållare som utan. Jag är imponerad över hur perfekt iPoden passar i fodralet, precisionen är verkligen hårfin, tack vare detta känns verkligen iSee + iPod som en enda gemensam enhet.

Omdöme
Styrka:
Framhäver iPodens design
Behöver aldrig avlägsnas från iPoden

Svaghet:
Blir lätt repig
Skyddar inte mot stötar

Betygsättning
Användarvänlighet: 5/5 Inga problem
Storlek & vikt: 5/5 Passar perfekt
Design: 5/5 Diskret design
Prisvärde: 4/5 Skulle kunna vara billigare
Skydd: 4/5 Dämpar stötar dåligt men skyddar mot repor

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Fler bilder från testet finns här!

Länkar relaterade till testet
Tillverkarens hemsida: http://www.contourdesign.com/isee/
Designerns hemsida: http://www.britse.com/
Apple’s sida för iPod: http://www.apple.se/ipod/

[ 11 December 2002, 22:56: Meddelandet ändrat av: -Martin- ]

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.