Senaste om MacBook Pro Retina

UPPDATERAD. Nu när några dagar gått sedan lanseringen har de första reaktionerna på nya MacBook Pro med Retina-skärm hunnit komma och mer detaljer finns om hur den fungerar.

Vid sidan av uppdateringar till MacBook Air och MacBook Pro presenterade Apple i måndags även den helt nya MacBook Pro-modellen med Retina-skärm. Apple kallade den "nästa generations MacBook Pro" och det är precis vad den är, detta är en försmak av framtiden där DVD-spelare och snurrande hårddiskar saknas, MacBook Pro är tunnare och skärmarna högupplösta.

Framtiden redan idag - till ett högt pris

Fortfarande finns den gamla MacBook Pro-serien kvar (och fick sig en fin uppdatering i måndags), främst för att MacBook Pro med Retina-skärm så så pass dyr teknik i dagsläget. De som vill ta del av framtiden redan idag får betala där efter. Räkna med att priserna kommer att sjunka kraftigt framöver. Likheterna är stora med MacBook Air som vid lanseringen 2008 var en försmak av framtiden och kostade saftiga 16.495 kr i sitt billigaste utförande, idag kostar motsvarande modell 9.795 kr.

Utifrån de första rapporterna från de som hunnit testa MacBook Pro med Retina-skärm står det klart att det kan finnas skäl att betala det högre priset redan idag. Skärmen framförallt, men även den slankare designen, imponerar.

Skärmen framför allt

Den nya högupplösta skärmen på 2880 x 1800 pixlar ser fantastisk ut enligt de som tittat närmare på den. AnandTech noterar i sina första tester att Apple inte längre använder en glasskiva framför skärmen, vilket gör att den nya Retina-skärmen är betydligt mindre reflektiv, en välkommen förbättring då den blanka skärmen på dagens MacBook Pro kan ge en hel del önskade reflektioner.

Vidare konstateras att tack vare IPS-panel i den nya skärmen är betraktningsvinkeln och svärtan klart förbättrad jämfört med tidigare. Det är första gången Apple använder IPS-skärm i en MacBook. Ljusstyrkan är något lägre, men tack vare den mycket bättre svärtan så blir kontrasten ändå klart bättre än förut.

Upplösningen och upplösningsoberoende

Eftersom 2880 x 1800 pixlar i praktiken används som 1440 x 900 pixlar betyder det att användare som köpt MacBook Pro 15 med den högre upplösningen på 1680 x 1050 pixlar i praktiken får mindre skärmyta att jobba på. (Den fysiska skärmytan är densamma, men med högre upplösning blir allting mindre på skärmen och mer får plats.) Som tur är har Apple inte låst sig vid de fysiska pixlarna i den nya Retina-skärmen. Istället går det att ställa in upplösning i flera steg beroende på om stort gränssnitt eller stor skärmyta önskas.

Bild från AnandTech I de nya inställningarna för Retina-skärmen finns flera alternativ att välja på.

Med dessa inställningar går det att få 1680 x 1050 och 1920 x 1200. Trots att 1680 x 1050 inte går att anpassa pixel för pixel till 2880 x 1800 pixlar skriver AnandTech att det ändå ser bättre ut än i MacBook Pro 15 som fysiskt har 1680 x 1050 pixlar. Men andra ord: vi har äntligen fått en skärm med upplösningsoberoende, där hela gränssnittet går att skala upp och ned beroende på önskemål.

För att dra nytta av Retina-skärmens alla pixlar krävs att mjukvaran är anpassad. Från Apples sida är detta förstås redan gjort, OS X och många av Apples program som iPhoto, Aperture, Mail, Safari, iMovie med flera alla har uppdaterats för Retina. För de program som använder sig av den inbyggda textrenderingen i OS X kommer också den höga upplösningen att fungera direkt. Men för program som likt webbläsaren Chrome använder en egen teknik blir det inte alls lika skarp och fin text. Chrome kommer förstås att uppdateras för detta, redan nu har förbättringar kommit till utvecklarversionen Chrome Canary.

Bild från AnandTech. Chrome längst till vänster med lågupplöst text, Chrome Canary i mitten och Safari till höger. Safari ser fortfarande bäst ut, men skillnaden mellan Chrome och Chrome Canary är mycket stor (klicka på bilden för full storlek).

Fysisk storlek

Retina MacBook Pro har inte bara en bättre skärm, det är en betydligt smidigare dator än vanliga MacBook Pro 15. Den är 1,8 cm tjock och väger 2,02 kg att jämföras med 2,41 cm och 2,56 kg. Den är även något smalare (35,89 cm mot 36,4 cm) och obetydligt mindre på djupet (24,71 cm mot 24,9 cm).

Den känns inte som en stor MacBook Air dock, enligt AnandTech. Däremot känns gamla MacBook Pro 15 stor och klumpig i jämförelse.

MagSafe 2

Bild från Macworld US

I början av 2006 introducerade Apple den nya strömkontakten MagSafe som med magnetisk anslutning har räddat många bärbara Macar från att åka i golvet. Kontakten har ändrats lite i designen men själva anslutningsytan har varit densamma i sex år nu. Fram till i måndags då Apple introducerade MagSafe 2 i nya MacBook Air och Retina MacBook Pro. Den nya kontakten är tunnare och bredare, för att bättre passa de allt tunnare datorerna från Apple. Att inte kunna förlita sig på att en strömadapter för Mac alltid kommer att passa - vilket efter sex år med MacSafe blivit en självklarhet - kan ställa till det. Det finns dock en lösning, för 99 kr säljer Apple en liten adapter för att konvertera MacSafe till MagSafe 2:

Inte lika utbyggbar

Apples bärbara har aldrig varit speciellt utbyggbara, men minne och hårddisk har alltid gått att byta ut. Den tiden är dock snart förbi, MacBook Air har redan startat trenden med fastlött minne och specialkretsar för flashdisk istället för traditionella SSD-diskar på 2,5 tum. I Apples värld är det viktigare att kunna spara fysiskt utrymme och för de flesta kunder är det ett bra val. Men för de som efter något år brukar lägga till mer minne och byta till större hårddisk är den nya trenden inte lika välkommen.

