Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Projektor för iPhone 4 / 4S

En projektor till din iPhone? Jo, faktiskt - här testar vi en ultralätt och smidig projektor som faktiskt går att använda.

Svenska The Case Factory har tagit fram underverket som klarar av att skjuta åtminstone 50 tum mot en duk eller matt vit vägg (högglansig vägg rekommenderas inte då ljuset från linsen reflekteras så skarpt på väggen så linsljuset stör ut resten av bilden), och det utan att förlora nämnvärt i skärpa.

Är den tung? Nej, inte alls faktiskt. Låter den mycket? Nej, inte det minsta - det enda som låter är eventuellt ljud från filmklippet då projektorskalet också har en inbyggd högtalare som förstärker ljudet från filmklippet du spelar upp.

Du kan projicera alla typer av filmklipp som du kan se på din iPhone 4 eller 4S.
YouTube, den inbyggda filmspelaren, SVT Play, och så vidare, fungerar alla rakt av utan extra programvaror (utöver de tjänster som kräver att du spelar filmklippen i Safari din iPhone 4) och utöver det erbjuder tillverkaren också två applikationer, Webout och Cameravision, som gör det möjligt att projicera webbsidor respektive stillbilder och bildspel från telefonen. Båda applikationerna finns i App Store.

Tuffare än somliga tror

Det är svårt att inte vara skeptisk till en sån här produkt innan man testat den. Det är dessutom inte svårt att fundera över om det är en leksak för en näve pengar som inte ska leverera - det har ju minst sagt förekommit tidigare, inte minst på marknaden för tillbehör till iPhone, iPad och iPod.

Den här projektorn fungerar faktiskt precis så bra som det utlovas. Som jag nämnde initialt så krävs det en bra yta att projicera bilden på för att det ska fungera bra, så en whiteboard i konferensrummet är verkligen inte att rekommendera men en matt vit yta alternativt en projektorduk i ett närmast mörkt rum ger bästa resultatet. Projektorn har nämligen endast en ljusstyrka på 15 ANSI Lumen, men levererar å andra sidan bild i över drygt två timmar (tillverkaren anger 2,5 timme) på en laddning. Upplösningen är på 640x360 pixlar och kontrasten på 1000:1 så är det med tanke på enhetens storlek riktigt bra prestanda. Fokusjustering av bilden sker med ett litet plasthjul på ena sidan av projektorn och laddning sker smidigt via en vanlig USB-kabel som också medföljer i kartongen.

Det ska också nämnas att detta är en produkt för dig med iPhone 4 eller iPhone 4S. 3G/3GS-användare får tyvärr leta vidare efter en produkt som erbjuder vad denna projektor kan erbjuda eftersom projektorn är helt utformad för att arbeta med en iPhone 4 eller 4S.

Slutsats

Ska du köpa en då? Tja, om du har närmare 2000 kronor över och har behov av en liten fickprojektor, så varför inte? Det är en grymt kul leksak, perfekt att ta med till stugan eller varför inte på festen eller presentationen på kontoret? En garanterad isbrytare oavsett var du använder den.

Fördelar:

  • Smidigt format

  • Tyst

  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Kräver en matt yta för den projicerade bilden

Prislappen ligger på drygt 1995 kronor inklusive moms och projektorn säljs direkt av tillverkaren.

Skriven av Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.