TEST: Apple Thunderbolt Display

Vi tittar närmare på Apple Thunderbolt Display 27".

Allt började med att en skärm från en PC-tillverkare som användes till en MacBook Air gick och dog. Jag tänkte då ersätta den med ytterligare en Apple Cinema LED Display 24" från t.ex. Blocket för jag var så nöjd med den redan befintliga som användes till MacBook Pro.

Men efter att ha kollat av begagnatmarknaden så tyckte jag det var lite väl höga priser samt att Apple vid den tidpunkten inte hade fixat problemet med Thunderbolt Macar och flimmret som i vissa fall kunde uppstå med 24" LED Display (Nu har Apple äntligen släppt en uppdaterad firmware till 24". Dock måste den uppdateras manuellt, det går inte via Äpplet).

Så istället för att köpa grisen i säcken flyttade jag min 24" så den ersatte den trasiga skärmen och beställde en 27" Thunderbolt Display från apple.se. Leveransbeskedet i orderbekräftelse sa 7 dagar, vilket skulle bli en torsdag. Men redan på måndagen ringde TNT på dörren med min nya skärm. Priset från apple.se ligger på 9495kr med gratis frakt och studenter får ca 1000kr rabatt på det priset.

Det blir inget bildskärmsnördigt "test" i dess rätta benämning. Helt enkelt för att vi inte har tillgång till de instrument som krävs för att göra proffsiga mätningar. Det blir mer personliga reflektioner och info kring produkten.

I förpackningen kommer bara skärmen, en strömsladd och lite papper från Apple. Stativet är redan monterat på skärmen men ett paket med VESA-montering finns som tillbehör.

Storlek:
27" Thunderbolt Display väger in på 10,9kg och mäter 65cm på bredden och 40cm på höjden. Med stativet på så är den 20,7 cm djup och 49,1cm till högsta kanten. Jämfört med Apples 24" LED Display som är 57cm bred och 47,7cm till högsta kanten så blir det inte särskilt stor fysisk skillnad på skrivbordet.

Grundläggande:
Apple Thunderbolt Display är en 27 tums LED-bakbelyst widescreen skärm. Formatet är 16:9 och den högsta upplösningen är 2560 x 1440 punkter med 16,7 miljoner färger. En fördel med bakbelysning med LED är att det inte krävs någon uppvärmningstid för att nå full ljusstyrka.
Glaset på Apple Thunderbolt Display är blankt och panelerna är av typen IPS (in-plane switching) och ska enligt Apple kunna ses från en betraktningsvinkel på 178 grader utan förlust i varken färg- eller ljusåtergivning, både vertikalt och horisontellt. Kontrasten är 1000:1 och svarstiden är höga 12ms, ingen direkt gaming-skärm med andra ord. De inbyggda högtalarna är ett 2.1-system på 49W vilket betyder att det finns en inbyggd bashögtalare i skärmen. Skärmen har även en FaceTime HD-kamera med inbyggd mikrofon. Upplösningen på kameran är 1280 x 720, till skillnad från de äldre LED-skärmarna som hade 640 x 480. Kameran fungerar även som ljusavkännare så skärmen automatiskt kan anpassa ljusstrykan tillomgivningen. Denna funktion kan självklart stängas av inne i OSX.

Skärmen går att vinkla från -5 grader till 25 grader från stativet. Det går inte att ändra något i höjdled, så kan man inte höja/sänka sin arbetsplats och/eller arbetsstol så ska man kanske se till att man ställer skärmen på något så man får en så ergonomisk arbetsställning som möjligt.

Thunderbolt:
På baksidan av Apple Thunderbolt Display finns 3 st USB-portar, 1 st Gigabit Ethernet, 1 st FireWire 800, 1 st Thunderbolt port samt fäste för stöldskydd.

