Krönika: Slut på projekt kunskapsdatabas

99mac har funnits i snart elva år och enormt mycket har förändrats sedan 2001. Då var vi en grupp extremt kunniga Macanvändare i en värld av PC. Det fanns ingen plats på Internet där du kunde få bättre svar på dina frågor än 99mac.

Jag tycker fortfarande det stämmer - vi har extremt duktiga medlemmar och även de mest avancerade frågor kan besvaras kvalificerat. Men jakten på att "höja nivån" och att jobba mot en ledande kunskapsdatabas inom Mac (begreppet inkluderar iPhone, iPad, iPod och andra Apple-produkter) har fått konsekvenser för den sociala aspekten.

Många av mina bästa vänner har jag träffat på 99mac. Det låter konstigt men när man "träffar" folk dagligen på en sajt och inser att man har mer gemensamt än Mac så är det lätt att vänskapen växer. Flera 99mac medlemmar var på mitt bröllop 2010.

När vi startade fanns inte sociala nätverk som Facebook utan många använde vårt forum "livsstil" som ett sätt att ventilera vardagens frågor, bekymmer och tankar. Självklart blev detta jättepopulärt - det finns mycket mer att diskutera om livet i allmänhet än Mac i synnerhet och det såg 99mac teamet som ett problem.

Vi har jobbat aktivt för att hålla forumet till 99% Mac (därav namnet 99mac). Under rubriken "Dags att höja nivån" i moderatorforumet diskuterade vi olika sätt att åter fokusera på våra kärnämnen

I diskussionstråden "Gilla knappen - 99macs undergång" skrev jag:

99mac har lyckats förträffligt med dom mål och dom regler som sattes för fem år sedan. Fokusera på problemlösning, fokusera på att hitta svar till frågor. Minimera "snack" i trådarna och se till att innehållet är organiserat i rätt forum med rätt rubrik. Allt nytt material granskas av moderatorer och dubblett-diskussioner stängs/flyttas.

Vad blir resultatet? En stor kunskapsdatabas med ett fåtal aktiva "redaktörer". Enormt många läsare som drar nytta av innehållet. Precis som Wikipedia.

Jag tror inte felet beror på dålig exekvering av planen

, snarare att planen medfört att antalet nya diskussioner minskat med cirka 75% samtidigt som antalet besökare ökat med 250%.

Jag har verkligen saknat det "sociala klistret" på 99mac. Och jag har funderat varför jag själv inte längre är lika aktiv. Varför min fru, lillebror och pappa inte längre är aktiva. Och hur kan antalet läsare öka så kraftigt år efter år trots att antalet aktiva medlemmar minskar. Vi hade över 2 miljoner besökare under 2011!

Jag vet idag att det sociala klistret är viktigare än jag kunde gissa för fem år sedan. Annars skulle jag inte besöka Facebook tjugo gånger om dagen. Det är sorgligt att jag inte ens skrev på 99mac när det var dags för bröllop, ett tecken på att man inte längre ser forumet som sitt andra hem. Jag kompenserar lite genom att lägga upp en bröllopsbild här.

Under våra moderatormöten har jag liknat 99mac vid en jättestor sal där intresserade av Mac, iPod, iPhone och iPad samlas för att diskutera gemensamma intressen och få svar på frågor. Salen innehåller bord (forum) för olika intressen. Medlemmarna sätter sig vid borden och kan lyssna till det som diskuteras och komma med egna åsikter. Det är trevligt.

Vid varje bord kommer vi i framtiden ha forumvärdar som hälsar nya gäster välkomna, inspirerar och motiverar folk att delta i diskussionerna, kommer med egna inspel och berättar om egna upplevelser. Forumvärdarna motiverar gäster att stanna, fascineras och att komma tillbaka ofta.

Forumvärden ska naturligtvis se till att en överförfriskad gäst leds från bordet för att ta ett varv runt huset men varje gång det sker ska vi se det som ett misslyckande, det ska aldrig behövas.

Forumvärdarna ska ha god kunskap och vara intresserade av ämnet vid bordet.

Kanske ska en forumvärdar heta Guru? Vem vill inte känna en Adobe Guru eller FileMaker Guru när man har problem?
Under våren 2011 träffades en del av moderatorteamet regelbundet för att genomföra förändringarna från moderatorteam till forumvärdar men det rann ut i sanden då projektet hela tiden växte. Ju fler åsikter och synpunkter det finns att ta hänsyn till, desto mer komplicerat.

Samtidigt har jag blivit pappa till en fantastiskt liten dotter som gjort att jag inte har lika mycket tid som förr att lägga i forumen. Men när det är kul så brukar man kunna trolla fram tid.

Jesper Ohlsson (som är veckans medlem) skrev häromdagen "Det här med forumvärdarna har ju varit på tapeten länge nu. Så jag tycker att antingen sjösätter man det, eller så skrotar man det och slutar snacka om hur bra det skulle bli.". Och visst är det så.

Idag drar jag igång omvandlingen från moderatorer till 99mac forumvärdar. Det kommer ta tid att genomföra och kommer ske i många små steg - inte i en stor "big bang" som jag tänkt mig från början.
Idag tycker jag att vi alla ska tacka moderatorteamet som jobbat så hårt för att driva sajten i framgång och motgång. Det är mycket mer jobb än många tror och kräver både kunskap i kärnämnet och en känsla för människor.

Det är mycket troligt att flera av dessa hjältar kommer dyka upp igen som Guru:s inom olika ämnen.

Applåder till Baron, Capeman, Jesper Ohlsson, Jetwash, Kainen, Richard Rönnbäck och Tangen!!