TEST: Bowers & Wilkins C5

Vi testar Bowers & Wilkins hörlurar av in-ear-modell, C5.

Från Hi-Fi klubben har vi fått låna ett par Bowers & Wilkins C5, tillverkarens första in-ear-hörlurar. Storebror P5 har blivit en storsäljare och favorit men även C5 har på kort tid blivit populära och sålt väldigt bra. Vi har tidigare testet Zeppelin Air från B&W som vi fullkomligt älskade. För de som är intresserade av high-end ljud så är B&W inget okänt märke, de grundades 1966 och har länge tillverkat högtalare i toppklass.

I förpackningen kommer hörlurarna, ett etui format som en halvcirkel, 3 par extra "pluppar" i olika storlekar och en adapter för att använda hörlurarna i flygplansstolen.

Vid första anblicken ser man direkt att C5 är något annorlunda. Utöver själva in-ear hörlurarna är det en sorts båge som B&W kallar "Secure Loop". Innan man testat hörlurarna kan man tro att den ska över örat, runt på baksidan, ungefär som ett Bluetooth-headset från Jabra. Men loopen av wire ska trycka mot gångarna av brosk på ytterörat. Innan man för in hörluren i örat drar man ner wiren och när in-ear-pluggen är på plats trycker man helt enkelt upp wiren så den skapar ett tryck mot ytterörat.
Jag trodde faktiskt inte att Secure Lopp skulle fungera särskilt bra men blev positivt överraskad. C5 sitter kvar när man rör på sig men kanske ännu viktigare, de sitter skönt.
Om man inte står ut med Secure Loop kan man ta haka av loopen och bära C5 ska "vanliga" in-ear-hörlurar.

C5 är gjorda för smartphones, en bit ner på sladden sitter en mikrofon, svarsknapp och volymreglage. Apple har även godkänt C5, vilket betyder att de fungerar med iPhone.

Tittar man på baksidan av C5 så ser man det som B&W kallar ”Micro Porous Filter”. Om man jämför med andra in-ear-hörlurar så är det en av de stora skillnaderna, denna ventil för aukustiken gör att hörlurarna får en halvöppen konstruktion som effektivt skärmar av omgivningen men blockerar ändå inte din hörseln helt. Micro Porous Filter gör även så att membranen kan arbeta bättre genom att ingen oönskad kompression uppstår.
På bilden ovanför är en av delarna en liten bit tungsten som gör att C5 vilar in mot hörselgången och dess tyngdpunkt är flyttad längre in och ska därför inte ska ramla ut lika lätt.

Det blir ingen djupdykning i audiofili kring C5 men jag har ändå jämfört de med B&W P5 och Shure SE315. Shure kostar enligt Prisjakt ca 100kr mer än C5, vilket får räknas som samma prisklass.
C5 kommer inte upp i storebror P5s kvalité, men det är ändå lite som att jämföra äpplen och päron, då P5 är traditionella hörlurar som bärs utanpå öronen och har plats för mer och större teknik.
Jämfört med Shure SE315 så låter ljudet i C5 mycket fylligare, de höga tonerna är skarpare men basen har inte riktigt samma tryck som Shure. I mina öron går ändå B&W C5 helt klart ut som vinnare i duellen.
B&W C5 imponerar även med ett bra mellanregister.

Typ : Halvöppen earplug-hörlur (dynamisk)
Frekvensomfång : 10–20 000 Hz
Känslighet : 118 dB
Nominell impedans : 32 ohm
Kabellängd : 1,2 m (OFC-koppar)
Anslutning : 3,5 mm guldpläterat stereo-minijack
Vikt : 20 gram

En personlig avgörande detalj, då jag inte kallar mig en riktig audiofil, är kvalitén på sladdarna. Efter att ha avverkat två par Beats by Dr. Dre Tour på grund av undermålig sladdkvalité och jag vet inte hur många av Apples In-Ear bland annat på grund av att gummit släpper precis där sladden möter hörluren är kvalitén på sladdarna och dess övergångar till hörlurarna extra viktig.
B&W C5s sladdar känns som en tunn järnwire inklädd i plast. De är något stela men jag tror, och det känns som om, det krävs väldigt mycket nötning för att de ska gå sönder.

Avslutningsvis kan sägas att om man letar efter ett par in-ears i den här prisklassen så är B&W C5 ett riktigt bra köp!

Pris: 1498kr hos Hi-Fi klubben

Fördelar:
+ Fjärrkontroll
+ Secure Loop
+ Kvalitén på sladdarna.

Nackdelar:
- Secure Loop (om man inte gillar idén)

Bilder från bowers-wilkins.com samt undertecknad.