Att uppgradera Retina MacBook Pro till 16 GB minne går bara att göra vid beställning och bara till Apples pris (som i dagsläget är 1.960 kr). I dagsläget räcker 8 GB rätt långt även för avancerade användare, men mer minne är alltid bra och för att framtidssäkra sitt köpa kan 16 GB vara ett alternativ att överväga vid köp.

Flashdisken är visserligen löstagbar, men med en specialkontakt, så om andra tillverkade väljer att bygga flashdisk med sådan kontakt kan det gå att uppgradera det i framtiden. Det finns liknande, men inte kompatibla, speciallösningar för MacBook Air redan. Men att kunna gå till närmaste datorbutik och plocka en intern hårddisk från butikshyllan är snart ett minne blott för bärbara Macar.

DigiTimes träffade rätt

Förövrigt kan det vara värt att notera att ökända DigiTimes som trycker ur sig spektakulära rykten om Apple i tid och otid varav många är helt eller delvis felaktiga fick rätt om den nya skärmen. Redan i december förra året rapporterade DigiTimes att Apple skulle släppa en MacBook Pro med Retina-skärm på 2880 x 1800 pixlar i andra kvartalet 2012.

Retina eller inte, köpa nu eller vänta?

För den som planerar att köpa en ny MacBook Pro uppstår frågan om det är värt att betala extra för Retina MacBook Pro eller inte. Även vanliga MacBook Pro 15 har fått sig ett bra lyft med Ivy Bridge, bättre grafik och USB 3. Retina MacBook Pro är den intressantare datorn, men den kostar därefter. Speciellt om den ska framtidssäkras med mer minne och större flashdisk. Som nämndes tidigare i artikel kommer priserna att sjunka kraftigt de närmaste åren precis som de gjorde för MacBook Air så ett alternativ är att helt enkelt vänta ett tag till. Kanske stoppa in en SSD och bygga ut minnet i den gamla MacBook Pro under tiden.

Med reservation för att vi inte ännu hunnit testa den själva verkar Retina MacBook Pro vara den bästa Mac som byggts och finns pengarna är valet enkelt.

Hur funderar du? Är du sugen på att köpa nya Retina MacBook Pro?

Uppdatering 15 juni med skärmbild, reparationsmöjligheter, SSD-prestanda, batteritid och recensioner.

Närbild på skärmen

Denna bild från The Verge recension visar tydligt hur mycket högre upplösning den nya skärmen har.

Svår att reparera

Med fastlött minne och SSD-enhet med ny, specialgjord kontakt är det svårare än tidigare att själv uppgradera datorn senare. Men det är inte bara dessa komponenter som är svåra att byta ut.

När iFixit gjorde sin traditionella isärplockning av MacBook Pro Retina upptäckte det att den kommer att bli svår att reparera. Till exempel har den nya skärmen byggts på ett sådant sätt att det inte går att byta ut enbart panelen om den skulle gå sönder, utan hela skärmen måste bytas. Batterier är också svårbytt då det är fastlimmat. Skruvarna är av en egen "pentalobe" typ som gör att normala verktyg inte kan öppna skalet.

iFixit ger betyget 1 av 10 för hur lätt det är att reparera nya MacBook Pro Retina.

Bra batteritid

En av fördelarna med att kasta ut DVD-spelaren inte ha vanligt utbytbart minne och hårddisk är att det sparar utrymme. Apple har utnyttjat detta till att göra en lättare och tunnare dator, men också för att stoppa in mer batteri. Att driva den nya skärmen drar en del ström, men batterikapaciteten är också större. I nya MacBook Pro Retina är har batteriet en kapacitet på 95 Wh att jämföras mot 63,5 Wh i vanliga MacBook Pro.

I slutändan betyder det att batteritiden blir ungefär lika som tidigare. Apple utlovar 7 timmar och de första testerna visar att det stämmer. Engadget lyckades till exempel få ut 7 timmar och 49 minuter i sitt test av 2,6 GHz-modellen.

Snabb SSD

AnandTech som specialiserar sig på teknik har tagit sig en närmare titt på prestandan i SSD-enheten (kallat "flashdisken" tidigare i artikeln). Phil Schiller utlovade snabbare SSD i måndags och det stämmer enligt testerna. I det exemplar som testades fanns samma styrkretsar för SSD som Samsung använder i sin 830-modell, en SSD som fått mycket bra testkritik. speciellt med OS X.

Det finns flera sätt att mäta prestandan i SSD, nedanstående graf är ett exempel på hur SSD:n i MacBook Pro Retina står sig i jämförelse med några MacBook Air-modeller:

Recensioner

De senaste dagarna har ett antal recensioner dykt upp: The New York Times, The Verge, Engadget, Time och CNet. Fler är på gång. Det genomgående temat är att MacBook Pro Retina imponerar. Skärm, design och prestanda uppskattas men man får betala för det och trots slankare design är det ingen MacBook Air.