Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Adium 1.0 äntligen släppt

Efter ett gigantiskt utvecklingsarbete där utvecklarna gapade efter lite för mycket på en gång och därmed fick slita i närmare ett och ett halvt år finns nu frukten av deras arbete färdig: Adium 1.0 är släppt!

Adium är det bästa multiprotokolls-IM-programmet för Mac OS X enligt mig och många andra och ett av de finaste exemplena på fungerande open source-program för Mac OS X.

IM betyder "instant messaging", dvs direkta meddelanden, och är samlingsnamnet för program som MSN Messenger, iChat, AIM, ICQ, Yahoo! Messenger, Google Talk, Jabber m.fl.

Multiprotokoll betyder att Adium hanterar alla ovanstående typer av IM-tjänster. Så istället för att ha igång en bunt IM-program samtidigt för att några kompisar har MSN, några har iChat, några har ICQ osv, räcker det med att bara ha igång Adium. Adium kan till och med slå ihop kontakterna så att du bara har Pelle Persson en gång i kontaktlistan, även om han är online samtidigt på flera olika protokoll.

Det finns några saker Adium inte kan och det är värt att poängtera det direkt:
- Adium kan inte hantera ljud- och videochat. Mer om varför här.
- Adium stödjer inte Skype, inte ens textchat (pga av att Skype ansträngt sig för att förhindra detta).
- Det finns filöverföring, men beroende på protokoll fungerar det olika bra. T.ex. är MSN-filöverföringen väldigt långsam.

Vad Adium gör bra är att hantera textmeddelanden från flera protokoll samtidigt och sömlöst. Adium har dessutom en utmärkt chatlogg som sparar allting man skrivit och som går att söka i. Utseendet på Adium går att förändra väldigt mycket genom att ladda hem olika "Xtras" eller skapa egna utseenden. Adium är integrerat med Adressboken i Mac OS X så att kontakter med flera protokoll slås ihop automatiskt om informationen finns i Adressboken.

Nyheterna i 1.0 är många, närmare 600 nya finesser och buggfixar tillkommit. Såhär skriver Adium-utvecklaren Evan Schoenberg om nyheterna i Adium 1.0:

New features include a shiny new default appearance, an installation setup assistant, improved account management, privacy management, iTunes Now Playing status, optional Dock-like hiding of the contact list, grouping of saved status messages, a redesigned chat transcript viewer with improved searching, and much more. Adium 1.0 includes service-specific improvements such as AIM file transfer and Direct Connect image transfer improvements, Yahoo invisible status, receiving of MSN custom emoticons, and Google Talk buddy icons and typing indication support.

Adium 1.0 also adds QQ messaging support to its repertoire of 13 services which include AIM, MSN, Google Talk, and Yahoo. It is fast, lightweight, highly customizable, and has now been translated into 20 languages in addition to its native English.

Länkar:
Adiums hemsida
Ladda ner Adium 1.0
Versionshistorik för Adium 1.0

Kommentarer
141 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.