Effektiv sökning på 99mac med Alfred

Att söka på 99mac före man postar en ny tråd är inte bara gott omdöme, det är något alla bör göra för att få en uppfattning om ämnet varit uppe för diskussion tidigare. Kanske finns svaret på din fråga i vårt djupa arkiv redan. Här följer ett tips för hur man söker effektivt på 99mac med Alfred.

För en tid sedan tipsade jag om att få ut det mesta av Alfred, som är ett utmärkt program för att effektivisera användningen av OS X. I dag ska vi kolla närmare på hur man kan söka effektivt på 99mac med #Alfred.

En av de bästa finesserna med Alfred är Custom Searches, en funktion där man kan lägga till egna sökningar specialanpassade för olika ändamål. Jag använder denna funktion för att söka på 99mac på två sätt:

1) Via Googles sajtsökning.
2) Via forumets egna funktion för att söka på enskilda inlägg.

Varför jag väljer att söka på enskilda inlägg är för att det är ett mycket träffsäkrare sätt att hitta rätt information, än att bara söka på på hela trådar, eftersom hela trådar kan innehålla väldigt mycket text. För sökning på hela trådar tycker jag ofta Google gör ett bättre jobb att lyfta fram rätt trådar.

För att lägga till en egen sökning i Alfred går du in i inställningarna (Preferences), klickar på Features uppe i verktygsfältet och sedan på Custom Searches i det vänstra fältet. Då får du upp en lista på egna sökningar och nedanför listan finns ett plus-tecken. Klicka på detta för att lägga till en ny egen sökning.

Sökning på 99mac med Google

Skärmbilden ovan visar hur de olika fälten ska fyllas i. Det viktigaste är det första fältet, Search URL, som innehåller vår specialanpassade url för att söka enbart på 99.se:

http://www.google.com/search?q=site:99.se+{qu...

Detta är en vanlig Google-sökning med tillägget site:99.se som begränsar sökningen till enbart träffar på 99.se samt {query} som är själva sökordet (eller sökorden) från Alfred.

Kryssa även i Encode query using UTF8. Övriga fält fyller du i som du önskar. Jag har valt titeln "Sök 99mac via Google" och nyckelordet (keyword) 99g som är det man skriver i Alfred för att aktivera denna egna sökning. Jag har även lagt till en ikon med 99 från vår logga för 99mac, denna ikon finns längst ned i denna artikel om du vill använda den.

När jag sedan ska söka på 99mac med Google aktiverar jag Alfred (brukar vanligtvis vara kommando-mellanslag eller control-mellanslag) och skriver först 99g och sedan de sökord jag vill söka på. I detta fall vill jag hitta trådar med ordet cobook (det trevliga alternativet till Adressboken som jag tipsade om härom dagen):

Sedan är det bara att trycka på return för att aktivera sökningen hos Google.

Om du har Alfred installerat behöver du bara klicka på den här länken för att lägga till denna sökning till dina Custom Searches (fungerar i Safari och Firefox men inte i Chrome vad jag kan se).

Jag lämnar det som en utmaning för er andra att specialanpassa Google-sökningen ytterligare med tillägg i URL:en på olika sätt. Lägg till exempel till något av följande:
- För att söka på senaste dygnet: &tbs=qdr:d
- För att söka på senaste veckan: &tbs=qdr:w
- För att söka på senaste månaden: &tbs=qdr:m
- För att söka på senaste året: &tbs=qdr:y

Sökning på inlägg med forumets sökmotor

För att söka på inlägg med forumets egna sökmotor behöver vi en annan sök-URL som är lite mera komplicerad, men i övrigt fungerar det precis likadant som ovan med Google-sökningen. Detta fylls i fältet Search URL:

http://www.99.se/search.php?query={query}&do=...

Denna sök-URL ger en sökning på enskilda inlägg där svaren presenteras tidsordning med nyaste inlägget först. Som nyckelord (keyword) använder jag 99i och min titel är "Sök på inlägg på 99mac" men det är förstås helt valfritt. Däremot ska du inte kryssa i Encode query using UTFT8 på denna sökning.

Denna egna sökning aktiverar jag sedan i Alfred genom att skriva 99i följt av mitt/mina sökord. Även i detta exempel söker jag efter ordet cobook:

Detta resulterar i den här sökningen i forumet.

För att lägga till denna egna sökning till din installation av Alfred behöver du bara klicka på den här länken (om du kör Safari eller Firefox).

Hoppas detta kan hjälpa er där ute att snabbt och enkelt söka på forumet för att hitta svar på frågor eller kolla upp om någon redan diskuterar ert ämne.

Här är 99-ikonen som jag använder mig av. Dra den till ikonfältet i inställningen för respektive sökning.