Inne i skärmen sitter en Intel Light Ridge Thunderbolt kontroller. Thunderbolt har två kanaler med 10 Gbit/s genomströmning i bägge riktningar, vilket gör att den i teorin är upp till 20 gånger snabbare än USB 2.0 och upp till 12 gånger snabbare än FireWire 800. Thunderbolt kan överföra två saker: PCI Express och Display Port, den första är för data och den senare för video.
Till Thunderbolt-porten kan du seriekoppla ytterligare sex externa enheter, t.ex. lagringsutrustning för att göra blixtsnabba backups.
En viktig fördel som många kanske inte tänker på är att via Thunderbolt-porten på skärmen kan du koppla in ytterligare en Apple Thunderbolt Display för att köra med dubbla bildskärmar utan att behöva dubbla grafikkort eller någon form av adapter. En alldeles ypperlig funktion om man är beroende av dubbla skärmar och det blir man fort. MacWorld har till och med visat att det går att koppla in en Apple Cinema LED Display till en Thunderbolt Display och på så sätt få två skärmar. Mer info hos Apple om vilka kombinationer som fungerar.

Men tyvärr är Thunderbolt den största nackdelen med skärmen också. Den gör att skärmen endast fungerar med datorer som har Thunderbolt, dvs MacBook Pro, MacBook Air, MacBook mini och iMac från 2011. Övriga datorer är tyvärr hänvisade till den äldre Apple Cinema LED Display 27" då 27" är den enda storleken som Apple säljer numera.

Mer om tekniken bakom Thunderbolt diskuteras i forumet

Mer än en skärm:
Nu kommer det som är kärnan i det hela: Den stora skillnaden utöver att det finns en Thunderbolt-kontakt på baksidan är sladdarna. Utöver den vanliga MagSafe-sladden som laddar en MacBook upp till 85W, ingen nyhet där, finns en sladd som ansluts till datorns Thunderbolt-port. Genom denna sladd överförs inte bara grafiken utan även Gigabit Ethernet, FireWire 800 och USB. Det finns alltså ingen separat USB-sladd som de äldre LED skärmarna hade. Med endast en sladd så får datorn alltså tillgång till alla tillbehör som är inkopplade till skärmen samt Gigabit Ethernet. Det handlar inte om att flytta datorns portar utan i skärmen sitter det kontrollers för varje port och om man önskar och datorn har en Ethernet-port så får man alltså tillgång till dubbla Gigabit Ethernet. Samma sak gäller för FireWire och USB.
Har du en MacBook Air så slipper du köpa en adapter för att i hemmet eller på arbetsplatsen vara begränsad av 802.11n-hastigheten och kan använda skärmens Gigabit Ethernet istället. För stora filöverföringar eller trådlösa backups är inte WiFi att föredra.

Dubbla Ethernet (den ena ej inkopplad)

Självklart går det precis som med föregående modeller av Appels skärmar att använda MacBooken med locket både öppet och stängt.

Bilden:
Själva bildkvalitén kommer inte att bli teknisk och djupgående. Är Delta-E och ljusstyrka i vänster nedre hörn din grej så kan du titta in på t.ex. Anadtechs väldigt utförliga test av just panelernas kvalité och prestanda.
Sammanfattningsvis kan sägas om kvalitén är att det är ytterst marginell skillnad mot Apple Cinema LCD Display 24" och 27".

Vad saknas?
Ljudet i Thunderbolt Displays 2.1 lämnar ganska mycket att önska. Därför skulle jag gärna sett att det fanns en audio-out i någon form, gärna en kombinerad analog/optisk som i de bärbara Macarna. Det är ju klart att USB 3.0 inte ännu är någon favorit hos Apple, men eftersom man förhoppningsvis byter dator oftare än skärm så hade det varit ett plus i kanten att framtidssäkra skärmen med USB 3.0. Några extra USB-kontakter på skärmen hade inte heller varit dumt. Nu har jag tvingats att koppla på en USB-hub för att kunna koppla in min externa hårddisk, tangentbord etc. Själva tanken med Thunderbolt Display var ju koppla in färre sladdar.

Fördelar:
+ Thunderbolt med allt vad det innebär

Nackdelar:
- Ej bakåtkompatibel med äldre Macar
- Ingen audio-ut

Apple Thunderbolt Display hos Apple.se

Diskutera Apple Thunderbolt Display i forumet

Diskutera bildskärmar i forumet