Ett steg närmare en iTunes Store för hela EU

Ett förslag inom EU kan på sikt leda till att vi får tillgång till samma musik digitalt i hela EU istället för att varje land har egna licenser och avtal.

I dagsläget har Apple en iTunes Store för varje land. Avtal med nationella företag och branschorganisationer måste tecknas i varje land för musik, filmer, tv-serier och böcker och sådant tar tid. Det är oklart om den långa väntan för mindre länder beror på Apples bristande engagemang i förhandlingarna, eller motparter som sätter sig på tvären. Men resultatet är detsamma. Mindre länder, däribland Sverige, har fått vänta betydligt längre på att få tillgång till samma nyheter som amerikanska iTunes Store.

Dessa snåriga förhållanden har funnits länge men blivit mera påtagliga när världen blivit digital och tidigare gränser suddats ut. I en globalt sammankopplad värld ter det sig frustrerande för kunder att en sång som säljs i ett land inte finns i grannlandet.

Inom EU arbetas det på att få till en förbättring på denna punkt, i alla fall när det gäller musik. European Copyright Commission har föreslagit nya regler som ska tvinga fram licenser som fungerar i hela EU så att digitala butiker som iTunes och Amazon ska ha rätt att sälja i hela EU för samma licensen. Även tjänster som Spotify är i dagsläget tvingade till olika utbud för olika länder.

Detta är inte bara en förbättring för kunderna utan även artisterna. Kommissionen tar upp i sitt förslag att royalties inte når artister på grund av de snåriga förhållanden med licenser, speciellt över gränser. Kraven i förslaget handlar bland annat om snabbare utbetalningar och att organisationerna som tar hand om royalties ska klara av att ta hand om licenspengar över gränser rent tekniskt.

Förslaget som har varit under utarbetande i flera år ska först passera EUs beslutsprocess innan det blir verklighet och det gäller bara musikindustrin. Det vore välkommet om även film-, tv- och bokbranscherna tog steg i denna riktning. En enda global digital marknad för alla typer av media verkar fortfarande vara en utopi under överskådlig framtid.

[Via [url="http://arstechnica.com/tech-policy/2012/07/fi..."/]Ars Technica[/url]]